Per tą laiką myriop buvo pasmerkta mažiausiai 70 įtakingų pareigūnų. Naujausia Kim Jong Uno režimo auka – šalies gynybos vadovas Hyon Yong Cholas, kuriam mirties bausmė įvykdyta pasinaudojus priešlėktuviniu kulkosvaidžiu, skelbia šnipai iš Pietų Korėjos.

Dėl kokios priežasties jis nusipelnė tokio susidorojimo? Tariamas nepaklusimas nurodymams bei faktas, esą per vieną šalies lyderio renginį jis drįsęs užmigti, skelbia foreignpolicy.com.

Šiaurės Korėjoje mirties dažniausiai nusipelno išdavikai, šnipai ir kiti režimui nelojalūs asmenys – jie paprasčiausiai sušaudomi. Bent jau taip būdavo anksčiau.

Į valdžią atėjus Kim Jong Unui, situacija pasikeitė – ir ne į gerąją pusę. Vis dažniau pasirodo pranešimų apie itin žiaurus mirties bausmių vykdymo metodus.

Faktas, kad žmogumi atsikratyti panaudojamas priešlėktuvinis kulkosvaidis, leidžia daryti išvadą, kad tokia taktika skirta įbauginti šalies visuomenę. Didelio kalibro priešlėktuvinis ginklas, panaudotas paskutinėje egzekucijoje – itin galingas.

Jeigu jis lengvai sudoroja lėktuvą, tik pagalvokite, kas lieka juo nusitaikius į žmogų.

Kodėl reikėjo panaudoti tokį ginklą? Pietų Korėjos šaltinių teigimu, stebėti Hyon Yong Cholo egzekucijos susirinko didelė minia žmonių. Panašu, kad matyto vaizdo jie nepamirš dar ilgai. Ir dar labiau bijos neįtikti lyderiui.

Hyon Yong Cholo egzekucija – ne pirmasis kartas, kai Šiaurės Korėja mirties bausmės vykdymui panaudoja priešlėktuvinius ginklus.

Prieš susidorodamas su įtakingu dėde Jang Song Thaeku 2013 metais, Kim Jong Unas būtent tokiu būdu atsikratė dviejų aukščiausio rango karininkų.

Jang Song Thaekas buvo sušaudytas, nors ir sklido gandai, kad jį mirtinai sudraskė peralkę šunys.

Panašu, kad, valdant Kim Jong Unui, žiaurumas tik intensyvėja. 2012 metais Šiaurės Korėjos lyderis myriop pasmerkė gynybos ministro pavaduotoją – tokios bausmės jis nusipelnė per oficialų gedulą dėl Kim Jong Ilo (Kim Čen Iro) mirties vartojęs alkoholį.

Yra pagrindo manyti, kad jaunasis Šiaurės Korėjos lyderis žiaurumo pamoką vykdant mirties bausmes išmoko iš savo tėvo. Po 1995 metais vykusio kariuomenės bandymo sukilti prieš lyderį, Kim Jong Ilo žmonės už valdžios perversmą atsakingus asmenis sučiupo jų darbo vietoje, surišo, o pastatą padegė.

Kiti šaltiniai skelbė, kad atsakingi asmenys buvo sušaudyti automatiniais šautuvais.

Šiandien Kim Jong Unui tokių grėsmių nekyla. Jis be skrupulų atsikrato visų, nepritariančių jo valdymo metodams. Per visą laiką, kurį Kim Jong Unas jau išbuvo valdžioje, nebuvo surengtas nė vienas bandymas su juo susidoroti.

Gali būti, kad tokių bandymų ir būta, tačiau Šiaurės Korėja šį faktą slepia. 2015 metais Kim Jong Unas myriop pasmerkė vieną valdžios pareigūną, drįsusį viešai suabejoti lyderio vykdoma miškų politika.

Kitas tarnautojas mirties nusipelnė sulaukus skundo dėl vieno Pchenjane esančio pastato stogo dizaino. Dėl kaltinimų šnipinėjimu nužudyti keturi „Unhasu“ orkestro muzikantai.

Panašu, kad paranojiška baimė netekti valdžios Kim Jong Uną ir toliau skatins be skrupulų naikinti tikrus ar tariamus priešus.