Stebėti šeštadienį Raudonojoje aikštėje vykusio parado A. Merkel neatvyko tęsiantis Vakarų boikotui dėl Ukrainos.

Vokietijos kanclerė Angela Merkel sekmadienį pagerbė Antrajame pasauliniame kare žuvusių sovietų karių atminimą ir ragino bendradarbiauti su Rusija tvyrant įtampai dėl Ukrainos.

A. Merkel: „Rytų Ukrainoje ugnies nutraukimo vis dar nėra“

Vokietijos kanclerė A. Merkel sakė, kad Rytų Ukrainoje vis dar nėra tikro ugnies nutraukimo.
„Mes vis dar neturime ugnies nutraukimo“, – po derybų su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu sakė A.Merkel, kurios žodžius vertė vertėjas.

Kremliuje susitikusi su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu, A.Merkel pabrėžė bendradarbiavimo svarbą.

„Mums būtina dirbti, bendradarbiauti, taip pat ir dėl komplikuotų situacijų – tokia situacija yra dabar – ir bandyti rasti diplomatinius sprendimus“, – sakė A.Merkel prasidedant deryboms po vainiko padėjimo ceremonijos.

Rusija šeštadienį surengė didžiulį paradą, skirtą 70-osioms pergalės prieš nacių Vokietiją metinėms, bet dauguma Vakarų valstybių dėl Rusijos įvykdytos Krymo aneksijos ir paramos separatistams Rytų Ukrainoje šias iškilmes boikotavo.

L. Ševcova: susitikimas itin simboliškas

Vasario mėnesį V.Putinas priėmė A.Merkel ir Prancūzijos lyderį Francois Hollande'ą deryboms dėl Ukrainos. Tai buvo pirmas Vokietijos kanclerės vizitas Rusijoje nuo šios krizės pradžios.

Pastaraisiais mėnesiais A.Merkel vaidino svarbų derybininko vaidmenį dėl Ukrainos ir veikė kaip tarpininkė tarp izoliuoto Kremliaus ir Vakarų.

Ukraina ir Vakarai kaltina Rusiją sumanius brutalų separatistinį konfliktą Rytų Ukrainoje, kuris per maždaug metus pareikalavo daugiau kaip 6,1 tūkst. gyvybių.

Politikos analitikė Lilija Ševcova sakė, kad V.Putino ir A.Merkel sekmadienio susitikimas yra itin simboliškas.

„Vargu ar jie džiaugiasi matydami vienas kitą“, – „Facebook“ rašė ši garsi provakarietiška analitikė.
„Jis bando išlaikyti savo vietą prie stalo kreipdamasis į praeities šešėlius ir kitų žmonių šlovę. Bet ji nepriėmė jo žaidimo taisyklių atvykdama pagerbti žmonių, kurie laimėjo“, – rašė L.Ševcova.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3062)