Jeigu šie pirminiai rezultatai pasitvirtins, tai centristų lyderis Juha Sipila taps naujuoju Suomijos ministru pirmininku.

IT versle milijonus uždirbęs 53 metų buvęs verslininkas J.Sipila, kuris yra naujokas politikoje – parlamentaru jis tapo tik 2011 metais, žada modernizuoti Suomiją taip pat, kaip jis pakeitė savo partiją nuo tada, kai 2012-aisiais perėmė jos vairą.

„Mūsų šalis nusipelno geresnės kloties, – šeštadienį savo tinklaraštyje parašė J.Sipila. – Politika turi grįžti prie pasitikėjimo klimato.“

Suomijos premjeras Alexanderas Stubbas pripažino pralaimėjęs sekmadienį vykusius parlamento rinkimus, kuriuose į pirmą vietą išsiveržė Juhos Sipila vadovaujama Centro partija.

„Atrodo, kad laimėjo Centras. Sveikinu“, - pareiškė A. Stubbas Suomijos visuomeninei radijai ir televizijai YLE.

YLE prognozėmis, Centro partija turėtų užsitikrinti 46 mandatus 200 vietų parlamente, o A. Stubbo konservatyvi Nacionalinės koalicijos partija kontroliuoti 37 vietas - tiek pat kiek ir socialdemokratai.

Dešinioji euroskeptiška Suomių partijai turėtų turėti 35 vietas.

Proeuropietiškas ir NATO palankiai vertinantis A. Stubbas buvo priverstas stebėti, kaip jo vyriausybės populiarumas smunka nuo tada, kai jis birželio mėnesį tapo ministru pirmininku, šiame poste pakeitęs dirbti į Europos Komisiją išvykusį Jyrki Kataineną.

Dabartinę Nacionalinės koalicijos partijos, socialdemokratų, krikščionių demokratų ir Švedijos liaudies partijos koaliciją, kuri vis dar tebėra gana plati, nors nuo šešių partijų per laiką susitraukė iki keturių politinių jėgų, persekiojo vidaus kivirčai, todėl ji negalėjo imtis jokių realių reformų.