„Žinoma, Rygoje mes tikimės gauti atsakymą į klausimą, kuris aktualus milijonams ukrainiečių - kaip bus įgyvendinamas bevizio režimo liberalizavimas Ukrainos piliečiams“, - sakė diplomatas.

2008 metais ES ir Ukraina pradėjo dialogą dėl vizų režimo liberalizavimo, 2010 metais Europos Komisija pateikė vizų režimo liberalizavimo veiksmų planą. Jame nustatyti tikslūs Ukrainai taikytini kriterijai, kad būtų įvestas bevizis režimas.

Prieš susitikimą Rygoje gegužės viduryje Europos Komisija planuoja pateikti ataskaitą, kaip įgyvendinamas minėtas planas.

Ukrainos prezidentas Petro Porošenka yra minėjęs, kad karas Rytų Ukrainoje neturėtų tapti kliūtimi Ukrainai gauti bevizį režimą su ES.

Anot ambasadoriaus, Ukraina taip pat viliasi, kad Latvijos sostinėje bus nubrėžtos Rytų partnerystės programos vystymosi strateginės perspektyvos.

„Mes taip pat norėtume sulaukti atsakymo dėl Ukrainos eurointegracijos perspektyvų“, - BNS sakė V.Žovtenka.

Be to, per susitikimą Rygoje ukrainiečiai viliasi pasirašyti susitarimą su ES dėl bendros aviacijos erdvės.

Kalbėdamas apie ES paramą jo šaliai, diplomatas akcentavo, kad Ukrainoje sprendžiamas Europos saugumo klausimas, todėl ji turėtų būti vieninga dėl sankcijų Rusijai.

„Dėl to Ukrainos tautos pasipriešinimui karinei Rusijos agresijai ir prorusiškoms teritorinėms grupuotėms LLR (Luhansko liaudies respublika) ir DLR (Donecko liaudies respublika) reikia ne tik politinio Europos bendruomenės palaikymo, bet ir ES pozicijos konsolidavimo dėl sankcijų Rusijai pratęsimo, taip pat konkrečios finansinės, karinės-techninės pagalbos mūsų šaliai“, - BNS sakė ambasadorius.

Istoriniu įvykiu Ukrainos ginkluotosioms pajėgoms diplomatas pavadino bendros brigados su Lietuva ir Lenkija įkūrimą.  Anot V.Žovtenkos, tokiu būdu Ukrainos kariams bus sudaryta galimybė susipažinti su kariniais NATO standartais, per pratybas įgyti patirties įgyvendinant įvairias taikdariškas misijas.

ES ir Rytų partnerystės viršūnių susitikimas Rygoje vyks gegužės 21-22 dienomis.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (46)