Transliacija prasidės 12 valandą Maskvos laiku. Klausimų ir atsakymų maratoną transliuos televizijos kanalai „Pervyj“, „Rossija 1“, „Rossija 24“, radijo stotys „Majak“, „Vesti FM“ ir „Radio Rossii“. Transliaciją bus galima stebėti ir internetu, skelbia newsru.com.

Kremliaus spaudos atstovo Dmitrijaus Peskovo teigimu, pagrindinės temos, kuriomis kalbės V. Putinas yra Krymo aneksija, Vakarų sankcijų Rusijos ekonomikai poveikis ir santykiai su Baltijos valstybėmis.

Tiesioginės linijos organizatoriai pradėjo registruoti klausimus lygiai prieš savaitę, dar balandžio 9 dieną. Per tą laiką gauta daugiau nei 2 mln. užklausų. Kiekvieną minutę pateikta tūkstančiai klausimų – per minutę gautų klausimų rekordas siekia 3135 užklausas.

Tiesioginės linijos išvakarėse Rusijos prezidento atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas sakė, kad klausimų gausa leidžia „susikurti pilną visos Rusijos geografijos vaizdą – sužinoti, kas neramina žmones, jų problemas, suprasti, kokie įvykiai jiems svarbūs ir kodėl“.

Anot D. Peskovo, V. Putinas tiesioginiame eteryje atsakys į populiariausius, aštriausius ir nelaukčiausius klausimus. Iš klausimų gauta svarbi informacija apie žmones kamuojančias bėdas bus perduoda regionų valdžioms ir atsakingiems pareigūnams, žada Rusijos prezidento atstovas spaudai. „Tai puiki galimybė šiek tiek atitraukti dėmesį nuo sausos statistikos ir suprasti, kas šalyje vyksta iš tikrųjų“, – teigia Kremliaus atstovas.

Kaip teigia D. Peskovas, prezidentas klausimų ir atsakymų transliacijai ruošėsi kelias pastarąsias dienas: domėjosi naujausia statistika, daug bendravo telefonu, prašydamas naujausios informacijos ir ataskaitų iš svarbiausių šalies ministerijų ir žinybų.

Anksčiau agentūra RBK skelbė, kad į klausimų ir atsakymų transliaciją V. Putinas pasikvietė smulkaus ir vidutinio verslo organizacijų atstovų bei buvusį šalies finansų ministrą Aleksejų Kudriną. Kaip teigia agentūra, remiantis preliminariais duomenis, greičiausiai su Rusijos ekonomika ir žmonių finansais susiję klausimai Ukrainos temą nustums į antrą planą.

D. Peskovo duomenimis, žmonės daugiausia domisi socialinėmis temomis ir problemomis. Trečiadienio vakarą sukauptais duomenimis, klausimai apie socialinę apsaugą ir rūpybą sudarė beveik 23 proc. visų, o užklausos, susijusios su būstu ir komunalinėmis paslaugomis – 16 proc., skelbia „Interfax“. Rusai skundžiasi prastais keliais, prasta namų priežiūra, blogu už tai atsakingų bendrovių darbu. „Žmonės skundžiasi vietos valdininkais, jų santykiu su paprastais žmonėmis. Daugelio regionų žmonės itin nepatenkinti“, – sako V. Putino atstovas spaudai.

Su politika susiję klausimai (įskaitant ir klausimus dėl žmogaus teisių ir laisvių) sudaro vos 4-5 proc. visų rusų užklausų. Šiais metais žmones labiau nei 2014 metais neramina situacija Ukrainoje, sankcijos ir tarptautiniai santykiai. „Tai susiję su ryškėjančiu priešiškumu Rusijai, su sankcijomis ir antisankcijų politika, su visų šių tarptautinių veiksnių įtaka šalies politikai ir ekonomikai“, – teigia D. Peskovas.

V. Putino atstovo spaudai duomenimis, itin nemažai klausimų skirta importo draudimui. „Štai čia tiesiogiai susisieja šalies vidaus politika ir tarptautiniai reikalai. Ankstesniais metais nieko panašaus nebuvo“, – tvirtina D. Peskovas.

Anot D. Peskovo, daug klausimų skiriama ir situacijai Ukrainoje. Rusijos prezidentą pasiekia žmonių reikalavimai palaikyti ir net oficialiai pripažinti vadinamąsias Donecko ir Luhansko liaudies respublikas. Klausimus, susijusius su Ukrainos pietryčiais, užduoda tiek rusai, tiek Ukrainos piliečiai iš Donbaso. Rusai reiškia palaikymą prezidentui ir prašo dar griežčiau ginti nacionalinius šalies interesus, tvirtina Kremliaus atstovas.

D. Peskovas pabrėžia, kad šiais metais žmonės aktyvesni. Kremliaus teigimu, taip yra dėl to, kad šalis išgyvena „įdomų ir gyvą metą“. „Praėjo metai, per kuriuos netrūko nei pasiekimų, nei naujų iššūkių (...) – tai kaupiamasis poveikis“, – paaiškino D. Peskovas.

Kiek laiko V.Putinas bendraus su rusais, nežinoma. D. Peskovas leido suprasti, kad valstybės vadovas pasirengęs klausimams ir atsakymams skirti daug laiko – „prezidento darbingumo ir ištvermės galėtų pavydėti kiekvienas“. Kol kas ilgiausios klausimų ir atsakymų sesijos rekordas priklauso 2013 metų renginiui, kai prezidentas į šalies žmonių klausimus atsakinėjo 4 valandas ir 48 minutes. Praeitais metais jis užtruko 3 valandas ir 56 minutes.