Tai savo „Twitter“ paskyroje paskelbė frakcijos „Teisinga Rusija“ deputatas Dmitrijus Gudkovas, pateikęs šį pasiūlymą, rašo newsru.com.

Parlamentaras pažymėjo, kad politiką, visuomenės veikėją, opozicinės partijos lyderį ir trečiojo šaukimo Dūmos narį B. Nemcovą asmeniškai pažinojo daugelis posėdžio metu salėje buvusių deputatų.

„Nepaisant to, kad ne visi pritarė politinėms jo pažiūroms, būtų buvę žmoniška pagerbti jo atminimą tylos minute“, - sakė D. Gudkovas, kurio žodžius perdavė naujienų agentūra „Interfax“.

Tačiau žemųjų rūmų pirmininkas Sergejus Naryškinas nepateikė šio klausimo balsavimui, pažymėdamas, kad iš karto po tragedijos velionio artimiesiems ir giminaičiams jis pasiuntė telegramą su visų deputatų užuojautomis.

Nepaisant to, D. Gudkovas vis tiek pagerbė B. Nemcovą, o prie jo iniciatyvos prisijungė tik frakcijos „SR“ atstovas Valerijus Zubovas.

„Archyvui. Valstybinėje Dūmoje atsisakė paskelbti tylos minutę dėl B. Nemcovo nužudymo. Atsistojome tik mes su Valerijumi Zubovu“, - rašė D. Gudkovas.

Savo ruožtu Rusijos liberalų demokratų partijos (LDPR) lyderis Vladimiras Žirinovskis pasisakė prieš tai, kad Dūmoje būtų skelbiamos tylos minutės.

„Galbūt reikia atnaujinti Valstybinės Dūmos reglamento normas, tačiau mes jau kartą nusprendėme, kad pakelti salę dėl kažkokių įvykių gali tik Dūmos taryba ir tik valstybinio gedulo dienomis. Kai prezidentas paskelbs šalyje valstybinį gedulą, tuomet bus galima pakelti aukščiausią valdžios organą“, - sakė V. Žirinovskis.

„Pas mus kiekvieną savaitę kažkas miršta, negi stovės visa Dūma“, - pridūrė jis.

Prieš dvi savaites Federacijos taryba prieš Aukštųjų rūmų plenarinį posėdį vicepirmininko Jevgenijaus Bušmino prašymu tylos minute pagerbė nušauto politiko atminimą.

Kovo 1 dieną taip pat pasielgė ir Ukrainos parlamentarai: Aukščiausiosios Rados deputatai pagerbė B. Nemcovo atminimą parlamento pirmininko Vladimiro Groismano prašymu.

Tai nebuvo pirmas deputatų atsisakymas pagerbti B. Nemcovą.

Kovo 4 dieną Sankt Peterburgo įstatymų leidžiamojo susirinkimo pirmininkas ir frakcijos „Vieningoji Rusija“ lyderis Viačeslavas Makarovas prieš eilinį regioninio parlamento posėdį nepasiūlė tylos minute pagerbti nužudytąjį.

Frakcijos „Jabloko“ nariams teko paimti pertrauką ir gedulingą akciją surengti Marijos rūmų Rotondoje. Prie jų prisijungė tik 12 iš 50 deputatų: be „Jabloko“, dalyvavo „Teisingos Rusijos“ ir „Pilietinės platformos“ nariai.

„Vieningosios Rusijos“, LDPR ir Rusijos komunistų partijos atstovai šią akciją ignoravo.

B. Nemcovas buvo nušautas vasario 27 dienos vakarą Maskvos centre. Žudikai paleido į jį kelis šūvius, nuo patirtų sužalojimų politikas mirė vietoje.

Dėl šios rezonansinės žmogžudystės sulaikyti penki įtariamieji – Zauras Dadajevas, broliai Šagitas ir Anzoras Gubaševai, Hamzatas Bachajevas ir Tamerlanas Eskerchanovas.

Anot tyrimo versijos, nusikaltimą įvykdė buvęs čečėnų bataliono „Sever“ vado pavaduotojas Z. Dadajevas, kuris iš pradžių pripažino savo kaltę, o vėliau savo parodymų atsisakė.