Donecko separatistai pasirengę trečiajam karo etapui ir toliau bandys užgrobti Ukrainą, stumdami gilyn į šalį fronto liniją.

Tokią nuomonę per interviu Lenta.ru išsakė „Donecko liaudies respublikos“ saugumo tarybos sekretorius, separatistų bataliono „Vostok“ vadas Aleksandras Chodakovskis.

„Nori taikos – ruoškis karui, tačiau noriu perspėti: dar rugpjūtį priimtas sprendimas karinių veiksmų metu stumti fronto liniją galioja ir toliau. Jeigu imsimės aktyvių veiksmų, tai tik tam, kad pajudėtume toliau. Mums to nesinorėtų, juk tokiu atveju neišvengiami žmogiškieji ir infrastruktūros nuostoliai. Mes neturime pakankamai žmonių, tai reiškia – esame priversti naudoti artileriją. Naikinimas neišvengiamas“, – pareiškė A. Chodakovskis.

„Aš „Luhansko liaudies respublikos“ ir „Donecko liaudies respublikos“ egzistavimą vertinu tik kaip pereinamąjį etapą. Mūsų karas baigsis tada, kai į pietus nuo Rusijos bus prorusiška antifašistinė valstybė. Kitaip tariant, mums reikalinga visa Ukraina“, – pareiškė A. Chodakovskis.

Per susirėmimus žuvo vienas vyriausybės pajėgų karys, trys sužeisti

Vienas Ukrainos vyriausybės karys žuvo, o dar trys buvo sužeisti per pastarąją parą šalies rytuose vykusius susirėmimus su prorusiškais separatistais, nors tame regione yra paskelbtos paliaubos, pirmadienį pranešė Kijevo kariškiai.

Kariuomenės atstovas Andrijus Lysenka nenurodė, kur buvo patirti tie nuostoliai, bet sakė, kad įnirtingiausi susirėmimai vyko netoli vyriausybės kontroliuojamo Mariupolio uostamiesčio prie Azovo jūros ir aplinkinėse vietovėse.

Ukrainos pulkininkas: separatistai prarado žmonių pasitikėjimą

Separatistų lyderiai „prarado okupuotojo Donbaso žmonių palaikymą, jiems pavyksta laikytis tik dėl okupantų iš Rusijos ginklų“.

Kaip skelbia Donecko srities valdžios atstovai spaudai, tokią mintį išsakė Antiteroristinės operacijos vado pavaduotojas pulkininkas Valentinas Fedičevas, skelbia newsru.com.

„Pakako vos metų „naujosios tvarkos“, kurią įvedė prorusiškas diktatoriškas režimas, ir Donbaso žmonės suprato, kad beprotiški šūkiai apie „Novorosiją“, „rusų pavasarį“ ir kitokias nesąmones, tai kelias, vedantis į niekur. Donecko ir Luhansko aikštėse jau niekas nebešūkalioja apie „prisijungimą“ prie Rusijos, dideles pensijas ir „rusiško gyvenimo“ ateitį be Ukrainos. Apgauti žmonės pradėjo praregėti“, – mano V. Fedičevas.

Anot pulkininko, to labai bijo Aleksandras Zacharčenka ir Igoris Plotnickis bei jų bendrininkai.

„Donbaso žmonės masiškai atsisako prisijungti prie separatistų ir „liaudies milicijos“. Nepaisant masinės bedarbystės ir pinigų trūkumo, separatistų pajėgas papildė tik 10-15 proc. tų, kuriais jie pasitikėjo. Tokie skaičiai kaip reikiant gąsdina A. Zacharčenką ir I. Plotnickį“, – teigia V. Fedičevas.

V. Fedičevas pažymi, kad separatistų lyderiai prarado „okupuoto Donbaso žmonių palaikymą, jie laikosi vien dėl okupantų iš Rusijos ginklų“: „Todėl, norėdami išlaikyti valdžią, tie ponai ryžtasi žiaurioms provokacijoms. Jie tikisi, kad, organizuodami gyvenamųjų rajonų apšaudymus ir tuo kaltindami Ukrainos karius, sukels „liaudies pykčio bangą“ prieš Ukrainą ir į savo pusę patrauks daugiau Donbaso gyventojų“.

Anksčiau Antiteroristinės operacijos atstovai skelbė, kad separatistai patiria didelių nuostolių, vyrai vis dažniau atsisako dalyvauti kariniuose veiksmuose.

„Kariniai „Donecko separatistų“ komisariatai imasi priemonių, kaip didinti kovojančių skaičių, jie žvalgosi mokyklas ir profesinio ugdymo įstaigas“, – teigia V. Fedičevas.

Ukrainą pasiekė daugiau nei 20 tankų iš Rusijos

Antiteroristinės operacijos vado pavaduotojas pulkininkas Valentinas Fedičevas pranešė, kad kovo 28-ąją Ukrainos sieną kirto 22 Rusijos tankai, skelbia „Ukrinform“.

V. Fedičevas teigė, kad separatistų cinizmui ir Rusijos melui nėra ribų.

„Rusijos užsienio reikalų ministras tvirtina, kad Rusija nedalyvauja kare Rytų Ukrainoje. Tai sakoma, kai Ukrainą iš Rusijos teritorijos pasiekia 22 tankai“, – pažymėjo V. Fedičevas.

Pasak jo, tankai vyko iš Gukovo kontrolės posto Sverdlovsko link.