Politinę potekstę turintis pareiškimas buvo paskelbtas smurtui toliau keliant grėsmę trapioms vasario mėnesį sudarytoms paliauboms, - anot kariškių atstovo Andrijaus Lysenkos, per parą žuvo du ukrainiečių kariai, sužeisti dar keturi.

Rusija kategoriškai neigia savo dalyvavimą Ukrainos konflikte ir kaltina Vakarus palaikančią Kijevo valdžią pradėjus sekinantį karą prieš savo žmones pramoniniuose rytiniuose Ukrainos rajonuose. Tačiau Maskva pripažįsta, kad Rusijos pietvakarines sienas galėjo kirsti kai kurie rusų „savanoriai“ ir laisvi nuo tarnybos kariai, kurie padeda Luhansko ir Donecko rajonuose kovojantiems separatistams.

Sulaikyti rusų specialiųjų pajėgų kariai pristatyti į Kijevą

Du rusų kariai, kurie gegužės 16 d. buvo sulaikyti netoli Sčastios Luhansko srityje, pergabenti į Kijevą, skelbia UNIAN.net.

Kaip praneša UNIAN korespondentas, apie tai per susitikimą Kijeve pranešė Generalinio štabo viršininkas – vyriausiasis Ukrainos ginkluotųjų pajėgų vadas Viktoras Muženka.

„Praėjus dienai po evakuacijos į Kramatorską buvo įvykdyta evakuacija į Kijevą, kur jie šiuo metu ir yra“, – pasakė V. Muženka.

Pasak jo, per ginkluotą susirėmimą su Ukrainos kariais rusai buvo sužeisti, Ukrainos kariai „ant pečių išnešė juos iš ugnies zonos“.

„Mums labai svarbu visam pasauliui parodyti Rusijos karius, kurių tariamai nėra mūsų žemėse“, – sakė Ukrainos kariuomenės atstovas Vladyslavas Selezniovas naujienų agentūrai AFP.

„Šie kovotojai yra iš 3-osios atskiros specialiųjų pajėgų brigados. Jų bazė yra (prie Volgos esančiame mieste) Toljatyje“, – sakė jis.

Ukrainos gynybos ministerija pranešė, kad žurnalistai galės pamatyti sužeistus karius vienoje Kijevo ligoninių pirmadienį arba antradienį.

Sureagavo V. Putino aplinka

Į šį Kijevo pranešimą netrukus sureagavo Rusijos prezidento Vladimiro Putino atstovas Dmitrijus Peskovas.

Pasak jo, kariškiai ir Maskvos valdžia jau ne kartą pabrėžė, jog „Rusijos karių Ukrainoje nėra“.
„Kitaip aš negaliu komentuoti, – sakė jis radijui :„Echo Moskvy“. – Šiuo atveju tai turi daryti eskpertai arba kas nors iš mūsų gynybos ministerijos – pasakyti, kiek patikima yra ši medžiaga“.

SBU vadovas Valentynas Nalyvaičenka žurnalistams sakė, kad rusų kariškiai, kurie, kaip pranešama, buvo sulaikyti šeštadienį netoli Luhansko Ukrainos rytuose, priklausė grupei Rusijos karių, kurie „teroristiniais tikslais ir su ginklu rankose veikė prieš mūsų piliečius“.

V. Nalyvaičenka užsiminė, kad Ukraina nesieks iškeisti minėtų vyrų į ukrainiečius, kurie gali būti laikomi prorusiškų separatistų ar Rusijos.

SBU vadovas, kurį sekmadienį citavo naujienų agentūra „Interfax“, pabrėžė, kad sulaikyti kariai bus patraukti baudžiamojon atsakomybėn.

Prisipažino atvykęs šnipinėti

Vienas iš dviejų Rusijos karių, kuriuos Ukrainos pajėgos sulaikė kovojančius šalies rytinėse teritorijose, vaizdo įraše, kuris buvo išplatintas pirmadienį, gegužės 18 dieną, prisipažįsta priklausantis Rusijos specialiosioms pajėgoms, kurios į Ukrainą atvyko šnipinėti, skelbia nytimes.com.

Maskva, kuri praeityje ne kartą pripažino, kad Ukrainoje separatistams galbūt padeda atvykėliai „savanoriai“, atkakliai neigia, kad kariniuose veiksmuose, jau pareikalavusiuose daugiau nei 6100 žmonų gyvybių, dalyvauja reguliariosios Rusijos karinės pajėgos.

Sužeistas Rusijos karys, kuris teigia esąs Rusijos specialiųjų pajėgų seržantas iš centrinio Rusijos Toljačio miesto, vaizdo įraše prisipažįsta priklausantis 14 narių grupuotei, veikiančiai prie Luhansko miesto.

Nors vaizdo įrašo autentiškumas ir nepatvirtintas, paaiškėjus, kad ligoninės lovoje kalbėjęs karys iš tikrųjų yra iš Rusijos specialiųjų pajėgų, šis faktas taps įrodymu, paremsiančiu Ukrainos kaltinimus Maskvai dėl tiesioginio Rusijos kišimosi į konfliktą su separatistais.

Sekmadienį vieno parlamento nario internete paskelbtame vaizdo įraše matomas vyras, kuris sako esąs Rusijos armijos seržantas.

Jaunas vyras nufilmuotas gulintis ligoninės lovoje. Jis prisistato esąs Rusijos specialiųjų pajėgų seržantas Aleksandras Aleksandrovas iš Volgos kairiajame krante esančio Toljačio miesto.

Pasak jo, grupės nariai veikė Ščastios miestelio rajone, į kurį iš Luhansko rotaciniu principu vykdavo kas keturias-penkias dienas.