Apie tai pranešė „Rosbalt“, kuris remiasi savo šaltiniais teisėsaugos institucijose, skelbia rbc.ru.

„Rosbalt“ šaltinio teigimu, Z. Dadajevas pareiškė 2015 sausį sužinojęs, kad B. Nemcovas „ne kartą leido sau neigiamus pasisakymus Rusijos teritorijoje gyvenančių musulmonų atžvilgiu“, todėl ryžosi politiko žmogžudystei.

„Rosbalt“ šaltinis pažymi, kad „faktiškai Dadajevas prisipažino organizavęs šį nusikaltimą“, todėl „kokių nors garsių demaskavimų ar sulaikymų šiame tyrime laukti neverta“.

I. Jašinas: ši versija neturi jokio pagrindo

Ilja Jašinas
Rusijos Respublikonų partijos politinės tarybos narys Ilja Jašinas pareiškė netikįs versija, kad Rusijos opozicijos veikėjo B. Nemcovo nužudymo motyvas tiesiogiai susijęs su islamo kritika.

Tokią nuomonę jis išsakė savo paskyroje socialiniame tinkle „Facebook“, skelbia gazeta.ru.

„B. Nemcovas niekada apie islamą nepasakė nė vieno blogo žodžio. Religiniais klausimais jis buvo itin tolerantiškas žmogus.
Aišku, jis kritikavo teroristus, kurie surengė išpuolį „Charlie Hebdo“ redakcijoje Paryžiuje. Tačiau daug viešų asmenų šį išpuolį kritikavo žymiai aršiau ir garsiau.

B. Nemcovas kritikavo žudikus, tačiau niekada nepasakė nė vieno blogo žodžio apie islamą. Taigi versija, kad būtent B. Nemcovas buvo asmuo, labiausiai erzinęs Rusijos radikaliuosius islamistus, neturi jokio pagrindo“, – mano I. Jašinas.

Anot I. Jašino, B. Nemcovas nebuvo iškilus musulmonų radikalizmo kritikas, jis labiau savo dėmesį telkė į nesąžiningą prezidento Vladimiro Putino valdymą.

Opozicionierius netiki, kad B. Nemcovo žudikai galėjo būti iš Čečėnijos ar kitų vietovių.

„Tikiu, kad žmogžudystės organizatoriai yra Rusijoje ir kad jie – Rusijos vyriausybėje“, – BBC sakė I. Jašinas, pridūręs, kad B. Nemcovo žmogžudyste siekta įbauginti tautą.

Jo teigimu, svarbu, kad žmogžudystės organizatoriai būtų sugauti. Kitu atveju, B. Nemcovo žūtis gali būti ne paskutinė. I. Jašinas pridūrė, kad turėtų būti apklausiami asmenys, pastaraisiais metais sulaukę B. Nemcovo kritikos.

Ž. Nemcova dėl tėvo mirties kaltina Kremlių

Žana Nemcova
B. Nemcovo duktė Žana Nemcova sekmadienį Vokietijos televizijos kanalui ARD pareiškė, kad politinė atsakomybė už jos tėvo mirtį tenka Kremliui.

Pasak jos, Rusijoje viešpatauja diktatūra.

„Esu tvirtai įsitikinusi, kad politinė atsakomybė tenka Rusijos vadovybei“, – sakė Ž. Nemcova per pokalbių laidą, kurią vedė Guenteris Jauchas.

Ji atkreipė dėmesį į tai, kad vienas iš asmenų, sulaikytų dėl nužudymo – Zauras Dadajevas, buvo susijęs su Čečėnijos VRM.

„Valdžia negali teigti neturinti su tuo nieko bendra“, – pabrėžė moteris.

„Aš nepasitikiu teisėsaugos institucijomis. Žinoma, kaltieji bus surasti, bet ar tai bus tikrieji kaltininkai, niekada nesužinosime, kaip nesužinosime ir užsakovų“, – sakė Ž. Nemcova.

Paklausta, ar Rusija artėja prie diktatūros, ji atsakė: „Rusijoje jau diktatūra. Šis įžūlus nužudymas rodo, kad valdantieji jau peržengė raudoną liniją“.

Moteris nesutinka su nuomone, kad B. Nemcovas nekėlė pavojaus Kremliui.

„Kiekvienai diktatūrai, autoritariniam režimui nelojalus žmogus kelia grėsmę. B. Nemcovas buvo lyderis, jis buvo gerbiamas opozicijos“, – tvirtino velionio duktė.

Ž. Nemcova informavo, kad kovo 15-ąją – po apsilankymo Vokietijoje ir Italijoje – ji grįš į Rusiją. Kaip pranešė ARD, ji yra televizijos žurnalistė ir gilinasi į ekonomikos temas.

Rusijos teisėja: įtariamasis prisipažino dalyvavęs nužudant B. Nemcovą

Rusijos teisėja sekmadienį sakė, kad vienas iš penkių opozicijos aktyvisto Boriso Nemcovo nužudymo bylos įtariamųjų prisipažino dėl savo dalyvavimo, o trys kiti Maskvos teisme pareiškė, kad yra nekalti, pranešė valstybinė žiniasklaida.

Teisėja Natalija Mušnikova sakė, kad Z. Dadajevo, kuris B.Nemcovo nužudymu buvo apkaltintas drauge su Anzoru Gubaševu, kaltę „patvirtino jo prisipažinimas“ dėl dalyvavimo vasario 27-ąją nušaunant B.Nemcovą Maskvos centre visai šalia Kremliaus.

Teisėja nurodė jo sulaikymą pratęsti iki balandžio 28 dienos.

Z.Dadajevas, buvęs Čečėnijos policijos vado pavaduotojas, ir Anzoras Gubaševas, kuris dirbo vienai privačiai saugumo kompanijai Maskvoje, šeštadienį buvo areštuoti Ingušijoje, esančioje Šiaurės Kaukaze šalia Čečėnijos.

Abu šie vyrai buvo apkaltinti B.Nemcovo nužudymu, bet A.Gubaševas neigė savo dalyvavimą.

Kiti trys įtariamieji, kurie šiuo metu nėra apkaltinti, tvirtino, kad yra nekalti, bet tyrėjų atstovas teismui sakė, jog esama „jų dalyvavimo įrodymų“.

Skelbiama, kad jie yra Anzoro jaunesnysis brolis Šagidas Gubaševas, Ramsatas Bachajevas ir Tamerlanas Eskerchanovas.

Įtariamieji buvo areštuoti kiek daugiau nei savaitė po to, kai prezidento Vladimiro Putino kritikui B.Nemcovui buvo keturis kartus šauta į nugarą.