T. H. Ilvesas interviu leidiniui "Daily Telegraph" teigė, kad dėl Rusijos atliekamų karinių pratybų ir žeminančios retorikos, Estija jaučia grėsmę. Kol kas Estijoje laikinai dislokuota tik viena 150 pėstininkų kuopa.

NATO yra pažadėjusi 5000 karių pajėgas apginti lengvai pažeidžiamas nares. Remiantis NATO įkūrimo chartija, jei viena narė yra užpulta, visos kitos privalo jai padėti. Tačiau 1997 metų NATO ir Rusijos pasirašytas aktas draudžia ilgalaikių bazių kūrimą Rytų ir Centrinėje Europoje.

T. H. Ilvesas mano, kad NATO privalo pripažinti, kad saugumo situacija nuo 1997 metų smarkiai pasikeitė, todėl reikia imtis veiksmų.

"150 karių nėra daug, todėl manome, kad prašymas atsiųsti daugiau karių, yra pagrįstas. Šalia mūsų sienos Rusija atlieka karines pratybas, ji turi 40- 80 tūkstančių karių. Mus kaltina eskaluojant situaciją, o Rusija grasina imtis atsakomųjų veiksmų",- kalbėjo prezidentas.

Estijos prezidentas tikino, kad Rusijos kariai Taliną pasiektų per keturias valandas. NATO yra teigę, kad prireikus, 5000 karių pajėgos, rytų Europoje galėtų būti dislokuotos per 48 valandas.