„Manau, kad prezidentas Francois Hollande'as ir Vokietijos kanclerė Angela Merkel ėmėsi tam tikrų žingsnių šia kryptimi. Gali būti, kad reikėjo reaguoti anksčiau, bet tada A. Merkel dar nebuvo pasiruošusi“, – kalbėjo H. Vedrine'as.

Vyras pripažino, kad tokia iniciatyva tikrai nebus lengva, bet jos reikia siekti.

„Reikia prisiminti, kad Rusija yra ir bus mūsų kaimynė, kažkada reikės atstatyti santykius. Šią šalį turime gerbti, negalime jos padaryti priklausomos nuo Vakarų. Pats metas iš naujo apsvarstyti mūsų ir Rusijos politiką.

Ji gali tapti labai naudinga partnere, vykdant veiklą Artimuosiuose Rytuose. F. Hollande'as žino, kad ankstesnis Europos elgesys su Rusija prie nieko nevedė. Panašu, kad su tuo sutinka ir užsienio reikalų ministras Laurentas Fabiusas, todėl dalyvauja derybose su Sergejumi Lavrovu. Ir prezidentas, ir L. Fabiusas bando rasti geriausią išeitį iš esamos situacijos“,– dėstė H. Vedrine'as.

Žvelgdamas į praeitį, jis mato, kad klaidas darė abi pusės.

„Ir Europa, ir JAV elgėsi neteisingai. Pavyzdžiui, klaidinga buvo manyti, kad Rusijos ekonomikai reikėjo liberalių reformų. Iš tiesų, tąkart 30-40 procentų smuko rusų atlyginimų perkamoji galia. Plečiant NATO, santykiai vėl pablogėjo“, – tikino buvęs Prancūzijos ministras.

Anot jo, reikėtų pergalvoti ir sankcijų prieš Rusiją klausimą. Europai esą derėtų atsitraukti nuo JAV vykdomos politikos, o leisti veikti F. Hollande'ui ir A. Merkel.