Kiti trys įtariamieji – Tamerlanas Eskerchanovas, Anzoras Gubaševas ir Chamzatas Bachajevas – tą padarė jau anksčiau.

Maskvos Basmano rajono teismas įsakė A. Gubaševą laikyti suimtą iki gegužės 7 d., Ch. Bachajevą ir T. Eskerchanovą – iki gegužės 8 d.

Z. Dadajevas anksčiau prisipažino nužudęs B. Nemcovą, tačiau dabar tvirtina, kad jis buvo jėga priverstas tą padaryti. Z. Dadajevas kalėjimo lankytojams pasakojo, kad jis dvi dienas buvo laikomas surištas, ant galvos jam buvo uždėtas maišas. Vyras teigė prisipažinęs tik dėl to, kad būtų išlaisvintas jo draugas.

Rusijos žmogaus teisių tarybos narys, antradienį aplankęs įtariamuosius kalėjime, nurodė, neva yra priežasčių tikėti, kad Z. Dadajevas prisipažino nužudęs politiką, kadangi buvo kankintas. Andrejus Babuškinas tvirtino, kad įtariamasis rodė jam antrankių ir virvių žymes aplink kojas, pasakojo, kad buvo kankintas elektra.

EP ragina atlikti nepriklausomą tarptautinį tyrimą

B. Nemcovo nužudymas yra garsiausia politinė žmogžudystė šiuolaikinėje Rusijos istorijoje, kuriai ištirti būtinas nepriklausomas tarptautinis tyrimas.

Tai teigiama ketvirtadienį Europos Parlamento patvirtintoje rezoliucijoje. EP taip pat ragina Kremlių „nutraukti gėdingą propagandą ir informacinį karą prieš kaimynines šalis, Vakarų pasaulį ir pačios Rusijos gyventojus“.

Europarlamentarai griežtai smerkia B. Nemcovo nužudymą ir reiškia pagarbą velioniui, kuris skyrė savo gyvenimą „demokratiškesnei, klestinčiai, atvirai Rusijai ir tvirtiems partneriškiems Rusijos ryšiams su kaimyninėmis šalimis“. EP nariai taip pat pasipiktinę, kad dalis europarlamentarų ir diplomatų, norėjusių dalyvauti B.Nemcovo laidotuvėse, nebuvo įleisti į Rusiją.

Pasak Europos Parlamento, šis nusikaltimas „yra vienas iš daugėjančių neištirtų nužudymų politiniais sumetimais ir įtartinų mirčių“, siejamų su Rusija. Prie tokių priskiriamos žurnalistės Anos Politkovskajos, Londone gyvenusio Aleksandro Litvinenko, teisininko Stanislavo Markelovo, žurnalistės Anastasijos Baburovos, žmogaus teisių gynėjos Natalijos Estemirovos, teisininko Sergejaus Magnitskio, o dabar ir politiko B. Nemcovo mirtys. EP „ragina atlikti nepriklausomą tarptautinį šios žmogžudystės tyrimą“, pasitelkiant ESBO, Europos Tarybą ir Jungtines Tautas.

Rezoliucijoje apgailestaujama, kad Rusija juda demokratijai priešinga kryptimi. EP „yra labai susirūpinęs dėl pastaraisiais metais Rusijoje vis stiprėjančios neapykantos opozicijos aktyvistams, žmogaus teisių gynėjams, mažumoms ir kaimyninėms tautoms“, kurią „kursto valstybinė propaganda ir oficiali žiniasklaida“. Europarlamentarai ragina Rusijos valdžią „nutraukti gėdingą propagandą ir informacinį karą prieš kaimynines šalis, Vakarų pasaulį ir pačios Rusijos gyventojus“.

EP taip pat ragina Kremlių nutraukti politinį ir teisminį spaudimą opozicijos lyderiams, pilietinės visuomenės ir nepriklausomos žiniasklaidai atstovams, sustabdyti prieš juos nukreiptas represijas ir bauginimą, taip pat paleisti politinius kalinius, įskaitant Ukrainos parlamentarę Nadią Savčenko ir Estijos policijos pareigūną Estoną Kohverą.

EP remia Rusijos demokratines jėgas, kviečia ES Tarybą parengti bendrą politiką šios šalies atžvilgiu ir ragina skirti daugiau lėšų Rusijos bei okupuoto Krymo pilietinei visuomenei. Europarlamentarai taip pat reiškia susirūpinimą dėl to, kad Rusija nebendradarbiauja tarptautiniame Malaizijos lėktuvo numušimo tyrime.