R. Vėjuonis jau minėjo esąs pasirengęs siekti prezidento posto. Po Žaliųjų partijos valdybos posėdžio trečiadienį jis sakė žurnalistams, kad jam buvę sunku sutikti su tokiu siūlymu ir kad jis apsisprendęs tik šią savaitę.

„Juk tai rimtas iššūkis“, – pažymėjo R. Vėjuonis.

Žaliųjų partijos valdybos pirmininkas Edgaras Tavaras nurodė, kad valdyba dėl R.Vėjuonio kandidatūros nusprendė vieningai.

„Visi buvo palankios nuomonės; mes jam palinkėjome sėkmingiausios, kokia tik įmanoma, prezidento karjeros“, – pridūrė jis.

Ingmaras Lidaka, parlamento narys ir Žaliųjų partijos valdybos narys, sakė, kad būta kelių priežasčių nominuoti būtent R.Vėjuonį.

Žmonės nori asmens, kuris mokėtų kalbų, turėtų patyrimo ir užsienio, ir vidaus reikaluose“, – teigė I. Lidaka.

Partijos ZZS valdyba ir jos frakcija parlamente posėdžiaus kartu kitą pirmadienį, gegužės 11 dieną, kad sutartų dėl vieno kandidato, kuris būtų siūlomas koalicijos partnerėms – centro dešiniųjų „Vienybei“ ir tautiniam konservatyviajam Nacionaliniam aljansui.

ZZS frakcijos parlamente pirmininkas Augustas Brigmanis sakė naujienų agentūrai BNS, kad ZZS turi du kandidatus į prezidento postą: R.Vėjuonį ir Uldį Seską, Liepojos merą.

Oficiali kandidatų į prezidentus nominacija prasidės gegužės 19 dieną. Latvijos prezidentas bus renkamas parlamente slaptu balsavimu.

Valdančioji centro dešiniųjų „Vienybė“ savo kandidatu gali siūlyti Europos Parlamento narį Artį Pabriką.

Trečiasis koalicijos partneris, Nacionalinis aljansas oficialiai neskelbė savo kandidato, bet manoma, kad juo gali būti Europos Teisingumo Teismo teisėjas Egilis Levitis, bet ne visa koalicija linkusi jį palaikyti.

Opozicinis kairiųjų susivienijimas „Iš širdies Latvijai“ (NSL) žada nominuoti parlamentarą Gunarą Kutrį, o kitas opozicijos blokas, Latvijos regionų aljansas – parlamentarą Martiną Bondarą.

Anot neoficialių šaltinių socialdemokratinė prorusiška „Santarvė“ neketina kelti kandidato į Latvijos prezidentus ir mėgins tartis dėl kandidato su kitomis partijomis.