„Šiuo metu Europoje žaidžiamas pavojingas karinis balansavimo ties riba žaidimas, - sakė Londone įsikūrusio tyrimų instituto „European Leadership Network“ direktorius Ianas Kearnsas. - Jeigu nors vienas vadas ar pilotas padarys klaidą ar priims neteisingą sprendimą, galime turėti aukų ir sulaukti eskalacijos ciklo, kurį būna sudėtinga sustabdyti.“ 

Pastaraisiais mėnesiais į Estijos, Latvijos ir Lietuvos teritoriją atvyko šimtai JAV šarvuočių, tankų ir sraigtasparnių. Baltijos valstybėse, kuriose gyvena vos per 6 mln. žmonių ir kurių mažos kariuomenės neturi kovinių lėktuvų ar mašinų, tankai gatvėmis dardėjo vos prieš 20 metų, kai iš šio regiono traukėsi Sovietų armijos likučiai.

Nuo smūgio netikros bombos pradeda rūkti, bet pabūklai M-61 šaudo kovine amunicija, sudrebindami orlaivį kurtinančiu smūgiu ir sudaužydami į šipulius taikinius žemėje.

Keturias savaites truksiančios pratybos yra dalis nenutrūkstančių JAV sausumos, jūrų ir oro pajėgų treniruočių Europoje, vykstančių nuo Estijos šiaurėje iki Bulgarijos pietuose. Jos pradėtos rengti nuo praėjusių metų, kad po karinės Rusijos intervencijos į Ukrainą nuramintų sunerimusias NATO sąjungininkes. Šiuo metu JAV ir Rusijos karinės pajėgos yra grįžusios prie Šaltojo karo laikų susipriešinimo ir demonstruoja savo raumenis palei rytinį NATO pakraštį, naujienų agentūros „Associated Press“ svetainėje rašo Jari Tanneris ir Davidas Keytonas.

Toks žvanginimas ginklais kelia grėsmę, kad kuri nors pusė neteisingai supras kitos pusės veiksmus ir įplieks konfliktą tarp dviejų galingų valstybių, turinčių branduolinių ginklų arsenalus, nors jie nuo Šaltojo karo eros ir buvo smarkiai sumažinti.

Kol tebėra gyvi atsiminimai apie penkis dešimtmečius trukusią sovietų okupaciją, daugeliui Baltijos šalių gyventojų JAV pajėgų pratybos labiau siejasi su ramybe, o ne pavojumi.

Estijos miniatiūrinių oro pajėgų vadas, pulkininkas Jaakas Tarienas sakė, kad iš Amario aerodromo – buvusios sovietų oro bazės – kylančių amerikiečių naikintuvų F-16 riaumojimas jam asocijuojasi su „laisvės garsu“.

Pentagonas įspėjo Rusiją dėl incidento virš Baltijos padarinių

Pentagonas laiko pavojingais ir neprofesionaliais veiksmus, kurių ėmėsi Rusijos karinės oro pajėgos, balandžio 7 d. virš Baltijos jūros perėmusios Amerikos žvalgybos lėktuvą RC-135U, praneša „The Associated Press“.

Amerikos karinės žinybos atstovas atkreipė dėmesį į galimus perėmimo padarinius tiek skrydžių saugumui, tiek JAV ir Rusijos santykiams.

„Neprofesionalus lėktuvo perėmimas galėjo padaryti žalos visų incidente dalyvavusių orlaivių įguloms. Dar svarbiau tai, kad neatsargūs vieno piloto veiksmai gali padidinti įtampą šalių santykiuose“, – pareiškė Pentagono spaudos sekretorius Marcas Wrightas.

Amerikiečių duomenimis, lėktuvas RC-135U buvo neutralioje oro erdvėje į šiaurę nuo Lenkijos. Rusijos naikintuvas Su-27 dideliu greičiu priartėjo prie jo, paskui jį du kartus apskrido, kartais sumažindamas atstumą tarp orlaivių iki kelių metrų.

Rusijos gynybos ministerijos atstovai teigia, kad JAV lėktuvas skrido RF oro sienų link su išjungtu atsakikliu, o naikintuvo Su-27 manevrai privertė jį pakeisti skrydžio kryptį.