Reaguodamas į prokurorų pareiškimus, kad to lėktuvo antrasis pilotas Andreas Lubitzas kovo 24 dieną sąmoningai sudaužė į Diuseldorfą skridusį lainerį, nors tai dienai jam buvo išrašytas nedarbingumo lapelis, Vokietijos pilotų gydytojų asociacijos vadovas paragino sugriežtinti sveikatos patikros tvarką.

„Pasisakome už dažnesnius ir nuodugnesnius pilotų laboratorinius tyrimus“, – asociacijos vadovas Hansas-Werneris Teichmuelleris sakė dienraščiui „Die Welt“.

„Mums reikia matyti rezultatus, kurie taip pat rodytų psichotropinių vaistų ir narkotikų pėdsakus“, – pabrėžė jis.

Šiuo metu per kasmetines sveikatos patikras pilotams turo būti atliekami šlapimo, hemoglobino kiekio, o kai kuriais atvejais – gliukozės kiekio kraujyje tyrimai.

Atliekant įprastą kraujo tyrimą, galima aptikti tik netiesioginių per didelio alkoholio vartojimo pėdsakų, o narkotikų vartojimas nediagnozuojamas, rašo „Die Welt“.

H.-W.Teichmuelleris sakė, kad įprastose pilotų sveikatos anketose taip pat nepateikiami duomenys apie kepenų ir inkstų veiklą, taip pat apie cholesterolio kiekį kraujyje.

Tuojau po „Germanwings“ lainerio katastrofos Vokietijos pilotų gydytojų asociacijos viceprezidentas Uwe Beiderwellenas sakė nepritariantis reguliariems pilotų psichologiniams tyrimams.

Vokietijos prokurorai sakė, kad A.Lubitzui buvo nustatytas polinkis į savižudybę „keleriais metais anksčiau“, kai jis dar nebuvo tapęs pilotu, bet pastaruoju metu gydytojai nepastebėjo jokių ženklų, kad jis norėtų pakenkti sau arba kitiems.

Kita vertus, A.Lubitzui tebebuvo tebesilankydavo pas neurologus ir psichiatrus, kurie jį ne kartą buvo atleidę nuo darbo – įskaitant avarijos dieną.

Federalinio aviacijos biuro (LBA), išduodančio pilotų licencijas, atstovė sekmadienį sakė naujienų agentūrai AFP, kad Vokietijos oro vežėjų flagmanė „Lufthansa“, kuri yra „Germanwings“ pirminė įmonė, nebuvo pateikusi jai „jokios informacijos apie ankstesnę (A.Lubitzo) sveikatos būklę“.

Dienraštis „Bild“, cituodamas tyrėjų gautus medicinos dokumentus, praeitą savaitę nurodė, kad A.Lubitzas buvo sakęs savo gydytojams, kad vartoja antidepresantus ir lengvą trankvilizatorių „Lorazepam“, naudojamą padidėjusiam nerimui gydyti.