Argentinietis pontifikas per vienos dienos vizitą Neapolyje taip pat pasisakė prieš politikų korupciją, ryte sakydamas kalbą prastą reputaciją turinčiame Skampijos rajone, kuris yra vietinio mafijos sindikato „Camorra“ grupuočių tvirtovė.

Pranciškus kalbėjo prie nutriušusio gyvenamojo komplekso „Vele di Scampia“ (Skampijos burės), kuris, anot vietos gyventojų, laikomas tokiu pavojingu, kad net policija kai kada vengia ten rodytis.

Popiežius ragino žmones, gyvenančius šiame skurstančiame rajone, dėl teisės pardavinėti narkotikus ir verstis pinigų prievartavimu dažnai tampančiame besivaržančių „Camorra“ klanų susirėmimų arena, neleisti nusikaltėliams atimti iš jų vilties.

Vėliau aukodamas mišias miesto centre pontifikas ragino Neapolio gyventojus „griežtai reaguoti į organizacijas, kurios išnaudoja ir veda iš kelio jaunus žmones, išnaudoja neturtinguosius ir silpnuosius, verčiasi ciniška narkotikų prekyba ir daro kitus nusikaltimus“.

„Nusikaltėliams ir visiems jų bendrininkams aš šiandien kukliai kaip brolis kartoju: atsiverskite į meilę ir teisingumą. Į doros kelią sugrįžti įmanoma. To jūsų prašo Neapolio motinų ašaros“, – pabrėžė jis.

Prieš dvejus metus Katalikų Bažnyčios vadovu išrinktas Pranciškus, atsisakęs Vatikane prabangių popiežiškųjų apartamentų, kuriais naudodavosi jo pirmtakai, ir įsikūręs kukliuose svečių namuose, nuolat pabrėždavo būtinybę ginti silpniausius ir neturtingiausius visuomenės narius.

Šventasis Tėvas taip pat sakė, kad organizuotų kriminalinių grupuočių nariai savo veiksmais atskyrė save nuo Bažnyčios, bet ji vėl juos priimtų, jeigu nusikaltėliai atgailautų.

Skampijoje, kurioje narkotikai neretai pardavinėjami atvirai, jaunimo nedarbas yra didesnis negu 40 proc., Pranciškus klausėsi vienos filipinietės imigrantės ir bedarbio italo pasakojimų apie jų patiriamus rūpesčius. Tuo tarpu vienas teismo pareigūnas papasakojo pontifikui apie Neapolio „jaunimo nusikalstamumą, neviltį ir žūtis“.

Popiežius gynė imigrantus, sakydamas, kad jie negali būti laikomi „antrarūšėmis žmogiškomis būtybėmis“. Jis ragino nustatyti teisingus atlyginimus darbininkams ir piktinosi korupcija viešajame gyvenime.

„Kiek daug pasaulyje korupcijos! Tikiuosi, kad turėsite drąsos <...> išvalyti šį miestą ir visuomenę, kad čia nebeliktų korupcijos dvoko“, – sakė Pranciškus.

Pontifikas šiuos komentarus išsakė kitą dieną po to Italijos susisiekimo ministro Maurizio Lupi atsistatydinimo dėl antikorupcinio tyrimo, susijusio su kyšininkavimu sudarinėjant viešųjų darbų kontraktus. M.Lupi tvirtina nepadaręs jokio nusikaltimo.

Pranciškus taip pat išprovokavo džiaugsmingus minios palaikymo šūksnius, ištaręs frazę „Telydi jus Dievo Motina“ neapolietiška tarme.