Jungtinių Valstijų geologijos tarnyba nurodė, kad smūgio galingumas semadienį buvo 6,7 balo – mažesnis negu 7,9 balo žemės drebėjimas, kuris šeštadienį nusinešė daugiau kaip 2 500 žmonių gyvybių.

Geologijos tarnyba pažymėjo, kad smūgio epicentras buvo į šiaurės rytus nuo Katmandu prie sienos su Kinija ir kad jo gylis siekė 10 km.

„Dar vienas, kaip tik dabar įvyko papildomas smūgis, tai šūdas“, – kalbėdamas telefonu su „Reuters“ šuktelėjo indų alpinistas Arjunas Vajpai iš priešakinės bazinės stovyklos Makalu kalne, esančiame už 20 km nuo Everesto.

Kalbant A. Vajpai telefone pasigirdo šūkiai ir sniego griūties ūžesys.

Everesto bazinėje stovykloje rumunų alpinistas Alexas Gavanas tekstine žinute pranešė, kad naujas smūgis sukėlė tris lavinas.

Apie smūgį iš Pirmosios stovyklos (C1) Evereste pranešė ir alpinistas Jimas Davidsonas.

„Ką tik C1 Evereste įvyko kol kas didžiausias mūsų papildomas smūgis. Mažesnis negu pirmasis drebėjimas, bet ledynai sudrebėjo ir lavinos“, – parašė jis savo „Twitter“ paskyroje.

Šeštadienį žuvo daugiau nei 2400 žmonių

Galingo žemės drebėjimo, kuris šeštadienį supurtė Nepalą, aukų skaičius padidėjo iki daugiau kaip 2 400, pranešė pareigūnai šioje smarkiai nuniokotoje Himalajų šalyje ir su ja besiribojančiose Azijos valstybėse.

Policijos atstovas Kamalas Singhas Banas nurodė, kad aukų skaičius Nepale padidėjo iki 2 352, iš jų mažiausiai 721 žuvo Katmandu.

Kaimyninės Indijos pareigūnai sakė, kad čia užregistruoti 67 žuvusieji.

Kinijos valstybinė žiniasklaida nurodė, kad jos valdomame Tibete žuvo 18 žmonių. Dar apie keturis žuvusiuosius buvo pranešta Bangladeše.

Be to, naujausiais duomenimis, sužeistųjų skaičius padidėjo iki 6 239 žmonių.

Žuvo Estijos pilietis

Lietuvos užsienio reikalų ministerijos duomenimis, Nepale buvo 25 Lietuvos piliečiai, tačiau jie nenukentėjo.

Ministerija prašo visus Nepale, Indijoje, Kinijoje bei Bangladeše esančius Lietuvos piliečius ar jų artimuosius registruotis elektroniniu paštu pilieciai@urm.lt.

Latvijos užsienio reikalų ministerija turi duomenų apie 41 Latvijos pilietį, šiuo metu esantį Nepale, tačiau negali patvirtinti keturių savo piliečių buvimo vietos.

Estijos užsienio reikalų ministerija gavo duomenų, kad Nepale žuvo vienas Estijos pilietis.

Ministerija jau informavo žuvusiojo giminaičius.

„Užsienio reikalų ministerija gavo informacijos, kad šiuo metu Nepale yra apie 30 Estijos piliečių. Turime patvirtinimą, kad 25 žmonėms pavyko išvengti gamtinės katastrofos. Kalbant apie likusius keturis žmones, esančius Nepale, kiek mums žinoma, šiuo metu mėginama gauti patvirtinimą“, - sakė Estijos atstovai.

Žemės drebėjimo epicentras, Nepalas (CNN nuotr.)

Nepalo ligoninės perpildytos, provincijų miestai atkirsti

Tarptautinės pagalbos organizacijos ir pasaulio šalių vyriausybės sekmadienį suintensyvino pastangas į žemės drebėjimo sukrėstą Nepalą atsiųsti gelbėtojų ir būtiniausių pagalbos reikmenų, bet nutrauktos ryšių linijos ir žemių nuošliaužos šioje Himalajų šalyje gerokai apsunkino desperatiškas pagalbos pastangas.

Aukų skaičiui perkopus 2 200, Jungtinės Valstijos kartu su keliomis Europos ir Azijos valstybėmis pasiuntė skubios pagalbos komandas, turinčias padėti žmonėms, kurie nuniokotoje sostinėje Katmandu ir provincijos rajonuose, atkirstuose dėl užverstų kelių ir trūkinėjančio telefono ryšio, mėgina rasti išgyvenusių žmonių.

„Žinome, kad daugelyje vietovių, tiek provincijose, tiek kai kuriuose didesniuose miestuose, įvyko žemių nuošliaužų, atkirtusių kelius“, - sakė pagalbos organizacijos „Plan International“ regioninis ryšių vadovas Mike`as Bruce.

Nors sekmadienį iki popietės vidurio mobilusis ryšys buvo atkurtas, ryšio zona tebėra nestabili, teigė jis.

Žmonės miega gatvėse ir daugumoje vietovių gamina maistą lauke. Kalbame apie labai, labai skurdžius Nepalo rajonus – rajonus, kurie jau smarkiai kenčia“, - sakė M. Bruce`as.

Kitos pagalbos organizacijos būgštavo, kad sparčiai senka būtiniausios maisto atsargos, ir kalbėjo apie bauginančias žemės drebėjimo pasekmes.

„Regėjome siaubingus sugriovimų vaizdus – evakuotos ligoninės, kurių pacientai gydomi ant žemės lauke, sugriuvę namai ir pastatai, didelės properšos kai kuriuose keliuose“, - sakė „Caritas Australia“ programų koordinatorė Nepalui Eleanor Trinchera, kuri valandą praleido už sostinės, kai prasidėjo žemės drebėjimas.

Elektros trūkumą netrukus komplikuos vandens stoka, teigė pagalbos organizacijos, ir pridūrė, kad sparčiai mažėja ir medikamentų. „Oxfam“ naujienų agentūrai AFP sakė, kad netrukus nebeliks vietų lavoninėse.

„Ryšių sistemos užkimštos, ligoninės perpildytos ir joms pradeda trūkti vietos mirusiųjų palaikams saugoti“, - AFP sakė šios labdaros organizacijos vadovė Australijai Helen Szoke (Helen Sokė).

Katmandu išgyvenę žmonės taip pat nakvojo lauke: būgštaudami, kad juos gali sutraiškyti griūvantys pastatų griuvėsiai, jie verčiau rinkosi šaltį.

Tuo tarpu šeštadienį sniego lavinos žlugdė pastangas sraigtasparniu išgabenti žmones, kurie liko gyvi per sniego laviną, užgriuvusią bazinę Everesto stovyklą ir pražudžiusią mažiausiai 17 žmonių. Tačiau sekmadienį pirmeiji sužeistieji jau buvo atskraidinti į Katmandu.

Labdaros organizacija „Christian Aid“ paprašė aukoti pinigus ir nurodė, jog dirba su kitomis agentūromis, kad pasiektų labiausiai nukentėjusias vietoves.

Ji pažymi, kad Nepale „nedelsiant reikia“ skubių prieglaudų, maisto, švaraus geriamojo vandens ir šiltų drabužių.

Žuvo buvęs Sophios Bush širdies draugas

Aktorė Sophia Bush atidavė paskutinę pagarbą savo buvusiam širdies draugui, kuris šeštadienį Nepale žuvo per sniego laviną.

Google“ inžinierius Danas Fredinburgas, kuriam likimas praėjusiais metais, kai jis dar susitikinėjo su buvusia serialo „One Tree Hill“ žvaigžde, buvo lėmęs likti gyvam per sniego laviną tame pačiame regione, yra tarp 17 žuvusiųjų, kopusių į Everesto viršukalnę.

Jo žūtį patvirtino ekspedicijos komandos, su kuriais jis siekė įkopti į aukščiausią pasaulio kalną, nariai.

Pražūtingą sniego laviną sukėlė galingas žemės drebėjimas Nepale, per kurį žuvo daugiau kaip 2 000 žmonių.

A. Bush socialiniuose tinkluose pasidalijo savo mintimis apie D. Fredinburgo žūtį.

„Nėra adekvačių žodžių. Šiandien bandau iš gabaliukų surinkti savo širdį, kuri sudužo į tokias smulkias daleles, kad veikiausiai niekada jų visų neberasiu. Šiandien aš ir tiek daug mano mylimų žmonių netekome nepakartojamo draugo“, - rašė ji.

Sužeistieji evakuojami sraigtasparniais

Septyniolikos aukų kūnai buvo rasti bazinėje stovykloje Everesto kalne, kurioje šimtai alpinistų tebėra įstrigę po aukščiausiame pasaulio kalne nuslinkusios lavinos, sukeltos šeštadienį Nepalą sukrėtusio galingo žemės drebėjimo.

Pirmasis sužeistasis išskraidintas sraigtasparniu šiandien rytą, tekstinėje žinutėje iš bazinės stovyklos parašė rumunų alpinistas A. Gavanas.

„Visi sunkiai sužeisti evakuojami sraigtasparniais, – rašo A. Gavanas. – Rūpinuosi tais, kuriems reikia pagalbos. Noriu miego.“

Kaip nurodė AFP Katmandu biuro vadovė Ammu Kannampilly, bazinėje stovykloje nutūpė šeši sraigtasparniai, kurie galiausiai galėjo atskristi, kai pernakt pagerėjo oro sąlygos.
Sužeistieji nešami į sraigtasparnius po galingo žemės drebėjimo Nepale

„Žmonės nešami neštuvais, kai nutūpė sraigtasparniai, – pustuzinis šįryt“, – nurodė A. Kannampilly tekstiniame pranešime.

„Oras giedras, kiek snyguriuoja“, – pridūrė ji.

Dvidešimt du alpinistai buvo nugabenti į žemesnį aukštį, iš kur pirmieji aštuoniolika buvo evakuoti į Katmandu sunkiaisiais sraigtasparniais, kurie išskrido iš Nepalo sostinės išsigiedrijus orui.

Nepalo alpinizmo asociacijos prezidentas Angas Tsheringas Sherpa „Reuters“ nurodė, kad yra rasti 17 aukų kūnai ir kad mažiausiai 61 alpinistas buvo sužeistas.

Vienas iš žuvusiųjų yra D. Fredinburgas, Kalifornijoje gyvenęs „Google“ inžinierius. Jis patyrė sunkių galvos sužalojimų, kai užgriuvo lavina.

Lavina nusirito Everestu, palaidodama dalį bazinės stovyklos, kai alpinistai kopimo sezono pradžioje rinkosi prie pagrindinio kelio į viršūnę.

JAV alpinistas Johnas Reiteris sakė, kad dešimtys žmonių patyrė kritinių sužalojimų, tarp jų ir galvos. „Tai buvo sunkios 18 valandų“, – sakė jis CNN.

Kalnų vedlys ir alpinizmo koordinatorius iš Naujojoje Zelandijoje veikiančios bendrovės „Adventure Consultants“ Steve'as Moffatas nurodė, kad per lavinai nusiritus per bazinę stovyklą žuvo du jų darbuotojai nepaliečiai.

„Meldžiamės už visus, kurie neteko gyvybių per vieną didžiausių tragedijų, ištikusią šią Himalajų šalį“, – sakė alpinistų ekspedicijas organizuojanti bendrovė „Jagged Globe“.

Nepalo turizmo ministerijos pareigūnai sakė, kad Everesto kalno bazinėje stovykloje ar kiek aukštėliau, buvo apie tūkstantis alpinistų, įskaitant maždaug 400 užsieniečių, kai smogė požeminis smūgis.

A.Tsh. Sherpa pranešė, kad maždaug šimtas alpinistų, esančių Pirmojoje ir Antrojoje stovykloje Everesto kalne, kurios yra įsikūrusios aukščiau bazinės stovyklos, po žemės drebėjimo sukeltos lavinos yra saugūs.

Tačiau jis pridūrė, kad juos bus sunku evakuoti į bazinę stovyklą, nes kelias žemyn, einantis per Kumbu ledokrytį, yra užblokuotas.

Laviną, kuri užgriuvo bazinės stovyklos dalis ir užklojo jas sniegu, sustiprino tai, kad ji susidarė iš dviejų atskirų sniego griūčių, slinkusių nuo skirtingų viršukalnių, nurodė A.Tsh. Sherpa.

Balandis yra vienas populiariausių alpinizmo sezono mėnesių mėginti įkopti į 8 850 metrų Everestą viršukalnę, nes gegužės pabaigoje orai ima bjurti ir prasideda lietus.

Šeštadienį įvykusi tragedija tapo daugiausiai aukų per dieną nusinešusia stichine nelaime Nepale po to, kai beveik prieš metus per laviną Everesto kalne žuvo 16 vedlių nepaliečių.

Šeštadienio 7,9 balo žemės drebėjimas buvo galingiausias Nepale per 81 metus. Jis taip pat supurtė kaimyninių Indijos, Kinijos ir Bangladešo teritorijas