Tai buvo pirmosios mano eitynės užsienyje. Vilniuje teko aprašinėti pirmąsias ir antrąsias eitynes „Už lygybę“, tad knietėjo sužinoti, kaip tai vyksta Australijoje. Išvada viena: atsiliekame šviesmečiais.

Įspūdingos suknios ant augalotų vyrų kūnų, platformos, perukai, blizgučiai, vaivorykštinės vėliavos, daug nuogo kūno, meilė ir šypsenos. Taip galima apibūdinti Mardi Gras šventę, šeštadienį užtvindžiusią Sidnėjaus gatves.

Paradas – karnavalas, kuriame galėjai išvysti pasakų personažus, būrius persirengėlių ir šokėjų. Žiūrovams mojavo ir Eurovizijos nugalėtoja Conchita Wurst, ir Šiaurės Korėjos lyderis Kim Jong-unas. Tūkstančiai žiūrovų parado dalyvius pasitiko šūksniais, plojimais ir šoko drauge.

Nors eitynės prasidėjo apie 20 val., Oxford gatvė, kuria driekėsi paradas, pildėsi likus kelioms valandoms iki renginio. Žmonės skubėjo užsiimti geresnes vietas. Apsukresni įsigudrino iš eitynių uždirbti: po 10 dolerių pardavinėjo kėdes, ant kurių palypėjus geriau matyti reginį.

Parado priekyje riaumojo galingi motociklai, dalyviai važiavo sunkvežimiais bei autobusais. Renginio metu Oxford gatvė buvo sausakimša. Maždaug pustrečios valandos trunkantis paradas pareikalauja fizinių jėgų ne tik iš pasirodymus rengiančių dalyvių: išstovėti nelengva ir dėl geresnio vaizdo į viršų besistiebiantiems žiūrovams.

„Dalyvavau paraduose Barselonoje, Amsterdame bei Vilniuje ir galiu pasakyti: Sidnėjus paliko didžiausią įspūdį. Žavėjo žmonių vieningumas ir palaikymas: susirinko įvairaus amžiaus, skirtingos seksualinės orientancijos ir tautybių žmonės. Nemačiau nė vienos priešiškai nusiteikusios grupės“, - DELFI sakė šiuo metu po Australiją keliaujanti lietuvė Marija. Mergina pastebėjo, kad paradą stebėjo ir vaikai: ją stebina lietuvių gąsdinimai ir baimės, kad eitynės gali pakenkti jų atžaloms.

Nešamuose plakatuose ir transparantuose keltos lygybės, kitoniškumo, įvairovės, nediskriminavimo idėjos, raginta Australijoje įteisinti vienalyčių porų santuokas. Įdomu tai, kad paramą LGBT bendruomenei išreiškė ir parade žygiavo ugniagesiai, medikai, policininkai. Šios tarnybos šventėje dalyvavo kartu su savo automobiliais ir įjungtomis sirenomis sveikino parado žiūrovus. Eitynėse žygiavo ir mokytojų sąjungos atstovai.

Eitynėse pagerbti šventės rėmėjai, už LGBT teises kovojantys Australijos politikai. Parade nepamiršti ir Australjos čiabuviai aborigenai – jie vežti atskiru autobusu. Miesto viešojo transporto kompanija išreiškė paramą savo LGBT darbuotojams ir klientams. Tai sunkiai įsivaizduojama, pavyzdžiui, Lietuvoje, kur prieš keletą metų eitynėms nenorėta nuomoti autobusų.

Akivaizdu, kad iš šventės gerai uždirbs verslas: vienomis įspūdingiausių pasaulyje laikomos Sidnėjaus eitynės kasmet sutraukia būrius turistų. Skaičiuojama, kad Sidėjaus Mardi Gras parade dalyvauja apie 10 tūkst. žmonių.

Mardi Gras renginiai Sidnėjuje vyko kelias savaites. Paskutinę savaitę Sidnėjus galutinai nusidažė vaivorykštės spalvomis: gėjų ir lesbiečių vėliava suplevėsavo ant miesto rotušės, vaivorykštės spalvomis puošėsi parduotuvės ir įstaigos, bankomatai ir pėsčiųjų perėjos.

Kaip rašoma oficialiame Mardi Gras puslapyje „Facebook“, iš politinio protesto eitynės pavirto LGBTQI tapatumo švente. Pasak organizatorių parade susipina meilės jausmas ir šventimas sunkiai iškovotos laisvės būti tuo, kas esi.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (686)