Ta tragedija paliko pastebimų randų Japonijos kraštovaizdyje, o kai kurių nukentėjusiųjų vargai tęsiasi iki šiol.

Atminimo ceremonijos vyko nelaimės zonos miestuose ir miesteliuose, taip pat Tokijuje. Imperatorius Akihito ir imperatorienė Michiko vadovauja pagerbimui tų, kurie žuvo per didžiausią taikos metu Japoniją ištikusią katastrofą.

Televizijos reportažuose matėsi, kaip nukentėjusieji ir savanoriai meldėsi prie vieno cunamio nuniokoto pastato šiaurės rytiniame Minami Sanriku uostamiestyje, tapusiu vienu iš daugelio paminklų, aiškiai primenančių apie stichijos siautėjimą.

Žmonės nuščiuvo per nacionalinę tylos minutę, o perspėjimo apie cunamius sirenos pradėjo gausti 14 val. 46 min. vietos (7 val. 46 min. Lietuvos) laiku – lygiai tuo pačiu metu, kai 2011-ųjų kovo 11 dieną vandenyno dugne netoli Japonijos šiaurės rytinių krantų įvyko 9 balų žemės drebėjimas.

Požeminių smūgių sukeltos galingos bangos nulėkė pakrantės link reaktyvinio lainerio greičiu. Per kelias minutes pajūrio gyvenvietės buvo nušluotos, o ištisos šeimos nuskendo.

Nacionalinės policijos agentūra skelbia, kad iki šiol patvirtinta, kad per tą katastrofą žuvo 15 891 žmogus, o dar 2 584 tebelaikomi dingusiais. Iki šiol vis dar randama aukų palaikų.

Tūkstančiams giminaičių sunku susitaikyti su netektimi, jeigu žuvusiojo kūnas nėra rastas, todėl kai kurie tęsia asmenines paieškas.

Šičigahamos miestelio paplūdimyje trečiadienį 28 policininkai ir pakrančių sargybos pareigūnai tylomis meldėsi prieš pradėdami dviejų iki šiol nerastų gyventojų palaikų paieškas.

„Paplūdimyje esame radę kaulų, bet daugiausiai gyvūnų“, – naujienų agentūrai AFP sakė policijos pareigūnas Hidenori Kasahara, kapstydamas smėlį.

„Vis dar tikimės rasti (palaikus) dėl jų šeimų“, – pridūrė jis.