Kartu su J. Jerofejevu žurnalistų kalbintas karys tarnavo 2010-2011 metais ir tikina jį atpažinęs iš apklausų vaizdo įrašų. „Taip, tai jis. Jei atkreiptumėte dėmesį, ant jo veido ganėtinai didelis randas, todėl net neabejoju, kad tai jis“, - patikino kartu su J. Jerofejevu tarnavęs karys, rašo newsru.com.

„Patekome kaip tik į tą dalinį. J. Jerofejevas buvo mūsų vadas. Mano žiniomis, jis iš tarnybos niekur neišėjo, o liko ten tarnauti“, - patikino jis.

Ukrainos prezidentas Petro Porošenka pranešė, kad sulaikyti ne tik šie du karininkai, tačiau taip pat dar ir 80 Rusijos specialiųjų pajėgų karių.

„Kalbėkime tiesiai šviesiai – mes nekovojame su Rusijos remiamais separatistais. Tai tikras karas su Rusija. Šiandien sulaikėme du rusų karius, prieš keletą savaičių ir mėnesių nelaisvėn paėmėme 20 ir 60 Rusijos specialiųjų pajėgų karių. Tai dar vienas akivaizdus įrodymas“, - kalbėjo P. Porošenka interviu BBC.

„Užvakar laikraštyje perskaičiau, kad frazė „rusų kariai“ rašoma kabutėse. Atvykite į Kijevą ir įsitikinkite patys, kad nėra jokių priežasčių dėti kabutes. Tai realūs rusų specialiosios paskirties karininkai, atvykę čia kovoti. Šie du rusų kariai nužudė vieną iš mano karių“, - patikino P. Porošenka.

Anot P. Porošenkos, su belaisviais elgiamasi nepažeidžiant humanitarinių normų. „Pas juos jau buvo atvykę ESBO ir Raudonojo kryžiaus atstovai. Kokių dar įrodymų turėtume pateikti pasauliui? Nors pasaulis ir taip mumis tiki. Pateikiame įrodymus, liudijančius, kad tai – Rusijos kariai, jų reguliariosios karinės pajėgos, jų karas ir jų agresija“, - pabrėžė P. Porošenka. Anksčiau jis jau yra sakęs, kad vasarą laukiama naujo puolimo pradžios.

Belaisviai buvo operuojami be narkozės?

Nelaisvėn paimtus sužeistus rusų karininkus operavęs gydytojas Grigorijus Maksimecas papasakojo, esą operacijos jiems buvo atliekamos be narkozės jų pačių prašymu, nes jie bijojo „juodųjų transplantologų“.

„Luhansko liaudies respublikos“ atstovai paviešino dokumentus, įrodančius, kad du nelaisvėn paimti kariai prisijungė prie „liaudies milicijos“ pajėgų dar šių metų pradžioje. Rusijos gynybos ministerija informaciją apie tai, kad J. Jerofejevas ir A. Aleksandrovas yra šiuo metu tarnaujantys Rusijos kariai, paneigė. Žiniasklaidoje buvo pasirodžiusi informacija, kad Ukraina siūlo keisti šiuos belaisvius į lakūnę Nadiją Savčenko. Tačiau Ukrainos valstybės saugumo vadovas V. Nalyvaičenka anksčiau yra sakęs, kad Ukraina nesieks iškeisti minėtų vyrų į ukrainiečius, kurie gali būti laikomi prorusiškų separatistų ar Rusijos.

Aleksandras Aleksandrovas, Jevgenijus Jerofejevas

Vėliau Kijevas paviešino naujus sulaikytų karininkų vaizdo įrašus, kuriuose belaisviai ir toliau tikina, kad yra tarnaujantys Toljačio trečiosios specialiųjų pajėgų brigados kariai.

J. Jerofejevas paaiškino, kad atvyko į Luhansko srities teritoriją šių metų balandžio mėn. pradžioje. Taip pat jis pranešė, kad jo vadas Konstantinas Napolskich, kurį mini taip pat ir A. Aleksandrovas. Jis patvirtino, kad sulaikymo metu vedė grupę į žvalgybą ieškant naujos pozicijos.

Ukrainos saugumo tarnyba savo ruožtu praneša, kad nelaisvėn paimtiems rusų karininkams nebus skirtas karo belaisvių statusas, nes jiems yra pateikti kaltinimai dėl terorizmo.

„Luhansko liaudies respublikos“ atstovas Sergejus Kozlovas pavadino belaisvius „separatistais-milicininkais“ ir linkęs daryti prielaidą, kad sulaikytųjų parodymai buvo gaunami juos kankinant. Anot jo, netiesiogiai šią versiją įrodo taip pat ir tai, kad viename iš vaizdo įrašų J. Jerofejevo ranka sutvarstyta, nors ankstesniuose įrašuose jokių rankos sužeidimų nebuvo matyti. Bendraudamas su ESBO atstovais vienas iš sulaikytųjų atsisakė komentuoti susidariusią situaciją, kitas sakė stebėtojams, kad jam viskas gerai.

Toljačio trečioji specialiųjų pajėgų brigada apipinta mitais

Trečioji specialiosios paskirties brigada suformuota 1966 m. Iš pradžių jos dislokacijos vieta buvo Vokietijos Demokratinė Respublika, vėliau ši brigada buvo perkelta į Rygą, po to – į Rusijos Samaros sritį. Nuo 2010 m. ši brigada dislokuojama Toljatyje. Šios brigados kariai dalyvavo koviniuose veiksmuose Kosove, Tadžikijoje, Afganistane, pirmajame ir antrajame Čečėnijos karuose.

„Egzistuoja nuomonė, kad šioje brigadoje tarnauja tikri terminatoriai. Ne, į šią brigadą patenkantys karininkai rengiami įprastose mokymo įstaigose ir jau po to paprasčiausiai patenka į šią brigadą, gauna statusą. Nebūčiau linkęs teigti, kad jie ruošiami kaip nors kitaip“, - papasakojo anksčiau šioje brigadoje tarnavęs karys.

Jo teigimu, nuo kitų dalinių ši brigada skiriasi mažesniu „dedovščinos“ mastu ir dideliu tarnybos griežtumu. „Skiriasi tuo, kad dažnai televizija atvažiuodavo, buvo pavyzdinis dalinys, yra visi tie reportažai, kaip paleidžiami bepiločiai orlaiviai, nuolatiniai mokymai, o iš tiesų nieko panašaus nebuvo, paprasčiausias akių dūmimas“, - patikino buvęs šio dalinio karys. Taip pat jis pabrėžė, kad žvalgybinė grupė paliko savo vadą. „Svarbiausia ne tai, kad jie buvo demaskuoti, o tai, kad nelaisvėn paimtas gyvas vadas“, - pabrėžė jis.

Įtariamieji apkaltinti „teroristine veikla“

Ukraina apkaltino dalyvavimu „teroristinėje veikloje“ du Rusijos karius, kurie buvo sučiupti per vieną susirėmimą rytiniame separatistiniame Luhansko regione, trečiadienį pranešė vienas saugumo šaltinis.

Ukrainos saugumo tarnybos (SBU) atstovas Markianas Lubkivskis savo „Facebook“ paskyroje parašė, kad kapitonui Jevgenijui Jerofejevui ir seržantui Aleksandrui Aleksandrovui, kurie dabar gydomi vienoje Kijevo karinėje ligoninėje, taip pat buvo leista telefonu pasikalbėti su artimaisiais Rusijoje.

Maskva pareiškė, kad abu vyrai anksčiau buvo Rusijos ginkluotųjų pajėgų nariai, bet buvo demobilizuoti, kai atvyko į Ukrainos konflikto zoną prieš beveik du mėnesius.

Kaip pranešama, tie vyrai per įrašinėjamą apklausą pripažino priklausantys 200 karių turinčiam Rusijos žvalgybos daliniui, kuris buvo pasiųstas į Rytų Ukrainą prieš beveik du mėnesius.

Rusijos armija pirmadienį pareikalavo, kad tie belaisviai būtų nedelsiant paleisti, ir pažadėjo pradėti tiesiogines derybas su SBU dėl jų likimo.

Jevgenijus Jerofejevas, Aleksandras Aleksandrovas

Kariai sulaikyti savaitgalį

Savaitgalį Ukrainoje bataliono „Aidar“ kovotojai sulaikė du asmenis, kurie įvardijami kaip Rusijos piliečiai Aleksandras Aleksandrovas ir Jevgenijus Jerovejevas. Tokią informaciją suteikė karo medikas iš Luhansko Grigorijus Maksimecas.

„Gegužės 16 dieną Rusijos specialiosios pajėgos iš Luhansko surengė Sčastje miesto ataką. Kaip teigia du Ukrainos pajėgų rankose atsidūrę sužeisti rusai, kurie šiuo metu nuo patirtų sužalojimų gydomi ligoninėje, juos suklaidino vadovybės pranešimas, esą „Aidar“ batalionas iš Sčastje išvestas, tad jie norėjo įsitikinti, ar tikrai viskas taip ir yra“, – savo paskyroje socialiniame tinkle „Facebook“ parašė medikas.

Kaip teigė Ukrainos ginkluotųjų pajėgų generalinio štabo atstovas spaudai Vladislavas Selezniovas, sulaikytieji rusai gydomi ligoninėje, jie apklausti. Rusų patirti sužalojimai nesutrukdė su jais pasikalbėti. V. Selezniovas pridūrė, kad sulaikytieji rusai – diversantų grupės nariai, jie rengė išpuolius prieš Antiteroristinės operacijos pajėgas. Likusiems diversantams susirėmimo metu pavyko atsitraukti, tačiau jie ir toliau šaudė į Ukrainos pajėgas ir sulaikytus saviškius.
Priminsime, kad Antiteroristinės operacijos atstovas Andrejus Lysenka patvirtino, kad bataliono „Aidar“ kovotojai sulaikė du karius iš Rusijos.

Kiek vėliau buvo paviešintas vaizdo įrašas, kuriame vienas iš įtariamųjų prisipažino tarnaujantis Rusijos pajėgoms.