Tačiau jis pažymėjo, kad pernai Rusijos povandeniniai laivai iš tikrųjų plaukiojo Švedijos vandenyse. „Vertinimas , kad 2014 metų spalį buvo pažeista Švedijos teritorija, iš esmės yra teisingas“, - sakė jis.   

Paskelbdama neeilinę repliką, Rusijos užsienio reikalų ministerija išplatino pranešimą spaudai, kuriame pasmerkė Švedijos „antirusišką isteriją bei propagandą“, klaidingai pamanius, kad buvo pastebėtas rusų povandeninis laivas. Rusija veikiausiai nori priversti Švediją patikėti, kad jos povandeniniai laivai praėjusiais metais neplaukiojo prie Švedijos krantų:   

„Negalėjome nepastebėti Švedijos žiniasklaidoje pasirodžiusio straipsnio, kuriame buvo cituojamas karinio jūrų laivyno kontradmirolas A. Grenstadas, kalbėjęs apie Švedijos teritoriniuose vandenyse praėjusį rudenį vykusią didelio masto operaciją, kurios metu buvo ieškomas nenustatytas užsienio povandeninis objektas – įtariamas Rusijos povandeninis laivas. Kaip pripažino Švedijos kontradmirolas, tai iš tikrųjų buvo „techninis laivas“.   

Norėtume priminti, kad Rusijos Federacijos ginkluotųjų pajėgų atstovai nuo pat pradžių neigė švedų pusės prasimanymus, kad Švedijos teritoriniuose vandenyse yra Rusijos karinio jūrų laivyno laivų.
Precedento neturintis Rusijos povandeninio laivo medžioklės mastas buvo ne kas kita, kaip beprasmis Švedijos mokesčių mokėtojų pinigų švaistymas. Reikėtų suprasti, kad tai buvo daroma norint sukelti antirusišką isteriją ir pumpuojant propagandinį mitą apie „karinę grėsmę“ iš rytų“. 

Nors pavienis spalio 31 dienos tariamo Rusijos povandeninio laivo atvejis buvo atmestas, Švedijos kariuomenė lieka įsitikinusi, kad vienas žvalgybinis povandeninis laivas į Švedijos teritorinius vandenis tikrai buvo įplaukęs spalio 17 ir 24 dienomis.   

Povandeninio laivo paieškose dalyvavo daugiau kaip 200 karių, kai Švedija dislokavo minų tralerius, sraigtasparnius ir vieną povandeninį laivą. Tuo metu Švedijos žvalgyba pranešė perėmusi įslaptintas žinutes, kurios patvirtino bent vieno laivo buvimą. Antrasis buvo dislokuotas Kaliningrade, Rusijos Baltijos jūros flotilės bazėje.   

Maža to, į atsargą išėjęs Švedijos karinio jūrų laivyno karininkas, nufotografavęs tariamą Rusijos povandeninį laivą vandenyse prie Stokholmo, atmetė išvadas, kai tai tebuvo „civilinis laivas“. Svenas Olofas Kvimanas laikraščiui „Dagens Nyheter“ sakė, kad „visiškai neįmanoma, jog mes būtume taip apsirikę“. 

„Virš vandens mačiau povandeninį laivą: priekį, laivagalį ir bokštelį. Nustatyti dydį visada būna sunku, bet jis buvo maždaug 20 – 30 m ilgio“, - įsitikinęs jis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (292)