Tokia garsaus Rusijos politologo Andrejaus Piontkovskio nuomonė, rašo ru.DELFI.lt.

Jo nuomone, V. Putinas neįvertino Vakarų lyderių protesto ir visaip bando panaikinti neigiamą įspūdį, kurį pasaulyje ir Rusijoje sukėlė Boriso Nemcovo žmogžudystė.

„Kaip sakė prezidento V. Putino atstovas spaudai, jokios įtakos B. Nemcovas neturėjo, jokio reitingo, tai eilinis gyventojas. Dmitrijaus Peskovo pasisakymų potekstė buvo tokia – jei jis būtų turėjęs didelį reitingą, būtume jį driokstelėję, o šiaip – mums šito nereikia“, – tvirtino A. Piontkovskis, atsakydamas į klausimą, kokia buvo B. Nemcovo įtaka ir kokį jis paliko pėdsaką.

A. Piontkovskis neseniai grįžo iš Maskvoje, Andrejaus Sacharovo centre vykstančių šermenų.

„Regis, B. Nemcovas buvo ryškiausia rusų opozicijos figūra, komunikabilus, geranoriškas žmogus. Jis visus vienijo. Tarp politikų visada būna trinties, skandalų, daugelis žmonių opozicijoje vienas su kitu nesikalba, na o B. Nemcovas galėjo juos sutaikyti ir vienyti“, – sakė A. Piontkovskis.

Jo teigimu, B. Nemcovas buvo nepaprastai drąsus, asmeniškai kritikuodamas Vladimirą Putiną, visų pirma „dėl jo asmeninės korupcijos, puikiai žinodamas, kas jam gresia, nes per 15 Putino valdymo metų buvo nužudyta apie 10 Putino priešininkų, kritikų“.

„Ir kiekvieną kartą mums sakė, kad tai pati opozicija aukoja kažkokias sakralines aukas. Tas pačias nesąmones mums kartoja ir šiandien“, – teigė DELFI pašnekovas.

Be to, A. Piontkovskio teigimu, B. Nemcovas atliko svarbų vaidmenį opozicijos ryšiui su Vakarais, o viena iš priežasčių, kodėl valdžia nemėgo B. Nemcovo, buvo ta, kad praktiškai jis buvo vadinamojo „Magnickio įstatymo“ iniciatorius.

„Dabartinio sankcijų paketo formavimo procese jis irgi suvaidino tam tikrą vaidmenį, pasisakydamas už šių sankcijų įvedimą rusų opozicijos vardu. Jis buvo vienas ryškiausių karo su Ukraina kritikų ir pagrindinis antikarinių maršų Maskvoje organizatorius“, – tvirtino A. Piontkovskis.

Į klausimą, ar B. Nemcovas kėlė grėsmę dabartinei valdžiai, pašnekovas atsakė, kad „jūs užduodate klausimą praktiškai Putino tekstu“.

Boriso Nemcovo nužudymas
„Jis buvo ne tiek politinis priešininkas. V. Putinas laikė jį asmeniniu priešu. Įsivaizduokite save V. Putino vietoje: pastaruosius septynerius metus B. Nemcovas viešina ataskaitas, išsamiai rodančias, kad V. Putinas Rusijos istorijoje – didžiausias vagis, B. Nemcovas sugebėjo įtikinti Vakarus įvesti sankcijas aukščiausio rango Putino režimo atstovams ir yra svarbus vienijantis veiksnys visai opozicijai. Kelia jis V. Putinui grėsmę ar ne?“ – klausimu į klausimą atsakė politikos ekspertas.

Anot jo, viso to pakanka, kad „V. Putinas laikytų jį priešu“: „O su priešais jis susidoroja gana vienareikšmišku būdu.“

Atsakydamas į klausimą, kokioje padėtyje dabar atsidūrė Rusijos valdžia dėl B. Nemcovo žmogžudystės, A. Piontkovskis pabrėžė, kad V. Putinas neįvertino vieningo Vakarų lyderių protesto.

„Putinas neįvertino vieningo aukščiausiųjų Vakarų lyderių protesto – Baracko Obamos, Angelos Merkel ir kitų, kurį jie išsakė dėl šios žmogžudystės, jam gresia ir naujos sankcijos, ir labai rimta izoliacija“, – mano ekspertas.

Jis sako, kad pirmą žmogžudystės dieną matėsi, kaip keičiasi Kremliaus reakcija.

„Pradėjo nuo pasvarstymų, kad jis iš esmės – niekas, o dienai baigiantis V. Putinas parašė B. Nemcovo motinai (kuri, beje, įspėjo sūnų, kad jį nužudys V. Putinas) veidmainišką laišką, šiandien jis atsiuntė vainiką prie karsto su B. Nemcovo kūnu. T. y. jis visaip stengiasi panaikinti neigiamą įspūdį, kurį pasaulyje ir Rusijoje sukėlė šis nusikaltimas“, – baigė pokalbį jis.