"Būtų gerai surengti labai suasmenintas varžybas, kuriose pagrindinis vaidmuo tektų dviem lyderiams", - sakė jis savaitraščiui "Die Zeit", praėjus porai dienų po raginimo surengti pirmalaikius rinkimus.

Manoma, kad jo oponente galėtų būti Angela Merkel, kuri vadovauja Krikščionių demokratų sąjungai (CDU). Išrinkta ji būtų pirmoji Vokietijoje moteris kanclerio poste.

Politologų nuomone, G.Schroederiui reikia dar kalnus nuversti, jei nori būti išrinktas trečiajai kadencijai, ypač po jo vadovaujamų socialdemokratų (SPD) pralaimėjimo praėjusį sekmadienį Šiaurės Reino-Vestfalijos žemėje, turinčioje daugiausiai gyventojų ir pastaruosius 39 metus buvusioje socdemų tvirtove.

Manoma, kad G.Schroederiui prieš A. Merkel pavyktų laimėti, jei rinkimai virstų dviejų asmenybių varžybomis.

Tačiau tokio tipo kampanija reikštų, jog Vokietija atsisako tradicijos - ligi šiol rinkimai čia virsdavo partijų, o ne kanclerio ir jo varžovo kovos lauku. Beje, pirmą kartą šioje šalyje debatai tarp dviejų pagrindinių pretendentų televizijoje vyko 2002 metais.

"Forsa" instituto nuomonių apklausa, kurios rezultatus skelbia žurnalas "Stern", rodo, kad G.Schroederis aiškiai lenkia konservatorius - santykiu 42:30 prieš A.Merkel, bet rinkėjai renka partiją, o ne jos vadovą. Paties G.Schroederio reitingai yra nekokie.

Jo populiarumui pirmiausia pakenkė vis didėjantis nedarbas, pasiekęs pokario laikų lygį, o rinką skatinančios G.Schroederio reformos neišjudino šalies ūkio.

Kita nuomonių apklausa, pirmadienį paskelbta per ARD televiziją, rodo, kad SPD ir Žaliųjų koaliciją remia 37 procentai apklaustųjų, o A.Merkel konservatorius su laisvaisiais demokratais (FDP) - 53 procentai. Manoma, kad būtent su šia partija A.Merkel formuos koaliciją.

Pasak G.Schroederio tarnybos, kancleris norėtų, kad liepos 1 dieną būtų balsuota dėl pasitikėjimo - toks būtų pirmas žingsnis prieš paleidžiant parlamentą ir surengiant pirmalaikius rinkimus ateinantį rudenį - tikriausiai rugsėjo 18 d.