Policijos atstovas Kamalas Singhas Banas nurodė, kad aukų skaičius Nepale padidėjo iki 3 218, iš jų mažiausiai 1 152 žuvo Katmandu, o per sniego laviną Evereste - 18. Kaimyninės Indijos pareigūnai sakė, kad čia užregistruoti 67 žuvusieji. Kinijos valstybinė žiniasklaida nurodė, kad jos valdomame Tibete žuvo 20 žmonių. Dar apie keturis žuvusiuosius buvo pranešta Bangladeše.

Sužeistųjų skaičius siekia 6 500 žmonių.

Tik prieš savaitę apie 50 žemės drebėjimų ir socialinių mokslų specialistų buvo atvykę į Nepalo sostinę Katmandu ir svarstė, kaip padėti šiai neišsivysčiusiai, skurdžiai valstybei išgyventi artėjantį tokį patį kaip 1934 metų žemės drebėjimą. Ekspertai žinojo, kad juos spaudžia laikas, tačiau negalėjo tiksliai nusakyti, kada žemės drebėjimas pasieks Nepalą.

„Tai buvo košmaras, kuris turėjo atsitikti“, – sako Kembridžo universiteto žemės studijų fakulteto vadovas, seismologas James'as Jackson'as, rašo „The Telegpraph“.

„Remiantis fizika ir geologija, įvyko tai, kas ir tikėjomės, kad įvyks“, – teigia ekspertas.

Vienintelis dalykas, kuris nustebino mokslininką yra tai, kad žemės drebėjimas, įvykęs šeštadienį, atslinks taip greitai.

„Aš vaikščiojau tomis vietomis, kur įvyko žemės drebėjimas ir tada mąsčiau, kad šioje vietovėje tikrai įvyks nelaimė“, – sako mokslininkų grupės „Earthquakes Without Frontiers“, kuri siekia padėti Azijos regionams išgyventi tokius drebėjimus, narys Jacksonas.

Katmandu žemės drebėjimas buvo ilgai lauktas ir jo bijota ne tik dėl natūralių gamtos sukeltų priežasčių, bet ir dėl vietinių, labai žmogiškų gyvenimo sąlygų šiame regione. Tokio stiprumo žemės drebėjimas skirtingose teritorijose pridarytų ne vienodo masto žalos dėl pastatų konstrukcijų ir populiacijos. JAV geologai atlieka tokio pobūdžio tyrimus ir gali pamatuoti tikėtiną žalą.

Nepalas
JAV Kalifornijos valstijoje tokio paties masto žemės drebėjimas iš milijono gyventojų pareikalautų 10-30 žmonių gyvybių, bet 1000 ar daugiau Nepale ir apie 10 tūkst. kai kuriose Pakistano, Indijos, Irano, Kinijos regionuose, įsitikinęs seismologas Davidas Waldas.

Mokslininkų grupės „Earthquakes Without Frontiers“ narys Jacksonas teigia, kad nors žemės drebėjimą sukelia gamta, tačiau jo pasekmių žiaurumas priklauso nuo žmogaus.

„Pastatai nužudo žmones, o ne žemės drebėjimas. Jeigu gyventumėte dykumoje be vandens, žemės drebėjimas jūsų nesužalotų, tačiau tik keletas žmonių norėtų gyventi tokiomis sąlygomis“, – sako Jacksonas.

„Didžiausia Azijos problema yra ta, kad žmonės apsigyveno pavojingose teritorijose“, – įsitikinęs ekspertas.

„Jie žinojo, kad turi rimtą problemą, tačiau ji buvo tokia didelė, kad jie nežinojo, nei kaip, nei kur pradėti“, – įsitikinęs Pietryčių Azijos regiono pasaulinių žemės drebėjimų prevencijos projektų koordinatorius, mokslininkas, Hari Ghi.

Ekspertas įsitikinęs, kad Nepalas darė didelė pažangą žemės drebėjimų prevencijoje, tačiau ji nebuvo pakankamai didelė ir greita.

Mokslininkų grupės „Earthquakes Without Frontiers“ narys Jacksonas įsitikinęs, kad prie žemės drebėjimų žalos prisideda ir didelis skurdas, užterštumas. Anot eksperto, žmonės turi didesnių kasdieninių problemų, dėl kurių rūpinasi, todėl nelieka laiko nerimauti dėl ateityje galinčio įvykti žemės drebėjimo.

„Jeigu gyveni Kathmandu, turi kitų prioritetų, kasdieninių grėsmių, tokių kaip vandens kokybė, didelis užterštumas, skurdas. Bet tai nereiškia, kad žemės drebėjimas dėl šių dalykų pasitrauktų“,– reziumavo Jacksonas.

Nepale žemės drebėjimo žuvusiųjų skaičius perkopė 2 500 

Galingo žemės drebėjimo, kuris šeštadienį supurtė Nepalą, aukų skaičius padidėjo iki daugiau kaip 2 500, pranešė pareigūnai šioje smarkiai nuniokotoje Himalajų šalyje ir su ja besiribojančiose Azijos valstybėse.

Policijos atstovas Kamalas Singhas Banas nurodė, kad aukų skaičius Nepale padidėjo iki 2 352, iš jų mažiausiai 721 žuvo Katmandu.

Kaimyninės Indijos pareigūnai sakė, kad čia užregistruoti 67 žuvusieji.

Kinijos valstybinė žiniasklaida nurodė, kad jos valdomame Tibete žuvo 18 žmonių. Dar apie keturis žuvusiuosius buvo pranešta Bangladeše.

Be to, naujausiais duomenimis, sužeistųjų skaičius padidėjo iki 6 239 žmonių.

Lietuviai saugūs, apie estus informacija dar renkama

Lietuvos užsienio reikalų ministras sako, kad šiuo metu Nepale, kurį šeštadienį sukrėtė galingas žemės drebėjimas, esantys Lietuvos piliečiai yra saugūs. Viena turistų grupė sekmadienį jau išvyko į Lietuvą.

„Neturime blogos informacijos, ir tai jau yra gera žinia. Mes žinome, kad ten yra 49 mums žinomi piliečiai, bet kai kurie jų jau išvyko. Dauguma Lietuvos piliečių atvyko centralizuotai, taip ir išvyks. Jie visi saugūs. Stebime situaciją, jeigu reikės konsulinės pagalbos, tarsimės su kolegomis. Tikėkimės, viskas vyks sklandžiai“, -  BNS telefonu iš Saudo Arabijos, kur vieši su vizitu, sekmadienį sakė L.Linkevičius.

Lietuvos pareigūnai neturi oficialios informacijos apie šalies piliečius, nukentėjusius per stiprų žemės drebėjimą Nepale ir aplinkinėse šalyse.  

Sekmadienio vakarą ministro atstovas spaudai Kęstutis Vaškelevičius BNS patikslino, kad Užsienio reikalų ministerijai yra žinoma apie 55 Nepale esančius Lietuvos piliečius. Su penkiais iš jų nepavyksta susisiekti, tačiau K.Vaškelevičius sakė tikįs, jog tai pavyks padaryti. Jis taip pat patikslino, kad, URM žiniomis, iš Nepalo jau yra išvykę du Lietuvos piliečiai.

Estijos užsienio reikalų ministerijos duomenimis, per žemės drebėjimą Nepale žuvo vienas Estijos pilietis, skelbia DELFI.ee.

Estijos užsienio ministerijos duomenimis, šiuo metu Nepale yra 30 Estijos piliečių, iš 25 jau yra gauta informacija, kad jie yra sveiki ir gyvi. Dėl likusių 4 asmenų informacija šiuo metu yra ieškoma.

Latvijos užsienio reikalų ministerijos duomenimis, Nepale žemės drebėjimo metu buvo 41 Latvijos pilietis. Su jais jau pavyko susisiekti, rašo DELFI.lv.