Kareiviai vijo ir tempė juos šalin, bet jie vis sugrįždavo. 

Šiame mažame miestelyje, esančiame maždaug už 90 mylių nuo Somalio sienos, paprastai nevyksta nieko svarbaus.   

Tačiau ne ketvirtadienį, kai „Al-Shabaab“ kovotojai surengė reidą į Kenijos universiteto studentų bendrabučius, nužudydami 147 žmones, rašo cnn.com.   

Po dienos universiteto patalpose vis dar guli nužudytų žmonių palaikai, laukiantys, kol bus išvežti.

Vienas medikas sakė, kad dauguma aukų nušautos iš nugaros šūviais į galvą. 

„Jie visi guli veidais į žemę, – penktadienį sakė vienas Šv. Jono greitosios pagalbos tarnybos darbuotojas. – Jie guli veidais į žemę, jie nušauti į pakaušius iš nugaros“.   

Oro uoste didelėmis grupėmis rinkosi studentai, laukiantys, kol bus išskraidinti į savo gimtuosius miestus. Švietimo ministerija neribotam laikui uždarė jų universitetą.

Siautėjanti šūvių ugnis 

Ketvirtadienį ryto ramybę sudrumstė sprogimas ir šautuvų ugnies tratėjimas, pažadinęs bendrabučiuose studentus iš miego.

„Niekada negirdėjau nieko panašaus“, – socialiniame tinkle rašė žurnalistas Dennisas Okari iš CNN padalinio NTV, žiūrėjęs į dūmus, rūkstančius iš vieno studentų bendrabučio.   

„Al-Shabaab“ kovotojas iš pradžių įsiveržė į krikščionių pamaldas, per kurias kai kuriuos žmones nužudė, o kitus paėmė įkaitais. Tuomet su įkaitais jie ėjo per universiteto teritoriją, žudydami ne musulmonus, o musulmonus palikdami gyvus, pasakojo vienas liudininkas.   

Jie pasuko į bendrabučius. 

Studentė Japhet Mwala gulėjo savo lovoje. „Mes miegojome, kai išgirdome garsų sprogimą, po kurio pasigirdo šūviai. Visi išsilakstė ieškoti priedangos“, - pasakojo ji naujienų agentūrai „Agence France-Presse“. 

„Buvo žmonių, kurie negalėjo pabėgti iš bendrabučių, į kuriuos pasuko ir pradėjo šaudyti kovotojai. Man pasisekė, kad likau gyva, nes šokau per tvorą su kitais studentais“, – teigė ji. 

Studentai bėgo – o kai kurie šliaužė – nuo šaudymo tako, sakė D. Okari. Vienu metu kovotojas buvo užblokavęs pastatą, kuriame gyveno 360 studentų, sakė vidaus reikalų ministras Josephas Nkaissery.

D. Okari pasislėpė už studentų miestelio teritorijos ribų ir kelias valandas klausėsi sprogimų bei šūvių. Atvykusios Kenijos saugumo pajėgos nukovė keturis užpuolikus.

147 aukos

Ginkluoto išpuolio, kurį Somalio islamistų judėjimo „al Shebab“ kovotojai ketvirtadienį surengė viename Kenijos universitete, aukų skaičius išaugo iki 147.

„Atnaujinimas: patvirtinta, kad per ataką Garisos (universitete) žuvo 147 žmonės“, – sakoma Kenijos nacionaliniame krizinių operacijų centro „Twitter“ pranešime, kuriame taip pat nurodoma, kad saugumo operacija jau baigėsi.

„Mes valome teritoriją“, – sakė žurnalistams ministras po Kenijos karių puolimo į pastatą, kuriame užpuolikai buvo įsitvirtinę apie 12 valandų.

„Deja, mes netekome <...> daugelio gyvybių; dar negalime visiškai patvirtinti, bet (nužudytų) yra apie 70 studentų, 79 sužeisti, devyni – kritiškai“, – nurodė J.Nkaiserry.

Kaukėti banditai puolimą pradėjo priešaušriu, granatomis išvertę universiteto vartus Garisos mieste, šalies šiaurės rytuose, netoli sienos su Somaliu, o paskui puolė miegančius studentus.

„Teroristai,90 proc. grėsmės, sunaikinti... Mes galime patvirtinti, kad keturi teroristai nukauti“, – pridūrė jis ir pažymėjo, kad kariai tikrina studentų miestelį, nes nežinoma, kiek užpuolikų buvo iš viso; tačiau pagrindinė operacija baigta.

„Mes valome teritoriją, vėliau atnaujinsime nukentėjusiųjų skaičius“, – sakė J.Nkaiserry, dar pridurdamas, kad įvedama komendanto valanda keliuose šiauriniuose ir rytiniuose Kenijos regionuose.

Su tarptautiniu teroristų tinklu „al Qaeda“ susijusio „al Shebab“ atstovas sakė naujienų agentūrai AFP, kad jo grupuotė atsakinga už anksti ryte surengtą puolimą Garisos universitete, per kurį kovotojai paėmė įkaitais nemusulmonų.

„Kai atvyko mūsų žmonės, jie paleido musulmonus. Kitus mes pasilikome įkaitais“, – sakė „al Shebab“ atstovas šeichas Ali Mohamudas Rage.

„Kenija kariauja su Somaliu“, – pridūrė A.M.Rage, turėdamas omenyje, kad tūkstančiai Kenijos karių dalyvauja Afrikos Sąjungos karinėje misijoje Somalyje.

Garisos miestas yra už maždaug 150 km į vakarus nuo sienos su Somaliu ir anksčiau jau buvo tapęs „al Shebab“ kovotojų taikiniu.

Universiteto miestelis yra to miesto rytiniame pakraštyje – jį sudaro auditorijų kompleksai ir gyvenamieji kvartalai.

Popiežius pasmerkė

Popiežius Pranciškus penktadienį pasmerkė 147 studentų nužudymą Kenijoje per išpuolį, kurio metu krikščionys patyrė „beprasmišką žiaurumą“, sakydamas, jog melsis, kad tokių atakų vykdytojai pasikeistų.

Pontifikas savo jausmus išsakė telegramoje, kurią Vatikano valstybės sekretorius Pietro Parolinas išsiuntė Kenijos katalikų vyskupų konferencijos pirmininkui kardinolui Johnui Njue Didįjį penktadienį, vieną iš švenčiausių dienų krikščionių kalendoriuje.

„Giliai nuliūdintas šios didžiulės tragedijos ir tragiškos gyvybių netekties, sukeltos pastarosios atakos Garisos universiteto koledže, Šventasis Tėvas siunčia padrąsinimą savo maldomis ir dvasiniu artumu su aukų šeimomis bei visais Kenijos žmonėmis šiuo skausmingu metu“, – sakoma telegramoje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (194)