Apie vidurdienį pastatuose aidėjo šūviai, policijos pajėgos apsupo muziejuje pasislėpusius užpuolikus.

Filmuotoje medžiagoje užfiksuota, kaip būrys specialiųjų pajėgų pareigūnų artinasi prie teroristų užimto muziejaus, kuriame buvo laikomi įkaitai.

Taip pat užfiksuota, kaip specialiosioms pajėgoms į pagalbą atskuba sraigtasparnis. Tuo tarpu įvykio liudininkai ir smalsuojai buriuojasi lauke aplink muziejų.

Socialiniuose tinkluose netrukus po teroristinio išpuolio išplito dramatiškos nuotraukos, kaip įkaitais paimti muziejaus lankytojai sėdi susigūžę ir atsirėmę į sienas – tarp įkaitų ir vaikai.



Į turistus pradėjo šaudyti vos jiems išlipus iš autobuso

Muziejaus darbuotojas naujienų agentūrai „Reuters“ sakė, kad du užpuolikai „pradėjo šaudyti į turistus, kai jie lipo iš autobusų prieš įeidami į muziejų“.

Prancūzijos ministras pirmininkas Manuelis Vallsas pasmerkė teroristinį išpuolį ir patikino, kad dėmesingai stebi tolimesnę situacijos klostymosi eigą.

Išpuolio liudininke tapusi Yasmine Ryan sakė BBC, kad šalia muziejaus buvo mažiausiai 500 žmonių minia.

Moteris patikino mačiusi virš galvos skraidančius sraigtasparnius ir važiuojančius tankus.

Šis išpuolis – didžiulis smūgis Tuniso turizmo pramonei ir šios šalies vyriausybei, kuriai vos prieš keletą mėnesių pagaliau pavyko priartėti prie ilgai trukusio pereinamojo politinio laikotarpio pabaigos, rašo BBC.

Islamistų kovotojai savo ruožtu mėgina nutraukti demokratinius pereinamuosius procesus, kurie yra labai trapūs, tačiau vis dėlto yra geriausias Artimųjų Rytų „Arabų pavasario“ rezultatas.

Europos Sąjungos užsienio politikos vadovė Federica Mogherini trečiadienį dėl Tunise surengto išpuolio apkaltino „teroristų organizacijas“.

„Šiandien Tunisą sukrėtusiu išpuoliu teroristinės organizacijos dar kartą nusitaikė į Viduržemio jūros regiono šalis ir žmones“, – sakoma pareiškime.

„Tai stiprina mūsų ryžtą glaudžiau bendradarbiauti su mūsų partneriais teroro grėsmei atremti, – sakė F. Mogherini. – ES yra pasiryžusi mobilizuoti visas savo turimas priemones, kad visais būdais paremtų Tunisą, kovojantį su terorizmu ir reformuojantį saugumo sektorių“.

Žuvo 19 žmonių

Per teroristinį išpuolį Tunise žuvo mažiausiai 19 žmonių, 17 – sužeistų. Tai pranešė Tuniso ministras pirmininkas Habibas Essidas. Jis patvirtino, kad tiek tarp sužeistųjų, tiek tarp žuvusiųjų yra Ispanijos, Italijos, Vokietijos ir Lenkijos turistų.

Teroristinis išpuolis įvykdytas trečiadienį, Tuniso Bardo muziejuje. Pranešta, kad teroristai užėmė muziejų ir įkaitais paėmė jame buvusius lankytojus. Antiteroristinės operacijos metu buvo nušauti 2 užpuolikai, tačiau saugumo pajėgos neatmeta galimybės, kad jie turėjo bendrininkų – tai bus aiškinamasi.

„Tai – svarbi akimirka mūsų istorijoje, ji reikšminga mūsų ateičiai“, - sakė Tuniso ministras pirmininkas Habibas Essidas.

„Dviejų teroristų tapatybė kol kas nėra nustatyta“, - informavo jis. „Pranešimai nėra galutiniai, o šiems dviem teroristams galėjo talkinti dar du ar trys asmenys“, - pridūrė jis.

Jo teigimu, saugumo operacijos „vis dar vykdomos“, o policijos pajėgos „toliau šukuoja teritoriją, ieškodami kitų galimai teroristams talkinusių asmenų“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (94)