Baskų kalba rašantis dienraštis "Gara" šeštadienį gavo perspėjimą ETA vardu, kad mauzoliejuje padėta bomba. Tačiau šaltinis teigė, kad tai buvo klaidingas pavojaus signalas.

"Iš pat pradžių nemanėme, kad pranešimas pasitvirtins ... bet mes turėjome patikrinti ir dabar praktiškai atmetame (bombos galimybę - ELTA)", - sakė šaltinis, neatmesdamas tolesnių ETA veiksmų galimybės.

"Gara" yra dažnai ETA naudojamas šaltinis perspėti apie bombų sprogimus - taip nutiko šią savaitę, kai Madride nugriaudėjęs sprogimas sužeidė daugiau nei 50 žmonių.

Kritusiųjų slėnyje yra palaidotas F.Franco - diktatorius, kuris per daugiau nei 30 valdymo metų žiauriai engė baskus.

Vidaus reikalų ministerijos atstovas nepasakė, kas gali būti atsakingas už nedidelį penktadienio sprogimą, per kurį niekas nebuvo sužeistas ir kuris padarė nedaug nuostolių, tačiau pažymėjo, kad nesieja jo su ETA.

Perspėjimas apie padėtą bombą pasirodė po to, kai penktadienį už užstatą buvo paleistas neteisėta paskelbtos baskų partijos "Batasuna" lyderis Arnaldo Otegi. Jis buvo sulaikytas dėl įtarimų priklausant ginkluotam separatistų judėjimui.

"Baskų nacionalistai ... ir toliau siūlo bendravimo, dialogo ir demokratinių sprendimų kelią sprendžiant konfliktą", - sakė A.Otegi prie "Soto del Real" kalėjimo.

Kiti "Batasuna" nariai kritikavo jo įkalinimą kaip smūgį taikos viltims ir sakė, kad jis diskredituoja pastarąjį sąlyginį vyriausybės taikos derybų su ETA pasiūlymą. ETA per keturių dešimtmečių kampaniją už baskų nepriklausomybę nužudė 850 žmonių.

Valdančiosios socialistų partijos atstovas spaudai šeštadienį pakartojo, jog prieš pradėdama derybas su vyriausybe ETA privalo sudėti ginklus.