IS „surengė puolimą prieš istorinį Nimrudo miestą ir sunkiuoju transportu sulygino jį su žeme“, paskelbė Turizmo ir senienų ministerija savo oficialioje paskyroje socialiniame tinkle „Twitter“.

Vienas už senienas atsakingas pareigūnas patvirtino šią informaciją ir nurodė, kad niokojimas prasidėjo ketvirtadienį po vidurdienio maldų. Pasak jo, ten taip pat buvo pastebėti sunkvežimiai, kuriais veikiausiai buvo velkamos senienos.

„Dar nežinome sugriovimų masto“, - sakė pareigūnas, pageidavęs neskelbti savo pavardės.

Nimrudas, vienas iš asirų epochos perlų, buvo įkurtas XIII a. prieš Kristų prie Tigro upės. Jis yra už maždaug 30 km į pietryčius nuo Mosulo - antrojo pagal dydį Irako miesto, kuris dabar yra pagrindinis IS kovotojų bastionas šioje šalyje.

„Tenka liūdnai konstatuoti, kad visi to tikėjosi. Jie siekia sunaikinti Irako paveldą, vieną vietovę po kitos“, - sakė irakiečių archeologas Abdulamiras Hamdani iš Stouni Bruko universiteto Niujorke.

„Kita, žinoma, bus Hatra“, - sakė jis, turėdamas galvoje puikiai išsilaikiusį miestą Ninevijos provincijoje, kuriam daugiau nei 2 tūkst. metų ir kuris yra įtrauktas į UNESCO Pasaulio paveldo sąrašą.

„Esu išties sugniuždytas. Tačiau tai buvo tik laiko klausimas“, - pridūrė archeologas.

UNESCO pasmerkė

Jungtinių Tautų Švietimo, mokslo ir kultūros organizacijos UNESCO vadovė penktadienį pasmerkė džihadistų judėjimą „Islamo valstybė“ (IS) už senovinio asirų Nimrudo miesto Irake nuniokojimą ir pareiškė, jog tokie veiksmai yra „karo nusikaltimas“.

„Griežčiausiai smerkiu vietovės Nimrude nuniokojimą“, - sakoma Irinos Bokovos paskelbtame pareiškime.

UNESCO vadovė sakė jau aptarusi tai su JT Saugumo Tarybos ir Tarptautinio Baudžiamojo Teismo vadovais.

„Negalime tylėti. Tyčinis kultūrinio paveldo naikinimas yra karo nusikaltimas. Raginu visus regiono politinius ir religinius lyderius pademonstruoti ryžtą ir visiems priminti, jog negali būti absoliučiai jokio politinio ar religinio pateisinimo žmonijos kultūrinio paveldo naikinimui“, - sakė I.Bokova.

Ketvirtadienį Irako vyriausybė pranešė, kad IS „surengė puolimą prieš istorinį Nimrudo miestą ir sunkiuoju transportu sulygino jį su žeme“.

Vienas už senienas atsakingas pareigūnas nurodė, kad niokojimas prasidėjo ketvirtadienį po vidurdienio maldų, o istorinėms vertybėms vilkti buvo panaudoti sunkvežimiai.