Kai kurie įtariamieji buvo sulaikyti, kai bandė pabėgti iš šalies į netoliese esantį Somalį, teigia Kenijos vidaus reikalų ministras, rašo „BBC“. Manoma, kad vienas iš įtariamųjų – Garisos universiteto apsaugos darbuotojas.

Nors dauguma išgyvenusių noriai bendravo su žiniasklaida, beveik nieko nežinoma apie nukentėjusiuosius. Jų kūnai buvo išgabenti į Nairobį tam, kad būtų nustatyta jų tapatybė. Vietiniai morgai negalėjo susitvarkyti su tokiu kiekiu žuvusių kūnų, be to daugelis studentų buvo atvykę mokytis iš kitų miestų.

Vis dažniau pasigirsta kritika Garisos, kuri įsikūrusi vos 150 kilometrų nuo sienos su Somaliu, saugumo tarnybų darbui.

„BBC“ žurnalistui Nairobio morge sutikta moteris pasakojo, kad atvyko iš Rytų Kenijos, nes nebegalėjo ten laukti žinių apie savo sūnaus likimą. Ji kaip tik kalbėjosi su savo sūnumi telefonu prieš pat įvykstant žudynėms. Jo telefonas išsikrovė.

„Aš tik viliuosi, kad jis vis dar gyvas ir kur nors slepiasi. Bet kaip motina aš jaučiau ir vis dar jaučiu, kad jis nesugrįš pas mane gyvas“, – žurnalistams sakė moteris.

Išsekusiems tėvams ir artimiesiems privačiai rodomos nuotraukos su žuvusių kūnais, kai kurie jų palūžta, kai sužino savo artimųjų likimą.

Raudonojo kryžiaus atstovai teigia, kad procesas labai lėtas, nes pirma reikia „sutvarkyti“ žuvusiųjų kūnus, dauguma jų su daugybinėmis šautinėmis žaizdomis, kai kuriems žuvusiems nupjauta galva.

Pranešama, kad atakos universitete metu pastatą saugojo tik du apsaugos darbuotojai, nepaisant pareigūnų įspėjimų apie galimą išpuolį. Kaip praneša Kenijos tarnybos, vienas iš užpuolikų galėjo būti universiteto apsaugos darbuotojas.

Vienas iš nukentėjusių studentų, kuriam pavyko išlikti gyvam, teigia, kad saugumo klausimą studentai buvo iškėlę dar praėjusiais metais. Kitas išgyvenęs studentas įsitikinęs, kad vienas iš užpuolikų gerai žinojo pastatą.

Kita Garisos universiteto studentė teigė, kad girdėjo, kaip žudikas kalbėjosi mobiliuoju telefonu, kur klausėsi jam duodamų instrukcijų ir kuris kalbėjo oficialia Kenijos kalba. Tai leidžia manyti, kad užpuolikai galėjo būti vietiniai, o ne „Al Shabab“ islamistų judėjimo atstovai iš Somalio, kuris laikomas šio judėjimo tėvyne.

Kenijos prezidentas Uhuru Kenyatta paskatino policijos vadovą užbaigti 10 tūkst. kovotojų rengimą, nes Kenija „nukentėjo be reikalo“ dėl personalo trūkumo.

Ugandos policija taip pat pranešė, kad yra gavusi grasinimų, kad juos gali ištikti Kenijos likimas.