Papildomos darbo jėgos prireikė dėl padidėjusio mirties bausmių, kurios paprastai vykdomos viešai nukertant galvą, skaičiaus, praneša „The Guardian“.

Anot skelbimo, pasirodžiusio valstybės tarnybos darbo pasiūlymų portale, budelio pareigoms nereikia jokių ypatingų kvalifikacijų. Pagrindinė budelio užduotis yra „įvykdyti mirties nuosprendį“. Tačiau jam taip pat reikia atlikti amputacijas už lengvesnius nusikaltimus nuteistiems asmenims, rašoma skelbime.

Saudo Arabija yra tarp penkių pasaulio valstybių, kuriose skiriama daugiausia mirties bausmių, teigia žmogaus teisių organizacijos. 2014 metais ši islamo karalystė pagal mirties bausmių skaičių buvo trečioje vietoje po Kinijos ir Irano. Po jos ėjo Irakas ir Jungtinės Valstijos, rodo „Amnesty International“ duomenys.

Sekmadienį vienas nukirsdintas vyras šiemet tapo jau 85-uoju asmeniu, kurio egzekuciją užfiksavo oficiali naujienų agentūra „Saudi Press Agency“. Tai itin ryškus šuolis palyginus su 88 žmonėmis, kuriems mirties bausmės buvo įvykdytos per visus 2014 metus, teigia organizacija „Human Rights Watch“ (HRW). „Amnesty International“ nurodo, kad pernai Saudo Arabijoje buvo surengta mažiausiai 90 egzekucijų.

Daugumai asmenų mirties bausmės buvo skirtos už žmogžudystes, bet 38 žmonės buvo nuteisti myriop už nusikaltimus, susijusius su narkotikais, pažymi HRW. Pusė pasmerktųjų buvo saudo arabai, likę – iš Pakistano, Jemeno, Sirijos, Jordanijos, Indijos, Indonezijos, Mianmaro, Čado, Filipinų, Eritrėjos ir Sudano.

Saudo Arabijos valdžia nenurodo, kodėl taip sparčiai padaugėjo egzekucijų, bet diplomatai spėlioja, kad mirties bausmių galėjo padaugėti priėmus daugiau teisėjų, kurie pradėjo nagrinėti užsigulėjusias apeliacines bylas.

Politikos analitikai sako, kad tokia tendencija taip pat gali atspindėti griežtą teisėtvarkos atsaką į regioninius neramumus.

Iš minėto tinklalapio galima atsisiųsti paraiškos budelio darbui formą, kurioje rašoma, kad šis darbas priskiriamas „religinėms funkcijoms“ ir kad jo užmokestis yra valstybės tarnautojų atlyginimų skalės apačioje.