Lenkijos vadovą B. Komorowskį sekmadienį vykusiuose prezidento rinkimuose netikėtai aplenkė jo varžovas iš konservatorių stovyklos, tačiau naujausia balsavusių rinkėjų apklausa rodo, kad skirtumas tarp jų mažėja, pranešė tyrimų kompanija „Ipsos“.

Oficialūs balsavimo rezultatai turėtų būti paskelbti vėliau pirmadienį.

Kol kas nebuvo paskelbta jokių oficialių duomenų apie balsavimo rezultatus.

Lenkijos transliuotojų atlikta nauja balsavusių rinkėjų apklausa rodo, kad B. Komorowskis turi 33,1 proc. balsų, tačiau vis dar atsilieka nuo konservatyvios opozicijos kandidato Andrzejaus Dudos, turinčio 34,5 proc. balsų.

Sekmadienį vėlai vakare paskelbti balsavusiųjų apklausos duomenys rodė, kad B.Komorowskis turėtų gauti 32,2 proc. balsų, o A. Duda - 34,8 procento.

Siūlo rengti referendumą trimis klausimais

Lenkijos prezidentas B. Komorowskis po sudėtingo pirmojo rinkimų turo paskelbė, jog nori referendumo dėl mažoritarinės santykinės daugumos rinkimų sistemos, politinių partijų finansavimo iš valstybės biudžeto panaikinimo ir mokesčių įstatymo pakeitimo.

„Siūlau organizuoti nacionalinį referendumą dėl trijų klausimų... Noriu, kad lenkai išsakytų savo požiūrį į vienmandačių apygardų įsteigimą. Pateiksiu konstitucijos pataisos projektą, numatantį jų įkūrimą“, - sakė B.Komorowskis kitą dieną po pirmojo prezidento rinkimų turo, kuriame netikėtai nusileido konservatyvios opozicijos kandidatui, su kuriuo turės grumtis antrajame ture gegužės 24 dieną.

„Antrasis klausimas yra politinių partijų finansavimo iš valstybės biudžeto panaikinimas... Trečiasis - mokesčių įstatymo pataisos projektas, numatantis bet kokius teisinių abejonių keliančius atvejus spręsti (mokesčių mokėtojų) naudai“, - pridūrė prezidentas.

B.Komorowskis galimos referendumo datos nenurodė.