Remiantis jos rezultatais, 59 proc. amerikiečių yra už diplomatinių santykių su Havana atnaujinimą. Prieš pasisakė 26 proc. respondentų, o 15 proc. nuomonės neturėjo, praneša agentūra AFP.

Praėjus daugiau kaip pusei šimtmečio nuo diplomatinių santykių nutraukimo B. Obama gruodį paskelbė apie JAV politikos pokyčius Kubos atžvilgiu. Jau nuo sausio vidurio Kubai galioja virtinė kelionių ir prekybos lengvatų. Be to, abi šalys ketina pasikeisti ambasadoriais.

JAV prezidentas taip pat pažadėjo Kongrese siekti visiško 1962 metais Kubai paskelbto prekybos embargo atšaukimo. Iki vasaros JAV turėtų nuspręsti, ar išbraukti Kubą iš terorizmą remiančių valstybių sąrašo.

Amerikos viršūnių susitikime Panamoje, penktadienį ir šeštadienį, turėtų įvykti istorinis B. Obamos ir jo kolegos iš Kubos Raulio Castro susitikimas.

Istorinis susitikimas Panamoje

JAV valstybės departamentas rekomenduoja Kubą pašalinti iš šalių, remiančių terorizmą, sąrašo, praneša BBC.

Senatorius Benas Cardinas tokį veiksmą pavadino „svarbiu žingsniu“. JAV valstybės sekretorius Johnas Kerry ir Kubos užsienio reikalų ministras Bruno Rodriguezas šį klausimą aptars derybose Panamoje.

Panamoje vykstantis renginys – istorinis aukščiausio lygio viršūnių susitikimas. JAV prezidentas Barackas Obama ten pasimatys su Kubos lyderius Rauliu Castro, tai bus pirmas oficialus susitikimas.

Kuba tebėra viena iš keturių šalių, kurias JAV įtraukusi į terorizmą remiančių valstybių sąrašą. Į „juodąjį sąrašą“ Kuba pirmą kartą pateko 1982 metais, kai pasiūlė prieglobstį ETA baskų separatistų ir Kolumbijos FARC sukilėliams.

„JAV valstybės departamento rekomendacija pašalinti Kubą iš šalių, remiančių terorizmą, sąrašo, [...] yra didžiulis žingsnis į priekį, siekiant sukurti geresnius santykius su Kuba“, – sakė senatorius B. Cardinas.

Šis žingsnis galėtų lemti ambasadų atidarymą abiejose šalyse ir finansinių apribojimų sušvelninimą. Jei B. Obama nuspręs pasinaudoti valstybės departamento patarimu, Kongresas savo nuomonę turės pareikšti per 45 dienas.

Kritikų nuomone, Kubos pašalinimas iš sąrašo gali neigiamai paveikti JAV ir Venesuelos santykius. Venesuelos prezidentas Nicolas Maduro tikisi pateikti 10 milijonų parašų surinkusią peticiją, raginančią B. Obamą atsisakyti sankcijų septyniems Venesuelos pareigūnams, kurie kaltinami žmogaus teisių pažeidimais. Prieš Panamoje vykstantį susitikimą JAV prezidentas bandė sumažinti įtampą, teigdamas, kad JAV nelaiko Venesuelos grėsmę keliančia šalimi.