Neseniai apsilankęs Slovėnijoje Piotras Wawrzynkiewicziu ir jo draugai slovėnai sužinojo, kad netoli Metlikos miesto, esančio už maždaug 50 km į vakarus nuo Kroatijos sostinės Zagrebo, yra jokiai valstybei nepriklausantis žemės lopinėlis.

1991 metais subyrėjus buvusiai Jugoslavijai regione susikūrė septynios naujos valstybės, o kilus daugeliui ginčų dėl sienų kai kurios teritorijos faktiškai įgijo „niekieno žemės“ (terra nullius) statusą.

Šie geografiniai neatitikimai leido balandžio pabaigoje įkurti „Enklavos Karalystę“ mažyčiame, vos 100 kv. m ploto nederlingos žemės lopinėlyje.

Valstybėlės, kurios šūkis – „Pasaulio piliečiai“, idėja yra „sukurti vietą, kur kiekvienas, kad ir kokia būtų jo odos spalva, tikėjimas ar tautybė, galėtų reikšti savo nuomonę, nemokamai studijuoti ir uždirbti pinigus, nesirūpindamas dėl mokesčių“, P. Wawrzynkiewiczius sakė naujienų agentūrai AFP.

Pasak jo, žinia apie naujos mikrovalstybės įkūrimą pasklido internete, ir jau per 5 tūkst. žmonių yra pateikę prašymus tapti Enklavos piliečiais.

Tuo tarpu apie 800 naujų Enklavos piliečių praėjusią savaitę balsavo jos pirmuose virtualiuose demokratiniuose rinkimuose.

„Priėmėme kandidatūras iš viso pasaulio. Bet kuris gali kandidatuoti rinkimuose, jeigu tik nėra arba nebuvo kokios nors ekstremistinės grupuotės narys, teistas už baudžiamąjį nusikaltimą arba šiuo metu persekiojamas įstatymo“, – aiškino P. Wawrzynkiewiczius.

Enklava savo pinigais pasirinko kriptovaliutą dodžkoiną (dogecoin) ir pripažįsta penkias valstybines kalbas, tarp jų kinų.

Šiuo metu taip pat rengiama šalies konstitucija ir ruošiamasi išleisti elektroninius tapatybės dokumentus.

Tačiau kol kas naujoji „karalystė“ egzistuoja tik kaip „virtuali valstybė“, turinti tinklalapį www.enclava.org.

Slovėnijos ministras Enklavos įkūrimo nekomentavo.

„Šiuo metu joks vyriausybinis subjektas nėra pripažinęs (mūsų) pareiškimo – tai bendra visų naujų mikrovalstybių problema“, – pabrėžė Piotras.

Balandžio pradžioje Čekijos pilietis Vit Jedlička įkūrė „Liberlando Laisvąją Respubliką“ nedidelėje ginčijamoje teritorijoje palei Dunojaus upę tarp Kroatijos ir Serbijos.