Opozicijos atstovas Dmitrijus Gudkovas pasiūlė pagerbti nužudyto vieno griežčiausių Kremliaus kritikų atminimą tylos minute per pirmą plenarinį Dūmos posėdį po šio visą pasaulį sukrėtusio įvykio.

Priešais Kremlių ant tilto vasario 27 dieną nušautas 55 metų buvęs vicepremjeras pats nuo 1999 iki 2003 metų buvo Dūmos narys.

„Nors ne visi palaikė jo politines pažiūras, manau, kad žmogiškai būtų teisinga pagerbti jo atminimą tylos minute“, – pasiūlė D.Gudkovas, kuris taip pat priminė B.Nemcovo vaidmenį politikoje ir išvardino pareigas, kurias jis ėjo.

Tačiau nacionalistas Vladimiras Žirinovskis šiam pasiūlymui paprieštaravo: „Kas savaitę kas nors miršta. Tai ką, mums dabar kas kartą reikės skelbti tylos minutę ir stotis?“ – stebėjosi jis.

Dūmos pirmininkas Sergejus Naryškinas atmetė pasiūlymą pagerbti buvusį deputatą pasakęs, kad pakanka užuojautos telegramos B.Nemcovo artimiesiems.

„Aš tragedijos dieną nuo savęs asmeniškai ir nuo visų Valstybės Dūmos deputatų išsiunčiau telegramą giminėms, artimiesiems ir pareiškiau užuojautą dėl Nemcovo, buvusio Valstybės dūmos deputato, nužudymo“, – pareiškė jis.

Valstybės Dūma atsisakė skelbti tylos minutę dėl Nemcovo nužudymo. Atsistojome tik mudu su Valerijumi Zubovu, daugiau niekas“, – parašė socialiniame tinkle „Twitter“ Dūmos deputatas D.Gudkovas.

Tuo tarpu aukštieji Rusijos parlamento rūmai, Federalinė Taryba, kovo 4 dieną pagerbė B.Nemcovą tylos minute.

Tyrėjai atskleidė nedaug B.Nemcovo nužudymo detalių, nors anksčiau šį mėnesį buvo sulaikyti penki asmenys, kaltinami surengę užsakytą išpuolį.

Pagrindinis įtariamasis, buvęs čečėnų policijos pareigūnas Zauras Dadajevas iš pradžių prisipažino padaręs šį nusikaltimą, bet vėliau vienam Kremliaus žmogaus teisių gynimo tarybos nariui sakė, kad prisipažinti buvęs priverstas kankinimais.

Pasipiktinęs tokiais teiginiais galingasis Tyrimų komitetas apkaltino žmogaus teisių tarybą kišimusi į tyrimą.

Tuomet tyrėjai nepatenkino žmogaus teisių gynimo tarybos vadovo prašymo leisti aplankyti įtariamuosius penktadienį, po pareikštų kaltinimų apie kankinimus. Jie tvirtino nagrinėjantys bylą „pagal įstatymus“.

V.Putino atstovas Dmitrijus Peskovas antradienį sakė, kad prezidentas nuolat informuojamas apie tyrimo eigą.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (181)