Yra teigiančių, kad „svečiai“ iš Čečėnijos iš Ukrainos paprasčiausiai vejami lauk.

Donecke dirbančių žurnalistų teigimu, jau kelias pastarąsias savaites jie teigia stebintys, kaip iš regiono traukiasi Kremlių palaikantys kovotojai iš Čečėnijos, tačiau priežasčių, kodėl jie pradėjo masiškai vykti iš Ukrainos, separatistų vadovybė nepateikia.

Vienas iš Kaukazo kilęs separatistų vadas „Kyiv Post“ teigia, kad pastaruoju metu vis aštrėja kovotojų iš Čečėnijos ir Rusijos palaikomo separatistų lyderio iš Donecko Aleksandro Zacharčenkos nesutarimai.

Vado teigimu, dalis čečėnų išsiunčiami, kiti – paprasčiausiai nužudomi, nors pastaruosius kaltinimus A. Zacharčenkos gynybos ministras ir neigia.

„Zacharčenkos žmonės grupelę nužudė, nemažai smarkiai sumušė. Likusieji čečėnai sėdi Ukrainos saugumo pastato rūsyje. Iš kitų buvo atimti ginklai ir jie išsiųsti iš šalies“, – teigia prisistatyti nepanoręs separatistas.

Paprašytas suteikti daugiau informacijos, jis pokalbį skubiai nutraukė.

Separatistui antrina ir vienas žurnalistas iš užsienio, kuris teigia matęs sulaikytų kovotojų iš Čečėnijos. Žurnalistas taip pat nepanoro prisistatyti.

Sklando gandai, kad atvykėliai iš Čečėnijos nebenori klausyti vietos separatistų nurodymų. Sausį keli čečėnai viešai pažadėjo keršyti Donecko separatistams. Jie įsiuto, nes vienas separatistas pražudė jų tautietį. Be to, išdrįso pareikšti, kad Doneckas – „jų žemė“.

Tikslaus Ukrainoje kariaujančių kovotojų iš Čečėnijos skaičius nežinomas, tačiau garsiausio Čečėnijos dalinio, vadinamojo Mirties bataliono, atstovų teigimu, jų gali būti mažiausiai 300.

Vadinamosios „Donecko liaudies respublikos“ gynybos ministro pavaduotojas Eduardas Basurinas neigia, kad separatistų ir kovotojų iš Čečėnijos kelią perbėgo juoda katė.

„Kyiv Post“ E. Basurinas sakė, kad „visi čečėnai išvyko jau labai seniai ir savo valia“. Paprašytas pakomentuoti informaciją apie galimai Ukrainoje žudomus čečėnus, separatistas pareiškė: „Nieko apie tai nežinau“.

E. Basurino žodžiai prieštarauja Achmedo Zakajevo, buvusio Čečėnijos Ičkerijos respublikos ministro pirmininko nuomonei. Savaitgalį per interviu „Radio Liberty“ jis sakė, kad prorusiški separatistai ir buvę jų sąjungininkai iš Čečėnijos neberanda bendros kalbos.

Kaip teigia A. Zakajevas, Čečėnijos lyderis K. Kadyrovas asmeniškai atšaukė savo vyrus iš misijos Donecke. Tokį sprendimą jis priėmė po itin žiauraus incidento – mūšio lauke žuvo nemažai čečėnų. Esą taip nutiko A. Zacharčenkai atsisakius tartis su Ukrainos pajėgomis.

„Kilo konfliktas tarp A. Zacharčenkos ir R. Kadyrovo žmonių“, – teigia A. Zakajevas, apibūdindamas susiklosčiusią situaciją. Anot politiko, Ukrainos pajėgos apsupo separatistų pozicijas ir pareikalavo paleisti kalinius, tačiau A. Zacharčenka atsisakė. Atsisakymas myriop pasmerkė 40 čečėnų. Kada nutiko šis incidentas, A. Zakajevas atskleisti nepanoro.

Kovo pabaigoje separatistai prie naktinio klubo nužudė kovotoją iš Čečėnijos. Įtampa dar labiau išaugo. Po incidento Donecko gatvėse prasidėjo susišaudymas.

„Tada R. Kadyrovas ir nusprendė atšaukti savo vyrus“, – pareiškė A. Zakajevas.

Nepriklausomas islamo ekspertas, stebintis įvykius Čečėnijoje, Georgijus Engelhardtas abejoja, ar A. Zakajevo pasakojimą derėtų vertinti rimtai – jam politiko žodžiai labiau primena gandus, o ne faktus.

„Niekaip negalime patikrinti, ar A. Zakajevas sako tiesą“, – sakė ekspertas ir pridūrė, kad tokia galimybė gana realistiška, tačiau derėtų patikrinti nužudytų čečėnų skaičių.

Pastaruoju metu vis garsiau kalbama ir apie paties R. Kadyrovo, išpažįstančio lojalumą Rusijos prezidentui Vladimirui Putinui, nesutarimus su Rusijos teisėsaugos pareigūnais.

Balandžio pabaigoje R. Kadyrovas leido savo vyrams šauti į iš kitų Rusijos teritorijų į Čečėniją atvykusius pareigūnus, respublikoje vykdančius operacijas be oficialaus Čečėnijos leidimo.

Komentaras, dėl kurio R. Kadyrovas vėliau atsiprašė, išsakytas visuomenei reikalaujant atsakymų dėl galimo R. Kadyrovo vyrų ryšio su Rusijos opozicijos veikėjo Boriso Nemcovo nužudymu vasarį.

Vienas iš pagrindinių įtariamųjų opozicionieriaus nužudymo byloje – Zauras Dadajevas, kurį R. Kadyrovas viešai pavadino „tikru patriotu“.

2014 metų gegužę Kaukazo naujienų agentūra „Knot“ skelbė informaciją, esą į Čečėniją iš Ukrainos karstuose grįžta dešimtys kovotojų. Tuo metu R. Kadyrovo administracija nuo komentarų susilaikė.