V. Putinas susitinka su Jungtinių Tautų (JT) generaliniu sekretoriumi Ban Ki-moonu, Vietnamo prezidentu Truongu Tan Sangu, Indijos prezidentu Pranabu Mukherjee, Čekijos prezidentu Milošu Zemanu, Pietų Afrikos Respublikos prezidentu Jacobu Zuma ir Egipto prezidentu Abdeliu Fattah el-Sisi.

Rusijos prezidento atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas pranešė, kad dėl įtemptos V. Putino darbotvarkės spaudos konferencijos po susitikimų nebus rengiamos, skelbia TASS.

Šeštadienį Maskvos Raudonojoje aikštėje vyko vienas didžiausių karinių paradų. Jo metu žygiavo 16 tūkst. kareivių, 194 vienetai karinės technikos ir 143 kariniai lėktuvai. Parade dalyvavo karinių pajėgų atstovai iš Azerbaidžano, Armėnijos, Baltarusijos, Kazachstano, Kirgizijos, Tadžikistano, Indijos, Mongolijos, Serbijos ir Kinijos.

JT generalinis sekretorius Ban Ki-moonas duodamas interviu TASS, dėkojo V. Putinui už „šio istorinio karinio parado surengimą ir kvietimą stebėti jį“.

Šį beatodairišką jėgos demonstravimą stebėjo kai kurių šalių – Kinijos, Kubos, Zimbabvės, Venesuelos – lyderiai.

Užtat ryškiausi svečiai greta V.Putino ant pakylos buvo Jungtinių Tautų vadovas Ban Ki-moonas, Kinijos lyderis Xi Jinpingas, Indijos prezidentas Pranabas Mukherjee.

Renginyje dalyvavo ir Egipto prezidentas Abdelis Fattah al-Sisi, Kubos vadovas Raulis Castro, taip pat Venesuelos, Zimbavės ir Pietų Afrikos vadovai: Nicolas Maduro, Robertas Mugabe, Jacobas Zuma.

Dalyvaujančiųjų renginyje ir jį vengiančiųjų sąraše atsispindi Kremliaus paieškos naujų sąjungininkų, kai Vakarai dėl įvykių Ukrainoje taiko Rusijai sankcijas; nors klausimų kelia Šiaurės Korėjos lyderio Kim Jong-Uno sprendimas nepasinaudoti kvietimu į Pergalės 70-mečio minėjimą Maskvoje.

Kremliaus šou temdo krizė, kilusi dėl šiuo metu vykstančio konflikto Ukrainos ir pabloginusi Rusijos santykius su Vakarų šalimis labiausiai nuo Šaltojo karo. Maskva tapo Vakarų šalių sankcijų taikiniu dėl pernai įvykdytos Krymo aneksijos ir numanomo V.Putino indėlio kurstant kruviną separatistinį konfliktą Rytų Ukrainoje.

Jungtinių Valstijų prezidentas Barackas Obama nepriėmė kvietimo atvykti į Maskvą, kaip ir kitos Rusijos sąjungininkės Antrajame pasauliniame kare – Didžioji Britanija ir Prancūzija, kurios atsiųs tik savo užsienio reikalų ministrus.

Vokietijos kanclerė Angela Merkel nusprendė nedalyvauti parade, bet sekmadienį atskris į Maskvą ir padės vainiką prie Nežinomo kario kapo memorialo bei susitiks su V.Putinu.