„Dar balandžio 7 d. ryte JAV „RC-135U“ skirsdamas įprastu savo maršrutu tarptautinėje oro erdvėje buvo pakirstas Rusijos „Su-27“ karinio naikintuvo, kuris elgėsi labai neprofesionaliai ir nesaugiai“, – teigė Pentagono atstovė spaudai Eileen M. Lainez, rašo „Washington Free Beacon“ ir ru.facts.

„JAV ketina apsvarstyti šį klausimą kartu su Rusija pasitelkiant visus diplomatinius ir oficialius kanalus“,– sakoma JAV pareiškime.

Gynybos pareigūnas sakė, kad Rusijos karinis naikintuvas skrido 6 metrų atstumu nuo JAV žvalgybinio lėktuvo – tokį atstumą JAV pareigūnas pavadino „neapgalvotu“ ir galėjusiu sukelti grėsmę JAV žvalgybinio lėktuvo įgulai.

Kol kas nepateikta jokia informacija, su kokia misija skrido JAV „RC-135“ lėktuvas, kuris įprastai turėtų fiksuoti Rusijos karinių pajėgų judėjimą Vakarų Rusijoje ir Kaliningrado srityje.

Antrasis JAV gynybos pareigūnas teigė, kad ilgą laiką nebuvo užfiksuota jokių oro provokacijų iš Rusijos šalia JAV krantų, tačiau Rusija netrukus turėtų pradėti savo mokomąsias operacijas, todėl „tai reiškia, kad dėl šios priežasties susidūrimų ore turėtų padaugėti“, – teigė JAV pareigūnas.

Rusijos Gynybos ministras sekmadienį pavirtino incidentą, tačiau teigia, kad jokio pavojaus JAV lėktuvo įgulai nebuvo. Rusijos gynybos ministro atstovas spaudai Igoris Konašenkovas neigė JAV versiją apie pavojingus Rusijos karinio naikintuvo manevrus ir teigė, pavojaus nebuvo, rašo newsru.com.

„Nebuvo jokios pavojingos situacijos“,– žurnalistams pareiškė Rusijos gynybos ministro atstovas spaudai.

Rusijos Gynybos ministro atstovas teigė, kad JAV žvalgybinis lėktuvas RC-135U siuntė „paslėptą“ signalą, kuriuo taip pamėgo naudotis mūsų NATO kolegos.“

Igoris Konašenkovas taip apibūdino incidentą: „Buvo pakeltas „SU-27“ , kai buvo užfiksuotas nežinomas orlaivis, jis kelis kartus apskrido aplink jį ir nustatė, kad tai JAV žvalgybinis lėktuvas, kurio numeris RC-135U, kaip pranešė valdymo pultas, po šio skrydžio JAV žvalgybinis lėktuvas pakeitė kryptį ir pasitraukė nuo Rusijos oro erdvės.“

„Kaip dėl mūsų pilotų profesionalumo vertinimo, tai tik mūsų Rusijos vadovybės kompetencija“,– teigė Rusijos gynybos ministerijos atstovas.

DELFI primena, kad tokių Rusijos manevrų ore šalia NATO teritorijų per pastaruosius metus gerokai padažnėjo.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4973)