„Istorinio supratimo klausimas turi didelę reikšmę, ir aš manau, kad Japonijai svarbu sąžiningai atsiprašyti“, - interviu naujienų agentūrai „Kyodo News“ sakė jis anksčiau šį mėnesį.

„Manau, kad tai visa, ką Japonija gali daryti, – atsiprašinėti tol, kol šalys tars: „Mes nebūtinai tai visiškai įveikėme, bet jūs jau pakankamai atsiprašėte. Gerai, palikime dabar tai.“

H. Murakami, vienas iš Japonijos žinomiausių rašytojų, kuris nuolat figūruoja galimų laureatų į Nobelio literatūros premiją sąraše, dažnai kritikuoja savo šalį už atsakomybės dėl savo agresijos Antrojo pasaulinio karo metais kratymąsi.

Rašytojas savo pastabas išsakė tuo metu, kai Japonijos konservatyvus ministras pirmininkas Shinzo Abe šią vasarą turės kreiptis su pareiškimu, skirtu paminėti 70-ąsias Antrojo pasaulinio karo metinių pabaigą.

Stebėtojus ypač domina, ar Sh. Abe tiesiogiai paminės Japonijos „kolonijinį valdymą ir agresiją“ ir pareikš „atsiprašymą“, kaip tai yra padarę jo pirmtakai per 50-ąsias ir 60-ąsias karo pabaigos metines.

Tiesiogiai nepaminėdamas Sh.Abe ar jo laukiamo kreipimosi H. Murakami pridūrė: „Atsiprašymas nėra kažkas, ko reikėtų drovėtis.“