Jis tai pat susiejo Rusijos prezidento dingimą su tyrimu dėl Ramzano Kadyrovo sąsajos su Boriso Nemcovo žmogžudyste.

Apie tai rašo inforesist.org.

„Įdomu. Iš pradžių kilo triukšmas, kad dingo Ivanovas (Rusijos prezidento administracijos vadovas). Tai nutiko iš karto po Nemcovo žmogžudystės. O vakar įvyko du įvykiai. Ivanovas atsirado – jis kalbėjo <...> apie eilinės stačiatikiškos enciklopedijos pasirodymą. Na o Putinas kaip tik dingo. Paaiškėjo, kad kadrai su jo dalyvavimu, kuriuos mums rodė per šventes, per Tarptautinės moters dieną, – visa tai buvo įrašyta anksčiau. Tai vadinamieji „konservai“, – sakė jis.

Andrejus Piontkovskis
Kitas įrodymas, kad Rusijos valdžios viršūnėse vyksta labai įtempta kova, anot A. Piontkovskio, žlunganti čečėnų, kurie neva nužudė Nemcovą už pranašo Mohameto įžeidimą, byla.

„Viskas, kas susiję su žmogžudystės tyrimu, virsta absoliučiu farsu, diskredituojančiu valdžią, – sako politologas. – O valdžios diskreditavimu užsiima įprastai Kremliui lojalūs kanalai.“

Politologas pareiškė, kad Kremliaus kovotojai nori suversti kaltę dėl išpuolio R. Kadyrovui, kuris jiems iš pat pradžių nepatiko.

Jo teigimu, „pašalinti Kadyrovą automatiškai reiškia pašalinti Putiną. Juk tada teks pripažinti, kad Kremliaus vadovas pralaimėjo antrą Čečėnijos karą“.

A. Piontkovskis spėja, kad informacijos kampaniją prieš čečėnų lyderį vysto Prezidento administracijos vadovas Ivanovas, kuris negalėjo atleisti V. Putinui, kad šis paskyrė premjeru Dmitrijų Medvedevą.

„Iš pradžių vieno iš jų, dabar kito dingimas rodo, kad vyksta įtempta kova, kurios baigtis dar neaiški, – sako politologas. – Bet tai, kas vyksta pastarosiomis dienomis informacijos lauke, veikiau rodo, kad Putinas šią kovos informacijos stadiją pralaimi.“

A. Illarionovas: laukia pokyčiai

Andrejus Illarionovas
Jau labai greitai Rusijos valdžioje gali įvykti kardinalių pokyčių.

Tokią nuomonę savo tinklaraštyje išsakė buvęs Rusijos prezidento Vladimiro Putino patarėjas, vyresnysis Vašingtono Katono instituto mokslinis darbuotojas Andrejus Illarionovas, skelbia obozrevatel.com.

„Beveik dvi savaites trunkančios žiaurios kovos po kilimu, kurios paveikslas visuomenei pasirodė tik vakar vakare, baigtis praktiškai nepalieka abejonių. „Kraujo ir pinigų“ partija (remiantis A. Piontkovskio terminologija) patyrė skaudžių nuostolių ir traukiasi, spaudžiama „didžiojo kraujo“ partijos“, – parašė A. Ilarionovas.

A.Illarionovas mano, kad ateities istorikai šiuos įvykius vadins „generolų sąmokslu“.

„Iš tikrųjų: iš vienos pusės – papulkininkis. O iš kitos – solidūs generolai: du generolai pulkininkai, trys armijos generolai“, – pridūrė A. Illarionovas.

A.Illarionovo teigimu, nuo vasario 27 dienos tylėjęs Sergejus Ivanovas (V. Putino administracijos vadovas, atsargoje esantis pulkininkas generolas – red. pastaba) pasirodė viešojoje erdvėje, sutvirtinęs sąjungą su Rusijos ortodoksų bažnyčia arba bent jau jai užtikrinęs neutralią poziciją.

Nikolajus Patruševas (Rusijos Federacijos Saugumo tarybos sekretorius, kariuomenės generolas – red. pastaba) per Saugumo tarybos posėdį Piatigorske priėmė Ramzano Kadyrovo (Čečėnijos vadovo) kapituliaciją.

Konstantinas Remčiukovas (Maskvos miesto Atstovų rūmų pirmininko pavaduotojas – red. pastaba) iš Didžiojo teatro ložės pranešė apie gresiantį Igorio Sečino („Rosneft“ prezidento – red. pastaba) atleidimą.

„Panašu, kad prognozuojamas ir Vladimiro Kolokolcevo (Rusijos vidaus reikalų ministro, pulkininko generolo – red. pastaba) atleidimas – nepaisant seniau paskleistų gandų neigimo. Kitaip tariant, „valstybės vadovo“ jėgos ir finansų struktūras ištiko paralyžius“, – sako A. Ilarionovas.

Kaip teigia ekspertas, vietoj „atsiradusio“ Ivanovo „pradingo“ Putinas.

„Vizito Kazachstane atšaukimas ir viešojoje erdvėje plintanti informacija apie „ligas“ verčia susimąstyti, kur šiuo metu yra prezidentas, kokia jo būklė. Jeigu pateikiama analizė teisinga, artimiausiomis dienomis galima laukti premjero Dmitrijaus Medvedevo atsistatydinimo, o vietoj jo bus paskirtas Sergejus Lavrovas. Valstybės Dūma, vadovaujama Sergejaus Naryškino, pasirūpins, kad visi nariai balsuotų teisingai“, – mano buvęs V. Putino patarėjas.

Kursto gandus apie pablogėjusią sveikatą

Vladimiras Putinas
Kremlius ketvirtadienį buvo priverstas pareikšti, kad prezidentas Vladimiras Putinas yra sveikas ir gyvas, kai internete pasklido įvairių gandų dėl Rusijos lyderio, kuris jau savaitę nesirodė viešumoje.

V.Putinas paskutinį kartą viešumoje buvo pastebėtas kovo 5 dieną, kai susitiko su Italijos premjeru Matteo Renzi. Nuo to laiko Rusijos žmonės vis labiau smalsavo, kur pradingęs jų lyderis – ypač kai buvo atšauktas šią savaitę turėjęs įvykti jo vizitas Kazachstane.

62 metų V.Putinas stengiasi pabrėžti esantis sveikas ir tvirtas vyras bei retai atostogauja.

„Nėra jokio reikalo nerimauti – jis visiškai sveikas“, – V.Putino atstovas Dmitrijus Peskovas ketvirtadienį sakė radijui „Echo Moskvy“.

V.Putinas taip pat atidėjo susitikimą, per kurį planuota pasirašyti partnerystės sutartį su Gruzijos separatistinio Pietų Osetijos regiono lyderiu, ir nepasirodė Federalinės saugumo tarnybos (FSB) susitikime.

D.Peskovas sakė, kad sutartis su Pietų Osetijos separatistais gali būti pasirašyta ateinančią savaitę ir kad V.Putino dalyvavimas FSB susitikime nebuvo planuotas.

Pasak jo, V.Putinas dabar sutelkęs dėmesį į Rusijos ekonomikos krizę ir „nuolat rengia susitikimus, bet ne visi tie susitikimai yra vieši“.

Paklaustas, ar V.Putinas rankos paspaudimas tebėra stiprus, D.Peskovas nusijuokė ir atsakė: „Jis gali sulaužyti ranką.“ Tačiau atstovas neatsakė į klausimą, kada V.Putiną bus galima vėl pamatyti per televiziją.

„Kai pavasarį išlenda saulė ... ir pakvimpa pavasariu, (žmonėms) prasideda paaštrėjimai, – D.Peskovas sakė naujienų agentūrai TASS. – Mes į tokius paaštrėjimus reaguojame ramiai, kantriai atsakinėjame į užduodamus klausimus.“

Naujienų portalas RBK dar labiau pakurstė gandus, pareiškęs, kad Kremliaus paskelbtas vaizdo įrašas, kuriame V.Putinas matomas susitinkantis su regionų gubernatoriais ir moterimis, minint Tarptautinę moters dieną praeitą savaitgalį, iš tikrųjų buvo nufilmuotas anksčiau. D.Peskovas tai paneigė.

Paskutinis toks gandų pliūpsnis dėl Rusijos autoritarinio lyderio sveikatos buvo kilęs 2012 metais, kai V.Putinas atšaukė virtinę kelionių į užsienį ir atrodė šlubuojantis. Tąsyk Kremlius aiškino, kad prezidentas patyrė traumą sportuodamas.

Gandai Maskvoje apie šalies lyderių sveikatą – tikrai jokia naujiena. V.Putino velionio pirmtako Boriso Jelcino ir buvusio Sovietų Sąjungos vadovo Leonido Brežnevo sveikatos būklė dažnai tapdavo karšta pokalbių tema.

„Ar Putinas mirė?“ – klausė vienas tinklalapis. Tas klausimas buvo pateiktas tuščiame puslapyje, kuriame spragtelėjus mygtuką iššokdavo sarkastiški atsakymai – tokie kaip „Ne“, „Dar ne“ ir „Atleiskite, jis dar gyvas“.