Prakariavęs kiek daugiau nei pusę metų separatistų gretose, jis nusprendė grįžti į tėvynę, rašo newsru.com. Jo teigimu, pasirašęs sutartį ir pakariavęs, jis pamatė, kad yra ne taip, kaip kalbėjo per televiziją.

Interviu radijui „Azztyk“ vyras teigė, kad priimdamas sprendimą vykti į Donbasą, vadovavosi vienu paprastu motyvu – noru kovoti su fašistais, kurie, kaip teigė per Rusijos televiziją, kelia galvą Ukrainoje.

Bet, kaip sakė netikru vardu pavadintas karys Manasas, šis motyvas nepasiteisino.

„Paaiškėjo, kad visa tai – agitacija ir propaganda. Nors man labai skaudu – turiu politikos išsilavinimą, o užkibau ant tokio kabliuko“, – sakė jis.

Manasas, kuris dešimto dešimtmečio pradžioje baigė Simferopolio aukštesniąją karinę ir politinę mokyklą, tarnavo ginkluotose pajėgose, o sužeistas išėjo į atsargą, į Donbasą pateko 2014 m. rugpjūtį, o sutartį sudarė lapkritį.

„Patekau ten savo noru. Žiūrėjau televizorių – „Pervyj kanal“, RTR, kitus kanalus. Man buvo svarbu, kad 1941 m. kare žuvo mano senelis. Būtent mano moralinės nuostatos mane ir pašaukė“, – aiškino jis.

Kad patektų į Donbasą, Manasas iš pradžių įstojo į Užsienio kazokų sąjungą, susisiekė su tam tikrais asmenimis, kurie jį nukreipė. Vyriškio teigimu, kartu su juo į karą išvyko 17 kraštiečių.

Manasas pateko į specialiosios paskirties brigadą, kuriai vadovavo kazokas iš Kaliningrado, pravarde Che Guevara. Iš Krasnodono, kur vyko skirstymas, jį išsiuntė į Luhanską.

Manaso teigimu, jis patyrė esminį lūžį, kai įsitraukė į kovinius veiksmus. „Maniau, kad ten – fašistai, bet iš principo jų nemačiau. Kariavome su reguliariąja Ukrainos kariuomene, – pabrėžė jis. – Bet lūžį patyriau, kai pamačiau rusų karius – kaip jie ateina, kaip kovoja. Man viduje kažkas nutrūko“, – prisipažino karys.

Abejonių, kad tai reguliarioji Rusijos kariuomenė, Manasui neliko. Jis tvirtina, kad separatistų pusėje kovoja daliniai, kurie dislokuojami Pietų Osetijoje, dauguma – šauktiniai.

Kaip sakė Manasas, po Minsko susitarimo tarp separatistų prasidėjo degradacija, nes jie pagalvojo, kad „Rusija, asmeniškai Putinas, juos metė“.

Šiuo metu, jo teigimu, Donbase savanorių liko labai mažai, juos keičia reguliariąja kariuomene. Separatistų pajėgų praktiškai nėra, „tai rusiška technika“, pabrėžė jis.

Po to, kai Manasas galutinai suprato, kad tapo Rusijos žiniasklaidos dezinformacijos auka, nusprendė grįžti į tėvynę. Pasinaudojęs atostogomis, kurias jam davė užėmus Debalcevę, bet nenutraukęs sutarties, jis išskrido į Kirgiziją. Vyriškis neketina grįžti į Donbasą.

Primename, jog Maskva kategoriškai neigia, kad Ukrainos Rytuose kovoja reguliarioji Rusijos kariuomenė. Tačiau spauda ir teisėsaugininkai iki paliaubų Donbase rašė, kad į Ukrainos Rytus siunčia šauktinius iš Rusijos, pasitelkiant tiek įkalbinėjimus, tiek grasinimus. Rusijos gynybos ministerija tai neigė. Na o rusų savanoriai toliau vyksta į Donbasą, nepaisant ten esamo paliaubų režimo.