62-ejų metų istorikui, kuris prezidentu buvo išrinktas 2010-aisiais ir laikomas artimu valdančiajai centristinės pakraipos Pilietinei platformai (PO), tikriausiai nepavyks iškovoti pergalės jau pirmajame rinkimų ture ir dėl galimybės dirbti antrą kadenciją jis dar kartą turės rungtis gegužės 24 dieną.

„Prezidento B.Komorowskio privalumas - kad jis garsėja tarp lenkų savo maloniu... būdu“, - sakė politologas Mikolajus Czesnikas apie penkių vaikų tėvą.

„Tačiau jo susitelkimas į išorės grėsmes, su kuriomis susiduria Lenkija, yra mažiau efektyvus nei jo varžovų pažadai“, - sakė jis naujienų agentūrai AFP.

B.Komorowskiui daugiausiai dėmesio skiriant saugumo iššūkiams, su kuriais susiduria Varšuva, dėl Ukrainos krizės paaštrėjus įtampai santykiuose su Maskva, jo varžovai mėgina palenkti į savo pusę rinkėjus pažadais mažinti pensinį amžių ir mokesčius.

Prezidento rinkimai įvyks prieš rudenį numatytus parlamento rinkimus. Viešosios nuomonės apklausose PO nedidele persvara lenkia savo pagrindinę varžovę - konservatyvią partiją „Įstatymas ir teisingumas“ (PiS).

PiS kandidatas į prezidento postą Andrzejus Duda - 42 metų teisininkas, kuris pagal populiarumą užima antrą vietą, tačiau smarkiai nusileidžia B.Komorowskui, savo ugningose rinkimų kampanijos kalbose žadėjo daugybę socialinių lengvatų.

„Jo pažadai smarkiai prasilenkia su prezidento galiomis, o jo dosnūs ekonominiai siūlymai galėtų sužlugdyti netgi (gerokai didesnį) Vokietijos biudžetą“, - sakė politologas Radoslawas Markowskis iš Politikos mokslų akademijos.

Viešosios nuomonės apklausos rodo, kad B.Komorowskio populiarumas smunka: prieš du mėnesius siekęs beveik 50 proc., dabar, likus dviem dienoms iki balsavimo, jis nukrito iki mažiau nei 40 procentų. Tuo tarpu A.Dudos populiarumas beveik nesikeičia ir sudaro kiek mažiau nei 30 procentų.

Trečioji vieta rinkimuose prognozuojama roko žvaigždei Pawelui Kukizui - kaip rodo apklausos, už šį 51 metų antiisteblišmento kandidatą balsus gali atiduoti maždaug 11 proc. rinkėjų, daugiausia jaunimas ir nusivylęs elektoratas.

Tarp virtinės kandidatų dar balotiruojasi į manekenę panaši 36 metų kairioji politikė, kurią lenkai praminė Barbe, ir penki dešiniojo sparno populistai.