Internete paskelbtame garso įraše sakoma, kad „du „Islamo valstybės“ karžygiai <...>, ginkluoti iki dantų automatiniais ginklais ir granatomis, puolė Bardo muziejų“.

Jame dar grasinama surengti daugiau išpuolių: „Tai, ką jūs matėte, tėra tik pradžia“.

ES lyderiai tylos minute pagerbė išpuolio Tuniso muziejuje atminimą

Europos Sąjungos viršūnių susitikimas ketvirtadienį prasidėjo tylos minute žuvusiesiems per išpuolį Tuniso nacionaliniame muziejuje pagerbti.

„Kviečiu visus tylos minute pagerbti siaubingo teroristinio išpuolio Tunise aukas“, – paragino Europos Vadovų Tarybos pirmininkas Donaldas Tuskas, pradėdamas susitikimą Briuselyje.

Per išpuolį Tuniso nacionaliniame muziejuje, už kurį atsakomybę prisiėmė „Islamo valstybės“ džihadistai, trečiadienį žuvo 20 užsienio turistų, dauguma jų – europiečiai.

Į viršūnių susitikimą Briuselyje susirinkę 28 šalių lyderiai reiškė užuojautas ir apgailestavimą dėl atakos, kurią laiko dar vienu terorizmo priartėjimo prie mūsų durų įrodymu.

Prancūzijos prezidentas Francois Hollande'as pareiškė, kad šis išpuolis – kuris nusinešė ir dviejų Prancūzijos piliečių gyvybes – sukėlė jam „begalinį skausmą“, ir kelia dar didesnį nerimą, kadangi Tunisas sėkmingai ėjo demokratijos ir tolerancijos keliu.

Dviejų dienų ES viršūnių susitikime turėtų būti kalbama apie saugumo padėtį kaimyninėje Libijoje, kuri po ilgamečio diktatoriaus Muamaro Kadhafi režimo nuvertimo 2011 metais nugrimzdo į chaosą , kuriuo gali pasinaudoti džihadistai.

Žuvo 23 žmonės

Per teroristinį išpuolį Tunise žuvo 23 žmonės, 20 iš jų turistai, daugiausiai europiečiai. Patvirtinta, kad tiek tarp sužeistųjų, tiek tarp žuvusiųjų yra Ispanijos, Italijos, Vokietijos, Prancūzijos ir Lenkijos turistų.

Teroristinis išpuolis įvykdytas trečiadienį, Tuniso Bardo muziejuje. Pranešta, kad teroristai užėmė muziejų ir įkaitais paėmė jame buvusius lankytojus. Antiteroristinės operacijos metu buvo nušauti 2 užpuolikai, tačiau saugumo pajėgos neatmeta galimybės, kad jie turėjo bendrininkų.

„Tai – svarbi akimirka mūsų istorijoje, ji reikšminga mūsų ateičiai“, - sakė Tuniso ministras pirmininkas Habibas Essidas.

Ketvirtadienį duodamas interviu radijui RTL, Tuniso premjeras Habibas Essi sakė, kad Tunisas bendradarbiauja su kitomis šalimis, rinkdamas informaciją apie užpuolikus, kurie buvo įvardyti kaip Yassine'as Laabidi ir Hatemas Khachnaoui. Pasak jo, Y. Laabidi buvo patekęs į žvalgybos akiratį, nors ir ne dėl „kokių nors ypatingų“ veiksmų.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (62)