Apie tai tinklalapyje „Facebook“ skelbia rusų opozicionierius Ilja Jašinas, kuris ruošia Boriso Nemcovo ataskaitą „Putinas. Karas“, informuoja newsru.ua.

Rostove atsirado nauja masinė kapavietė, kurioje palaidota 500 karių.

Nužudyto opozicionieriaus B. Nemcovo ataskaita „Putinas. Karas“ bus parengta balandį, rašo I. Jašinas.

Kaip pabrėžė I. Jašinas, kai kurie žuvusių karių artimieji žadėtų kompensacijų negavo.

Sausio pabaigoje jie esą neoficialiai kreipėsi į B. Nemcovą, kad jis paspaustų Gynybos ministeriją ir padėtų gauti kompensacijas.

Ilja Jašinas, Ksenija Sobčiak
„Daugelio nuostabai, nepriklausomam tyrimui priešinosi ne tik oficiali valdžia, bet ir žuvusių karių šeimos. B. Nemcovo šaltinių informacija, tai paaiškinama tuo, kad artimieji gavo nemažą kompensaciją – 3 mln. rublių. Ir jie pasirašė pasižadėjimą tylėti, gresiant baudžiamajai atsakomybei (jei netylės)“, – rašo I. Jašinas.

Opozicionieriaus pranešime rašoma, kad rusų kariai masiškai žuvo Ukrainos Rytuose.

Pirma žūčių banga pasiekė Rusiją pernai vasarą, kai Ukrainos kariuomenė ėmė pulti ir išlaisvinti vieną po kito miestus Donecko ir Luhansko srityse.

Puolimas buvo sustabdytas, įsikišus rusų kariuomenės daliniams, kai pasidarė nebeįmanoma slėpti rusų karių dalyvavimo konflikto zonoje.

Jis rašo, kad didelių nuostolių patyrė abi pusės, ypač prie Ilovaisko.

„Sunku įvardinti tikslų žuvusių rusų karių skaičių, bet sprendžiant iš visko, į mūsų miestus grįžo ne mažiau nei 150 karstų su žyma „Krovinys-200“, – rašo I. Jašinas, remdamasis B. Nemcovo ataskaita.

Anot jo, antra karstų banga pasiekė Rusiją 2015 m. sausį ir vasario pradžioje, šiuo laikotarpiu Ukrainos Rytuose žuvo mažiausiai 70 rusų karių.

Tai buvo susiję su konflikto eskalavimu ir sustiprėjusiu pasipriešinimu, konkrečiai – Debalcevėje.

Šį kartą prieš vykstant į Donbasą rusų kariai, reikalaujant vadovybei, oficialiai išėjo iš tarnybos ginkluotose pajėgose, informuoja I. Jašinas.

I. Jašinas taip pat pabrėžė, kad nepaisant pažadų, artimiesiems nesumokėjo kompensacijų.

Artimieji ėmė reikšti nepasitenkinimą ir ieškoti teisininkų, kurie galėtų apginti jų teises (todėl informacija ir pasiekė B. Nemcovą).

Rašoma, kad žuvusių artimieji bijojo pasisakyti viešai, nes prieš siunčiant karius į Ukrainos teritoriją jie visi pasirašė pasižadėjimą tylėti.

„Surinkę visus šiuos duomenimis, atsidūrėme sunkioje padėtyje. B. Nemcovo šaltiniai sunkiai, bet visgi sutinka bendrauti neoficialiai. Tačiau perduoti dokumentus jie bijo. Dar labiau bijo kalbėti viešai. Daugelis artimųjų patiria tikrą spaudimą, jie bijo ne tik baudžiamųjų bylų, bet ir fizinio susidorojimo. „Jei Borisą Nemcovą nušovė prie Kremliaus sienų, tai mums Ivanove gali bet ką padaryti. Niekas nė nepastebės“, – kalba žmonės. Net pareikalauti jiems priklausančių pinigų artimieji bijo“, – rašo opozicionierius.

DELFI primena, kad kiek anksčiau interviu „Spektr“ žurnalistams I. Jašinas sakė, kad bendradarbių, su kuriais dirbo B. Nemcovas, dėka pavyko išsaugoti kai kurias ataskaitos medžiagas, nors didžioji dalis buvo konfiskuota iš jo kabineto kartu su kompiuteriu (atliekant kratą – aut. past.).

„Pradėjome dirbti su šiuo archyvu. Jame yra daug atrinktų straipsnių iš atvirų šaltinių, tačiau yra ir nemažai dalykų, galinčių tapti sensacija.

B. Nemcovas buvo užsiminęs apie kontaktus su žuvusių desantininkų artimaisiais, kalbant konkrečiau, iš Ivanovo. Jis buvo pasiryžęs gauti dokumentus, kurie būtų įrodę, kad Donbase kovoja rusų pajėgos. Be to, jis užsiminė, kad šie žmonės bijo kalbėti. Deja, B. Nemcovo nužudymas drąsos jiems nepridės“, – sakė I. Jašinas.

Rostove – nauja masinė kapavietė su 500 kapų

Internete pasirodė pranešimų, kad 2014 m. birželį–rugsėjį atsirado keista kapavietė šalia vietos kapinių – atskirame plote atsirado apie 500 kapų be pavardžių.

Apie tai praneša leidinys „Novyj Region“. Rostovo žemėlapyje iš tiesų yra toks objektas. Geometrinėse nuotraukose Rostovo prie Dono teritorijoje, išpublikuotose internete, matyti keista kapavietė šalia vietos kapinių.

Kapų su nežinomų asmenų palaikais Rostovo prie Dono kapinėse daugėja. Kaip pranešama, dauguma kapų su užrašais „NM“ ir „NŽ“, tai veikiausiai reiškia (išvertus iš rusų kalbos) „nežinomas vyras“ ir ‚nežinoma moteris“.

Ant kapų nežinomų asmenų mirties data – 2014 m., vidutinis palaidotųjų amžius – 20–40 m.

Ukrainos Rytuose nuo konflikto pradžios žuvo iki 500 Rusijos karių, teigia JAV valstybės sekretoriaus padėjėja Victoria Nuland. Ji pabrėžė, kad Maskva toliau neigia savo karių buvimą Donbase.