Japonijos ministras pirmininkas pareiškė ir savo amžiną užuojautą amerikiečiams dėl karių, žuvusių per Antrąjį pasaulinį karą; jis tapo pirmuoju Japonijos ministru pirmininku, sakančiu kalbą bendrame JAV Kongreso rūmų posėdyje.

„Japonijos ir visų japonų vardu aš su didžiausia pagarba reiškiu amžiną užuojautą visų amerikiečių sieloms, prarastoms per Antrąjį pasaulinį karą“, – pasakė jis, sukeldamas JAV įstatymų leidėjų plojimus.

„Po karo mes pradėjome savo kelią su nuoširdžiu apgailestavimo jausmu dėl karo (įvykių)“, – sakė Sh.Abe savo istorinėje kalboje bendrame JAV Kongreso rūmų posėdyje.

„Mūsų veiksmai atnešė kančių Azijos šalių tautoms. Mes neturime nuo to nusukti savo akių“, – kalbėjo jis.

„Paguodos moteris“ ir spaudimas

Žinia apie jo būsimą kalbą buvo sutikta reikalavimu Japonijai atsiprašyti už elgesį su maždaug 200 tūkstančių moterų, daugiausia kinių ir korėjiečių, kurios buvo paverstos imperatoriškos armijos sekso vergėmis.

Sh. Abe yra sakęs, kad jam „labai skaudu“ pagalvoti apie tai, ką patyrė vadinamosios „paguodos moterys“, tačiau atsiprašymo žodžių neištarė.

Paguodos moteris Lee Yong Soo klausosi Japonijos premjero Shinzo Abe kalbos
Kongrese Sh. Abe akis į akį susidūrė su Lee Yong-Soo, viena iš seksualinę vergiją išgyvenusių moterų.

Klausytis japono kalbos ją pakvietė Atstovų rūmų narys Mike'as Honda, aršus Sh.Abė kritikas. Japonijos premjeras dažnai yra kritikuojamas dėl savo esą revizionistinių pažiūrų į brutalius Japonijos veiksmus per karą.

Kalbos išvakarėse spaudimą premjerui dar labiau sustiprino respublikonų kandidatas į prezidentus Marco Rubio. „Geopolitinio stabilumo labui, nekalbant jau apie istorinį tikslumą, manau, kad Japonijos vyriausybei svarbu būti geranoriškesnei su savo daromais pareiškimais“, – sakė M.Rubio Los Andžele, pranešė „LA Times“. „Tikiuosi, kad ministras pirmininkas padarys tai rytoj, kai kalbės bendrame Kongreso posėdyje“, – kalbėjo jis.

Spėta, kad jei Sh.Abe į raginimus neatsižvelgs, tai gali tapti kliūtimi Ramiojo vandenyno regiono šalių prekybos paktui, kuriame dalyvautų ir JAV bei Japonija.

Apsilankė JAV II pasaulinio karo memoriale Vašingtone

Sh. Abe trečiadienį apsilankė Antrojo pasaulinio karo memoriale Vašingtone, tikėdamasis, prieš vykdamas į Kongresą sakyti kalbos, sumažinti jam reiškiamą kritiką dėl savo požiūrio į žiaurią Japonijos praeitį.

Japonijos premjeras Shinzo Abe JAV II pasaulinio karo memoriale Vašingtone
Sh.Abe Nacionalinėje alėjoje atėjo prie paminklo šimtams tūkstančių amerikiečių, žuvusių per Antrąjį pasaulinį karą, – daugelis jų krito nuo Japonijos karių rankų.

Jis padėjo vainiką prie Laisvės sienos, o visai netrukus turėtų tapti pirmuoju istorijoje Japonijos ministru pirmininku, sakančiu kalbą bendrame JAV Kongreso posėdyje.

Tokijas tikisi, kad premjero apsilankymas Antrojo pasaulinio karo memoriale Vašingtone bus palaikytas akivaizdžiu Sh.Abe gerų ketinimų įrodymu.

Šis apsilankymas dar labai sureikšminamas ir dėl kito Sh.Abe apsilankymo prieštaringai vertinamoje Jasukunio šventykloje Tokijuje 2013 metų gruodį, kuris tuomet sukėlė pasipiktinimą premjero pažiūromis.

Jasukunio šventykloje pagerbiami karuose žuvę japonai, tarp kurių buvo ir aukšto rango pareigūnai, kuriems po Antrojo pasaulinio karo buvo įvykdytos egzekucijos dėl karo nusikaltimų.

Šiemet minimos 70-osios metinės po Japonijos pasidavimo, kuriuo baigėsi Antrasis pasaulinis karas.

Rugpjūčio mėnesį Sh.Abe turėtų pasakyti svarbią kalbą karo pabaigos metinių proga.