Ginkluoti vyrai, vilkintys kamufliažine apranga, stovi prie kelio, o jiems už nugaros – griuvėsiais paversti namai.

Sugriauti gyvenamieji namai ir taikių žmonių žūtys separatistų nė kiek nejaudina, skelbia newsru.com.

Greičiau priešingai – ginkluoti vyrai džiaugiasi, kad taikių žmonių namai jau nebetinkami gyventi.

„Sveiki, mes atvykome pas jus į svečius. Iš Debalcevės liko J****cevė. Ruošiamės imtis veiksmų. Slovjanskas. Eisim į Slovjanską“, – juokiasi vienas separatistas.

Rodydami į už nugaros esantį apgriautą namą, separatistai žada, kad toks pat likimas laukia ir Kijevo.

„Sugriautas kaimiūkštis?“ – su panieka klausia balsas už kadro.

Separatistai juokiasi.

Kada nufilmuotas šis vaizdo įrašas, neaišku, vaizdo įrašų portale „YouTube“ jis pasirodė antradienį.

Ukrainos pareigūnai pranešė, kad Rusijos remiami separatistai pažeidė paliaubas, apšaudydami vyriausybės karių pozicijas Rytų Ukrainoje, netoli pietrytinio Mariupolio uostamiesčio, skelbia „Laisvosios Europos radijas“.

Kariuomenės atstovas Vladislavas Selezniovas antradienį nurodė, kad per paskutinę parą separatistai apšaudė karių pozicijas Donecko regione: Piskyje, Vodianoje, Tonenke, Opytnėje, Avdijivkoje, Troicke ir netoli Dutivskos kasyklos. Pasak kariuomenės vado, sukilėliai Luhansko regione atakavo pozicijas Sokolnike ir Krimske.

Vėlų pirmadienį separatistai minosvaidžiais ir tankais surengė atakas Šyrokynėje, netoli Mariupolio, tačiau Kijevo kariams pavyko atsilaikyti.

Savo ruožtu sukilėlių atstovas Eduardas Basurinas apkaltino Ukrainos pajėgas taip pat pažeidus paliaubas ir įvykdžius atakų.

Ukrainos prezidentas Petro Porošenka pranešė, kad nuo vasario 15 d. įsigaliojusių paliaubų šalies rytuose žuvo 64 Kijevo kariai.

P. Porošenka: sunkiosios ginkluotės atitraukimas beveik baigtas

Ukrainos vyriausybė ir Rusijos remiami separatistai atitraukė daugumą artilerijos pabūklų ir salvinės raketų ugnies sistemų nuo fronto linijos šalies rytuose, kaip numatyta vasarį Minske pasirašytame paliaubų susitarime, pranešė Ukrainos prezidentas.

Pirmadienį vakare interviu valstybinei televizijai Petro Porošenka sakė, kad vyriausybės pajėgos „atitraukė didžiąją dalį salvinės raketų ugnies sistemų ir sunkiosios artilerijos pabūklų“.

„Matome, kad Rusijos remiami kovotojai taip pat atitraukė nemažą dalį (sunkiosios ginkluotės)“, - pridūrė prezidentas.

P.Porošenka patvirtino, kad nepaisant pavienių susirėmimų, paliaubų, dėl kurių vasario 12 dieną Baltarusijos sostinėje susitarė Ukraina, Rusija, Prancūzija ir Vokietija, iš esmės laikomasi.

Artilerija nutilo palei beveik visą 485 kilometrų ilgio fronto liniją, kai Kijevas „sugebėjo sustabdyti agresorius“, sakė P.Porošenka.

Tačiau vyriausybės pajėgos vis dar netenka savo karių per susirėmimus kai kuriuose neramiuose židiniuose - nuo vasario 15 dienos, kai įsigaliojo paliaubos, žuvo 64 ukrainiečių kariai, o nuo karo pradžios žuvusių kariškių skaičius jau siekia 1 549, sakė prezidentas.

Pirmadienį Ukrainos armija apkaltino separatistus, kad šie iš minosvaidžių ir tanko apšaudė vyriausybės pajėgų pozicijas netoli rytinio Mariupolio uostamiesčio.

Susirėmimai tęsės visą dieną. Kariuomenės atstovas Andrijus Lysenka sakė, kad buvo sužeisti devyni kariai, bet jie neužleido savo pozicijų.

A.Lysenka taip pat sakė, kad vyriausybės pajėgos pasilieka galimybę bet kada grąžinti sunkiąją ginkluotę į kovines pozicijas, jei neramumai tęsis.

„Nenorėdami statyti į pavojų mūsų karių, esančių prie fronto linijos, netoliese turime kažkiek artilerijos pabūklų, - sakė jis. - Esant reikalui jie bus grąžinti“.

Pagal Minsko susitarimą, sunkioji ginkluotė turi būti atitraukta 25-70 km atstumu nuo fronto linijos, priklausomai nuo jos kalibro.