Premjeras šalies radijui „France Inter“ sakė, kad „daug atakų jau buvo sužlugdyta – penkios, jeigu atsižvelgti į tai, kad, laimė, ataka neįvyko Vilžiuife“.

Trečiadienį buvo pranešta, kad policija sulaikė 24 metų prancūzą ir alžyrietį, kuris studijavo kompiuteriją, ir tiria galimą planą surengti teroristinį išpuolį prieš kurią vieną bažnyčią Vilžiuifo mieste, esančiame Prancūzijos sostinės pakraštyje.

Jo planai išaiškėjo, kai jis atsitiktinai persišovė koją, ir policija tirdama šį incidentą rado jo ginklų arsenalą bei detalius planus dėl atakos prieš bažnyčią surengimo.

Policija taip pat nurodė, kad jo DNR buvo susieta su jaunos motinos, kuri sekmadienį buvo rasta negyva savo automobilyje, nužudymu Vilžiuife.

„Grėsmė niekada nebuvo tokia didelė. Per savo istoriją niekada nesusidūrėme su tokiu terorizmu“, – „France Inter“ sakė M.Vallsas.

Į Siriją ir Iraką kautis džihadistų gretose išvyko šimtai prancūzų, kur jie sudaro kone pusę visų kovotojų islamistų iš Europos, rodo ataskaita, kurią parengė Senatas, aukštesnieji parlamento rūmai.

Nurodęs, kad 1 573 Prancūzijos piliečiai ar rezidentai yra įpainioti į „teroro tinklus“, M.Vallsas pažymėjo, jog 442 iš šių asmenų esamu metu, kaip manoma, yra Sirijoje, o 97 iš jų ten žuvo.

„Noriu jums priminti, kad septyni Prancūzijos piliečiai žuvo vykdydami mirtininkų atakas Sirijoje ar Irake“, – sakė jis.

Sužlugdė išpuolį, kai įtariamasis atsitiktinai persišovė koją

Prancūzija trečiadienį pranešė sužlugdžiusi džihadistinį išpuolį prieš bažnyčią šalimais Paryžiaus, kai pas vieną Prancūzijoje kelerius metus gyvenusį alžyrietį, kuris atsitiktinai persišovė koją, buvo rasta paslėptų ginklų ir dokumentų, mininčių islamistines kovotojų grupuotes.

Prokuroras Francois Molins'as sakė, kad 24 metų kompiuterijos studento Sido Ahmedo Ghlamo ketinimai buvo atskleisti visai atsitiktinai, kai jis paskambino į greitąją pagalbą ir pranešė, kad neva buvo sužeistas per ginkluotą bandymą apiplėšti jo namus Paryžiuje.

Tačiau ėmusi tirti incidentą policija jo namuose ir automobilyje aptiko ne tik krūvą ginklų, bet ir detalius planus surengti išpuolį prieš vieną ar dvi bažnyčias, taip pat DNR pėdsakų, kurie jį susiejo su savaitgalį prie sostinės savo automobilyje nužudyta viena moterimi.

Įtariamasis, kuris po arešto buvo hospitalizuotas vienoje Paryžiaus ligoninių, buvo žinomas saugumo tarnyboms dėl savo komentarų socialiniuose tinkluose, kuriuose jis reiškė norą vykti kovoti į Siriją džihadistų gretose, nurodė vidaus reikalų ministras Bernard'as Cazeneuve'as.

Apžiūrėdama vietą, kurioje S.A.Ghlamas buvo sužeistas, policija jo automobilyje rado kraujo pėdsakų, taip pat Kalašnikovo automatą, rankinių ginklų, neperšaunamųjų liemenių, kelis mobiliuosius telefonus, nešiojamąjį kompiuterį ir dokumentų, kuriuose buvo paminėti „potencialūs taikiniai ir išpuolių vykdymo detalės“, – sakė F.Molins'as.

Dar trys Kalašnikovo automatai, policijos rankovės raiščiai ir liemenės, taip pat dokumentai arabų kalba minintys džihadistų grupuotes „Islamo valstybė“ ir „al Qaeda“ buvo rasti jo namuose.

Miesto prokuroras sakė, kad S.A.Ghlamas kurpė policijai „pramanytas“ istorijas apie tai, kaip jam neva buvo pašauta koja, tarp jų ir versiją, kad jis persišovė, kai bandė išmesti savo ginklus į Senos upę.

Jo komunikacijų analizė parodė, kad S.A.Ghlamas „pataikė kontaktą su kitu asmeniu, kuris gali būti Sirijoje, dėl to, kaip įvykdyti išpuolį“, sakė F.Molins'as ir pridūrė, kad tas kitas asmuo įtariamojo „aiškiai paprašė taikytis į bažnyčią“.

Šaltinis, artimas tyrimui, nurodė, kad S.A.Ghlamas, kaip atrodo, rūpestingai paskaičiavo, per kiek laiko į tokį išpuolį sureaguotų policija.

Šaltiniai, artimi tyrimui, taip pat nurodė, kad buvo suimti ir keli studento pažįstami bei šeimos nariai, tarp kurių yra ir reiškusių simpatijas radikaliajam islamui.

Trečiadienį policija atsivežė apklausti įtariamojo 25 metų merginą. Šaltiniai nurodė, kad ji yra atsivertusi į islamą ir vienintelė savo rajone dėvi musulmoniškus apdarus.

„Beprecedentė teroristinė grėsmė“

Prancūzijos ministras pirmininkas Manuelis Vallsas trečiadienį perspėjo, kad šalis susidūrė su „beprecedente teroristine grėsme“.

„Taikytis į bažnyčią reiškia taikytis į Prancūzijos simbolį, taikytis į pačią Prancūzijos esmę“, – sakė jis po apsilankymo dviejuose bažnyčiose Vilžiuife, kurios, kaip manoma, galėjo tapti galimais suimto įtariamojo taikiniais.

Šalies prezidentas Francois Hollande'as savo ruožtu pareiškė, kad „buvo išvengta teroristinio veiksmo. Tai ne pirmas atvejis, pastarosiomis savaitėmis ir mėnesiais jų būta daugiau.“

Prancūzijos vyskupai paragino tikinčiuosius nepasiduoti baimei.

„Teroristinėmis grėsmėmis, kad ir kokios jos būtų, siekiama pasėti baimę. Katalikai neturėtų tam pasiduoti“, – sakoma jų bendrame pranešime.

Tyrimo metu taip pat pasirodė, kad vienas iš S.A.Ghlamo ginklų buvo panaudotas nušaunant jauną motiną Aurelie Chatelain, bedarbę šokio entuziastę, kuri sekmadienį buvo rasta negyva Vilžiuifo mieste prie Paryžiaus.

Kas su šia moterimi sieja S.A.Ghlamą kol kas neaišku.

32 metų A.Chatelain buvo nušauta sėdinti automobilio keleivio sėdynėje, o jo nešiojamasis kompiuteris tebebuvo įjungtas. Kraujo pėdsakų taip pat buvo ir ant vairuotojo sėdynės.

F.Molins'as nurodė, kad A.Chatelain kraujo buvo rasta ant vienos iš S.A.Ghlamo striukių.

Į sostinę iš šiaurinės Prancūzijos dukrą auginanti motina atvyko dėl pilateso makštos kursų, ir dar šeštadienio vakarą savo socialinio tinklo „Facebook“ paskyroje rašė esanti labai laiminga, jog gali būti Paryžiuje.

Maždaug po devynių valandų jos lavoną aptiko praeiviai, pamatę iš automobilio virstančius dūmus, kurie ėmė kilti perkaitus nešiojamajam kompiuteriui.

Vienas šaltinis teisėsaugoje sekmadienį AFP sakė, kad tyrėjai nagrinėja įvairias versijas, taip pat tai, kad ji galėjo būti nužudyta atsitiktinai.

Bet sugniuždytas aukas tėvas Jeanas-Lucas pirmadienį AFP tikino, kad penkerių metų Juliette motina neturėjo priešų.

„Mergaitės tėvas ... ir mano duktė išsiskyrė prieš kelerius metus, bet jie gerai sutaria“, – sakė jis.

Į Siriją ir Iraką kautis džihadistų gretose išvyko šimtai prancūzų, kur jie sudaro kone pusę visų kovotojų islamistų iš Europos, rodo ataskaita, kurią parengė Senatas, aukštesnieji parlamento rūmai.

Valdžia nuogąstauja, kad kai kurie jų, sugrįžę namo, gali ryžtis rengti išpuolius savo žemėje.