"Artimiausiu metu branduolinis kuras bus nuvežtas į mokslinį gamybinį susivienijimą "Luč", perdirbtas į mažai sodrintą branduolinę medžiagą ir panaudotas šilumą išskiriantiems atominių elektrinių energetinių reaktorių elementams gaminti", - sakoma pranešime spaudai.

Latvijos aplinkos ministras Raimondas Vėjonis, šiuo metu darbo reikalais esantis Kazachstane, išreiškė pasitenkinimą, kad branduolinis kuras išvežtas į Rusiją.

"Kol kas tebėra atviras panaudoto kuro išvežimo klausimas, ir dėl to dar reikės pasirašyti tarpvyriausybinę sutartį su Rusija", - pridūrė jis.

Išsamesnę informaciją žurnalistams Aplinkos ministerija ketina pateikti pirmadienį.

Latvija jau pasirašė sutartį su JAV dėl finansinės ir techninės pagalbos išvežant panaudotą branduolinį kurą į Rusiją ir tikisi, jog jis bus išgabentas iki 2006 metų pabaigos.

Po to bus galima tęsti Salaspilio atominio reaktoriaus išmontavimą. Remiantis 2004 metais vyriausybės priimta koncepcija, reaktorių planuojama likviduoti iki 2010 metų.

Salaspilio mokslinio tyrimo atominis reaktorius pastatytas 1961 metais. Latvijos vyriausybė 1995-aisiais nusprendė nebepirkti atominio kuro ir, kai bus sunaudotos jo atsargos, uždaryti reaktorių. Tai ir buvo padaryta 1998 metų birželio 19-ąją.

Remiantis 2004 metų gegužės 27 dieną pasirašytu Rusijos ir Amerikos tarpvyriausybiniu susitarimu, numatoma bendradarbiaujant su Jungtinių Tautų Tarptautine atominės energetikos agentūra (TATENA) įvežti į Rusiją joje pagamintą tyrimo reaktorių branduolinį kurą.

Nenaudoto branduolinio kuro išvežimas iš Latvijos - jau šeštoji operacija. Anksčiau į Rusiją jau buvo išgabentas labai sodrintas nenaudotas branduolinis kuras iš Belgrado, taip pat Rumunijos, Bulgarijos, Libijos, Uzbekijos.