Indonezijoje trečiadienį po vidurnakčio buvo sušaudyti aštuoni nuteisti narkotikų kontrabandininkai, įskaitant septynis užsieniečius, o šį žingsnį pasmerkė Australija ir Brazilija, nesėkmingai mėginusios paskutinę minutę išgelbėti savo piliečius.

Ši grupinė egzekucija patvirtino pernai liepą į valdžią atėjusio Indonezijos prezidento Joko Widodo ryžtą taikyti mirties bausmę, nors ši pozicija pakenkė diplomatiniams ryšiams su kai kuriomis valstybėmis.

Australai Myuranas Sukumaranas ir Andrew Chanas buvo sušaudyti kartu su keturiais nigeriečiais, vienu Brazilijos ir vienu Indonezijos piliečiu miško laukymėje netoli kalėjimo. Mirtininkų šeimų nariai budėjo netoliese, laikydami degančias žvakes, ir girdėjo šūvius.

„Visiems aštuoniems egzekucija įvykdyta tą pačią akimirką 0 val. 35 min. (vietos, antradienį 20 val. 35 min. Lietuvos laiku)“, – Indonezijos generalinis prokuroras H.M.Prasetyo sakė žurnalistams Centrinės Javo provincijai priklausančioje Nusakambangano saloje, kurioje yra tas kalėjimas.

Vienos mirtininkės buvo pasigailėta paskutinę akimirką. Filipinietė tarnaitė Mary Jane Veloso, kuri buvo suimta 2010 metais, kai atvyko į Indoneziją gabendama 2,6 kg heroino, buvo pašalinta iš tos grupės Manilos prašymu. Indonezijos generalinė prokuratūra nurodė, kad M.J.Veloso bus leista pateikti įrodymus, kai viena moteris, įtariama įdėjusi narkotikų į jos bagažą, antradienį pasidavė Filipinų policijai.

Australija ir Brazilija yra nusistačiusios prieš mirties bausmę ir kritikavo J.Widodo pastangas paspartinti egzekucijų vykdymą po penkerius metus trukusio moratoriumo.

Kambera nurodė atšaukianti savo ambasadorių iš Džakartos, o Brazilija jau anksčiau priėmė tokį sprendimą, kai sausį buvo įvykdyta egzekucija kitam kaliniui. Ši Pietų Amerikos šalis dabar svarsto, kokių galėtų imtis tolesnių veiksmų.

Australija palaiko glaudžius prekybos ir politinius ryšius su didžiąja kaimyne, bet nurodė, kad pastarosios egzekucijos verslo santykiams nepakenks. Brazilija taip pat veikiausiai vengs sukelti pavojų vertingiems gynybos kontraktams.

Jungtinės Tautos pareiškė, kad tos egzekucijos yra „nepaprastai apgailėtinas, nepaprastai liūdnas“ įvykis ir vėl paragino Indoneziją atnaujinti mirties bausmių moratoriumą.

Su mirtininku iš Brazilijos bendravęs dvasininkas Charlie Burrowsas, kuris buvo su kaliniais prieš egzekuciją, sakė, kad jie visi nesutiko, kad jiems prieš sušaudant būtų užrištos akys.

Kaip praneša Australijos žiniasklaida, tie vyrai prieš mirtį giedojo.

Jų šeimų nariai uždegė žvakę, stebėdami, kaip automobilių kolona veža kalinius į egzekucijos vietą, rašo dienraštis „Sydney Morning Herald“, pridūręs, kad netrukus pasigirdo šūviai, o daugelį kalinių artimųjų apėmė isterija.

Robas Buckinghamas, A.Chano dvasinės patarėjos Christie Buckingham vyras, sakė, kad jo žmona atsiuntė SMS žinutę, kurioje parašė, kad nuteistieji sutiko mirtį oriai.

„Ji man sakė, kad visi aštuoni ėjo į mirties vietą giedodami (Dievą) šlovinančias giesmes“, – R.Buckinghamas sakė radijui 3AW.

A.Chano ir M.Sukumarano šeimos trečiadienį paryčiais paskelbė kreipimąsi, kuriame ragino Australijos vyriausybę pareikšti, jog abu nuteistieji visiškai pasitaisė po to, kai buvo suimti 2005 metais dėl sąmokslo išgabenti heroino siuntą iš Indonezijos.

„Per 10 metų po to, kai buvo suimti, jie padarė viską, kad pasitaisytų, padėdami daugeliui kitų“, – sakoma pranešime.