„Tai labai rizikinga idėja“, – sakė Lenkijos užsienio reikalų ministras Grzegorzas Schetyna interviu privačiam radijui „Radio Zet“, komentuodamas sekmadienį pateiktą Europos Komisijos (EK) vadovo pasiūlymą.

EK pirmininkas Jeanas-Claude'as Junckeris pareiškė, kad Europos Sąjunga turėtų įkurti savo bendras ginkluotąsias pajėgas, kad parodytų Rusijai, jog Bendrija yra rimtai nusiteikusi ginti europines vertybes ir reaguoti į grėsmes taikai kurios nors savo narės arba kaimyninės šalies teritorijoje.

„Pirmiausia turime paklausti, kur gauti lėšų tokios kariuomenės finansavimui, kaip veiks koviniai daliniai, kas bus atsakingas už jų apmokymus“, – sakė G.Schetyna.

Pirmadienį šį požiūrį palaikė ir Latvijos ministrė pirmininkė Laiduota Straujuma.

„Yra galimybė, kad tai galima bus aptarti liepą Europos Taryboje, tačiau svarbu patikrinti, ar jos (pajėgos) nedubliuotų NATO“, – sakė ji Latvijos nacionaliniam transliuotojui LTV.

Generolas Stanislawas Koziejus, Lenkijos prezidento Bronislawo Komorowskio  patarėjas saugumo klausimais, pareiškė, jog J.C.Junckerio idėja yra nepraktiška „svajonė“.

„Šiomis dienomis niekas Europoje, nė viena šalis, nesvarsto apie savo suvereniteto atsisakymą, – kalbėjo S.Koziejus. - Norint turėti kariuomenę, pirmiausia reikia turėti politinius sprendimus priimančią instituciją, kuri galėtų dislokuoti tokią kariuomenę“. Jo nuomone, pirmiausia reikia toliau stiprinti politinį Europos integravimą.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (27)