Po Velykų mišių tūkstančiams tikinčiųjų lietaus merkiamoje Šv. Petro aikštėje Pranciškus pasakė didele dalimi liūdną palaiminimą „Miestui ir pasauliui“ („Urbi et Orbi“).

Atakos prieš krikščionis Afrikoje ir Artimuosiuose Rytuose šiemet tapo niūriu fonu visos Didžiosios savaitės ceremonijoms.

„Prašome Jėzaus, mirties nugalėtojo, palengvinti kančias daugelio mūsų brolių ir seserų, kurie yra persekiojami dėl jo vardo, ir visų tų, kurie patiria neteisybę kaip tebesitęsiančių konfliktų ir smurto rezultatą, o (tokių) yra daug“, – sakė jis.

Popiežius kalbėjo tokiu metu, kai bažnyčios Kenijoje, kur „al Shabaab“ kovotojai, atsirinkdami krikščionis, išžudė beveik 150 žmonių, kreipėsi į ginkluotus sargybinius su prašymu saugoti jų kongregacijas svarbiausią krikščionių liturginio kalendoriaus dieną.

„Tegu iš visų geros valios žmonių kyla nuolatinės maldos už tuos, kurie neteko gyvybių, – ypač galvoju apie tuos jaunus žmones, kurie praėjusį ketvirtadienį buvo nužudyti Garisos universiteto koledže Kenijoje, – už visus tuos, kurie buvo pagrobti, ir už tuos, kurie buvo priversti palikti savo namus ir sau brangius žmones“, – sakė Pranciškus.

78 metų popiežius, kuris yra iš Argentinos ir kuris, kaip Katalikų Bažnyčios galva, švenčia trečias Velykas, kalbėjo iš centrinio Šv. Petro bazilikos balkono. Prieš tai pačioje aikštėje jis aukojo Velykų mišias, kuriose dalyvavo dešimtys tūkstančių žmonių su skėčiais ir plastikiniais apsiaustais nuo lietaus.

Ragindamas siekti taikos Libijoje, kur vasario mėnesį „Islamo valstybės“ (IS) kovotojai nukirto galvas 22-iem Egipto krikščionims koptams, popiežius skatino nutraukti „dabartinį absurdišką kraujo liejimą ir visus barbariškus smurto aktus“.

Jis meldėsi dėl taikos Sirijoje, Irake ir Jemene, Sudane, Pietų Sudane, Kongo Demokratinėje Respublikoje ir Nigerijoje, kur islamistų grupuotė „Boko Haram“ taip pat taikėsi į krikščionių bažnyčias.

„Prašome taikos ir laisvės tam daugeliui vyrų ir moterų, patiriančių senas ir naujas pavergimo formas iš nusikalstamų individų ir grupių“, – sakė pontifikas.

„Taika ir laisvė aukoms narkotikų prekeivių, kurie dažnai būna artimi galioms, turinčioms ginti taiką ir darną žmonių šeimoje. Ir prašome taikos šiam pasauliui, priklausomam nuo prekeivių ginklais, kurie užsidirba iš vyrų ir moterų kraujo“, – sakė jis.

Kone vienintelis pozityvus dalykas popiežiaus kalboje buvo Šveicarijoje pasiekto susitarimo tarp Irano ir tarptautinės bendruomenės paminėjimas.

„Su viltimi patikime gailestingajam Viešpačiui pagrindų susitarimą, neseniai sutartą Lozanoje, tegu tai būna galutinis žingsnis saugesnio ir broliškesnio pasaulio link“, – sakė jis.